Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj


Parlamentarna skupština Vijeća Evrope tokom sjednice o zahtjevu Kosova za članstvo u utorak, 16. aprila.
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope tokom sjednice o zahtjevu Kosova za članstvo u utorak, 16. aprila.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

U duelu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića na izborima za hrvatski parlament "kolateralna žrtva" je Bosna i Hercegovina, ocjenjuje hrvatski novinar Tomislav Krasnec. Novinar Večernjeg lista je u intervjuu za RSE rekao da je BiH iz hrvatske perspektive vanjskopolitička tema, ali tema na kojoj se rivalstvo između Plenkovića i Milanovića "vidjelo i pojačavalo".

Podrška službenicima za sprovođenje zakona, podrška i obuka za sudije i tužioce kako da tretiraju rodno zasnovano nasilje kroz traumatski informisan pristup, mogu pomoći Kosovu u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, rekla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa glavna zamjenica direktora Kancelarije državnog sekretara Sjedinjenih Država za globalna pitanja žena, Katrina Fotovat.

Balkan na RSE

Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine, biće tema sastanka iza zatvorenih vrata u UN-u 17. aprila. Generalna skupština UN bi mogla da raspravlja o ovom dokumentu, koji su inicirale Njemačka i Ruanda, već početkom maja. Ovim povodom, provjerili smo posljednje izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (jedan od dva bh. entiteta), koji je i ranije negirao da se u Srebrenici desio genocid, o dešavanjima iz jula 1995. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić boraviće u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku 17. aprila povodom prijedloga rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, najavljeno je iz njihovih kabineta u saopštenju za javnost. Više od 30 nevladinih organizacija zatražilo je od Vlade Crne Gore 16. aprila da bude kosponzor rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) raspravljaće o Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske na posebnoj sjednici koja je zakazana za četvrtak, 18. aprila. Vlasti RS su pokrenule proceduru usvajanja ovog zakona nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlasti u RS ne priznaju, nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona BiH, šest mjeseci prije lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Schmidt je, koristeći tzv. Bonnske ovlasti, nametnuo 26. marta izmjene Izbornog zakona BiH koje bi, kako je kazao, trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija. Tim povodom, Agencija za identifikacijska dokumenta zatražila je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine oko milion i po eura za kupovinu biometrijske opreme koja bi se koristila za provođenje izbora.

Direktor OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači izjavio je da "cijeni spremnost" nadležnih institucija u Srbiji da se ODIHR-ove preporuke o poboljšanju izbornih uslova "provedu na najbolji način". Predsjednica Skupštine i bivša premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa Mekačijem da joj je "izuzetno drago što je uspela da uspostavi dijalog sa opozicijom, jer smatra da je pravi put za punu implementaciju preporuka ODIHR-a zajednički rad svih parlamentarnih političkih partija". U međuvremenu, dio opozicije uputio je Brnabić prijedlog o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona sa idejom da se beogradski i ostali lokalni izbori održe istovremeno, do kraja ove godine. Brnabić je 16. aprila izjavila da ne prihvata taj prijedlog, ocijenivši da je on suprotan Ustavu Srbije.

Sindikat nastavnika tvrdi da novi standardi i normativi koje je Vlada Kantona Sarajevo (KS) odobrila 3. marta poništavaju postojeća prava te najavljuju šatorsko naselje pred zgradom Vlade KS i dvosatne štrajkove od 17. aprila "do vraćanja starih normativa i ostavke resorne ministrice". U sindikatu kažu da su novim normativima umanjena dosadašnja prava nastavnicima u osnovnim školama te da će imati više administrativnog posla, za koji, kako kažu, neće biti plaćeni.

Zakonsku pogodnost rada i nakon penzionisanja u Bosni i Hercegovini koristi oko 11.000 penzionera, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku. Gotovo polovina od 700.000 penzionera u BiH ima penziju koja iznosi do 350 eura, što je, prema ocjenama ekonomista i sociologa, skoro stanje siromaštva i tjera ljude na rad u trećoj životnoj dobi.

U posljednjih sedam godina u Crnoj Gori je ubijeno 19 žena. U 16 slučajeva je riječ o femicidu, koji kao posebno krivično djelo ne prepoznaje crnogorsko zakonodavstvo. Zvaničnih podataka o broju femicida nema jer sudovi nemaju preciznu statistiku, potvrdila je za RSE Marija Raković iz podgoričkog Višeg suda. Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2023. navela da je veoma zabrinjavajući problem trend rasta broja femicida i to što je sudska praksa za nasilje nad ženama veoma blaga.

Pogledajte i video priču pred kakvim izborom su se našle višečlane porodice nakon što im je gradska vlast u Beogradu dodijelila socijalne stanove po povlaštenoj cijeni zakupa. Troškovi grijanja, struje, vode i održavanja zgrade često su veći od iznosa socijalne pomoći koja je ovim ljudima jedini stalni izvor prihoda. Zbog nagomilanih dugova, u riziku su da ponovo ostanu bez krova nad glavom.

Andrej Obradović, koji ispred Skupštine Srbije štrajkuje glađu od 12. aprila, primljen je u utorak u Urgentni centar, jer mu se zdravlje pogoršalo. Obradović štrajkuje glađu, zahtijevajući od nadležnih institucija da, kako kaže, reaguju na policijskog nasilje koje je prijavio, a koje je motivisano njegovom seksualnom orijentacijom.

Štrajk glađu Andreja Obradovića ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 15. aprila 2024.
Štrajk glađu Andreja Obradovića ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 15. aprila 2024.

Svijet

Izrael odmjerava svoje opcije protiv Irana, koje bi mogle biti u rasponu od diplomatske ofanzive do direktnih vojnih udara na Islamsku republiku. Kako je rizik od eskalacije veći nego ikad, najgori scenario sveopšteg rata je posebna mogućnost, kažu stručnjaci.

Očekuje se da odgovor Izraela na napad Irana prije dva dana, bude ograničenih razmjera, rekli su u utorak CNN-u izvori u Washingtonu. Američki zvaničnici nastoje da minimiziraju mogućnost izbijanja šireg regionalnog rata na Bliskom istoku.

Ministrica finansija SAD Jenet Yellen upozorila je 16. aprila na mogućnost globalne ekonomske štete od sve zategnutije situacije na Bliskom istoku i obećala da se Amerika i njeni saveznici neće ustručavati od uvođenja sankcije kako bi se suprotstavili "zloćudnoj i destabilizirajućoj aktivnosti" Irana. Yellen je ovo izjavila uoči proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji je zakazan za ovu sedmicu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se suzdrže od poteza koji bi izazvali novi sukob, a koji bi imao katastrofalne posljedice, saopštio je Kremlj 16. aprila. Putin, koji je ojačao veze s Iranom otkako je poslao ruske trupe u Ukrajinu 2022. godine, telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o iranskom napadu na Izrael, koji je Kremlj nazvao "mjerama odmazde".

Izrael nameće nezakonita ograničenja u dostavi humanitarne pomoći za Gazu, saopštio je 16. aprila Ured UN-a za ljudska prava. Izrael, koji negira da ometa pružanje humanitarne pomoći Gazi, suočio se s povećanim međunarodnim pritiskom da omogući dostavu više zaliha u Pojas Gaze otkako je 1. aprila napadnut konvoj pomoći u kome su poginuli međunarodni humanitarci.

Njemački kancelar Olaf Scholz je pokušao da uspostavi osjetljivi balans tokom posjete Kini sredinom aprila, promovišući poslovne veze sa najvećim trgovačkim partnerom njegove zemlje, istovremeno kritikujući povećanje kineskog izvoza u Evropu i podršku koju Peking daje Moskvi, pišu svjetski mediji.

Njemački kancelar Olaf Scholz prisustvuje događaju sa studentima na Univerzitetu Tongji u Šangaju, Kina, 15. aprila 2024.
Njemački kancelar Olaf Scholz prisustvuje događaju sa studentima na Univerzitetu Tongji u Šangaju, Kina, 15. aprila 2024.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je 16. aprila Zakon o mobilizaciji, koji bi prema očekivanjima trebao riještiti problem nedostatka vojnika u Ukrajini, usred ruske invazije na tu zemlju. Riječ je o zakonu koji je ukrajinski parlament izglasao 11. aprila i kojim će biti regulisan način regrutacije građana, nakon mjeseci kašnjenja i nakon što su hiljade amandmana podnesene kako bi se ublažio prvobitni nacrt koji je bio nepopularan.

Dronovi koji pripadaju Službi sigurnosti Ukrajine (SBU) uništili su vojne radare u ruskoj regiji Bryansk, potvrdio je izvor iz ukrajinske službe. "Radare vrijedne 100 miliona dolara pogodilo je sedam dronova", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor iz SBU koji je želio ostati anoniman, dodajući da ima potvrdu da taj ruski kompleks više nije u funkciji.

Šta ima?

U podcastu o aktuelnostima u BiH poslušajte više o štrajku u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo te Međunarodnom sarajevskom sajmu knjige pod sloganom "Riječ".

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG