Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina: Trampov ignorantski stav će ugroziti mir


Donald Tramp na naslovnicama kineskih novina

Bilo kakva promena u politici SAD koja bi vodila ka formalnom priznavanju Tajvana i narušila princip "jedne Kine" ozbiljno će ugroziti mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i potkopati odnose između Pekinga i Vašingtona, upozorio je danas portparol kineske vlade.

"Politika jedne Kine je važan politički temelj odnosa između Kine i SAD i kamen temeljac mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Ukoliko se taj temelj poremeti ili podrije, ne može biti govora o zdravom i stabilnom razvoju odnosa između SAD i Kine", rekao je novinarima portparol An Fengšan, javljaju agencije.

Ovaj komentar Kancelarije kineske vlade za pitanja Tajvana usledio je nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp proteklog vikenda izjavio da se ne oseća obavezanim politikom "jedne Kine" ukoliko SAD ne mogu da dobiju olakšice od Pekinga na polju trgovine i u drugim oblastima, prenosi AP.

Tramp je, prethodno, napravio diplomatski presedan telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven 2. decembra.

U skladu sa politikom "jedne Kine", SAD održavaju samo nezvanične odnose sa Tajvanom.

Iako SAD ne osporavaju pravo Pekinga na suverenitet nad Tajvanom, Vašington za Tajvan ostaje glavni izvor oružja, sa odobrenom prodajom oružja u vrednosti od 14 milijardi dolara od 2009. godine, a zakonom je obavezan da pretnje po tajvansku bezbednost smatra "veoma zabrinjavajućim", zaključuje američka agencija.

XS
SM
MD
LG