Dostupni linkovi

Kina zabrinuta zbog Trumpovog 'preispitivanja odnosa sa Tajvanom'


Donald Trump na naslovnici kineskih dnevnih novina
Donald Trump na naslovnici kineskih dnevnih novina

Priredila: Lidija Pisker

Zvanična Kina navodi da je "ozbiljno zabrinuta" zbog komentara novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji kaže da želi preispitati odnos Sjedinjenih Američkih Država sa Tajvanom.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang izjavio je da Trumpovi komentari mogu "loše uticati" na odnose između SAD-a i Kine.

Shuang je reagovao na Trumpovu izjavu kojom je sugerisao da Sjedinjene Američke Države ne moraju nužno održavati stav da je Tajvan dio "jedinstvene Kine".

"Kina je zabrinuta zbog ovoga. Želim naglasiti da se pitanje Tajvana tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i uključuje njene ključne interese. Princip jedinstvene Kine je politička osnova na kojoj se razvijaju veze između Kine i SAD-a. Ako se ta osnova poljulja, razvoj odnosa Kine i Sjedinjenih Američkih Država i bilaterarne saradnje u oblastima od značaja ne dolazi u obzir", navodi kineski šef diplomatije.

Kina smatra provinciju Tajvan kineskom teritorijom. Njegujući diplomatske odnose samo sa Pekingom, zvanični Washington je od 1979. godine priznavao "jedinstvenu Kinu".

"Apelujemo na novu američku vladu i njenog lidera da prepoznaju osjetljivost pitanja Tajvana i nastave politiku saradnje sa 'jedinstvenom Kinom', kao i principe tri zajednička saopštenja Kine i Sjedinjenih Američkih Država, te da pitanju Tajvana pristupe pažljivo kako bi izbjegli narušavanje odnosa između Kine i SAD-a", navodi Shuang.

Geng Shuang
Geng Shuang


I kineski list Global Times nazvao je danas Trumpa "neznalicom".

"Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Trump je neuk u diplomatiji kao dijete", ocijenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsjednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi "mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD".

Trump je u nedjelju u intervjuu za televiziju Fox rekao da neće smatrati "obavezujućom politiku da je Kina samo jedna, osim ako ne sklopimo s Kinom sporazum koji bi imao veze i s drugim stvarima, uključujući trgovinu".

Podsjetimo, Trump je u jučerašnjoj izjavi za Fox News rekao da se ne osjeća "obavezanim politikom 'jedinstvene Kine', osim ako se s Kinom ne postigne dogovor o drugim stvarima, između ostalog, i trgovini".

"Pogledajte – nas je skupo koštala devalvacija kineske valute yuan, oporezivanje na granicama, iako mi njima ne namećemo poreze, izgradnja tvrđave usred Južnog kineskog mora, i – na kraju – i izostanak pomoći Sjevernoj Koreji", precizirao je Donald Trump.

Ovakvi Trumpovi komentari uslijedili su više od sedam dana nakon što mu je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen uputila telefonsku čestitku na pobjedi, što je zasmetalo zvaničnom Pekingu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG