Dostupni linkovi

Prevremeni parlamentarni zbori na Kosovu 11. juna


Skupština Kosova u sredu je izglasala nepoverenje Vladi Kosova, na zahtev opozicije
Skupština Kosova u sredu je izglasala nepoverenje Vladi Kosova, na zahtev opozicije

Prevremeni izbori na Kosovu održaće se 11. juna .

O datumu izbora bilo je reči na današnjem konsultativnom sastanku predsednika Kosova, Hašima Tačija, sa predstavnicima svih političkih subjekata i relevantnih institucija. Sastanku, međutim, nije prisustvovao niko iz Demokratskog saveza Kosova, sada premijera u ostavci, Ise Mustafe. Većina se izjasnila da su za opciju da se izbori održe 11. juna.

Politički predstavnici su pozvali na slobodne i fer izbore.

Skupština Kosova u sredu je izglasala nepoverenje Vladi Kosova, na zahtev opozicije. Odlučujući glasovi bili su glasovi poslanika Demokratske partije koja je do sada bila u vladajućoj koaliciji sa Demokratskim savezom premijera Ise Mustafe.

Odmah nakon izglasavanja nepoverenja, predsednik zemlje raspustio je Skupštinu.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, te za koruptivne afere od ranije, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja.

Iz Demokratskog saveza su, nakon pada vlade rekli, da ova partija sada neće priznati predsednika Kosova, s obzirom da je njegov izbor bio predviđen koalicionim sporazumom, kojeg je Demokratska partija „prekršila“ jer je podržala peticiju opozicije o razrešenju vlade.

Američka ambasada pozvala je sinoć sve zvaničnike u vladi da se ponovo založe i služe svoje poslodavce, tačnije sve građane Kosova bez razlike, budući da sledi tranzicija i da se zemlja sprema za prevremene izbore.

Evropska unija je takođe pozvala sve političke lidere i institucije Kosova da ne izgube iz vida ogromne izazove sa kojima se Kosovo suočava.

„Ključno je da se važni poslovi, koji su između ostalog povezani i sa vladavinom prava i ekonomskim razvojem, kao i dijalogom pod pokroviteljstvom EU, te liberalizacijom viznog režima nastavi na dobrobit naroda Kosova" navodi se u saopštenju portparolke visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Maje Kocijančić.

XS
SM
MD
LG