Dostupni linkovi

Bivšem crnogorskom tužiocu i policijskom funkcioneru 30-dnevni pritvor


Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nakon hapšenja
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nakon hapšenja

Viši sud u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana bivšem glavnom specijalnom tužiocu, Milivoju Katniću i pomoćniku direktora policije Zoranu Lazović.

"Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke", kazala je 16. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnica za odonose s javnošću Višeg suda Marija Raković.

Katnić i Lazović uhapšeni su u nedjelju ujutro 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Terete se za učešće i stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović.

Do hapšenja je došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa EUROPOL-om, Agencijom Evropske unije (EU) za saradnju organa za sprovođenje zakona.

Uhapšen sin i otac

Milivoje Katnić je bio glavni specijalni tužilac od 2015. do februara 2022. godine, kada je penzionisan.

Tužilac Saša Čađenović je bio njegov zamjenik. Uhapšen je u decembru 2022. zbog veza sa kavačkim kriminalnim klanom.

Uhapšen specijalni državni tužilac u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Zoran Lazović je bio u ANB, a od 2019. do marta 2021. šef sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije.

Njegov sin Petar bio je službenik ANB-a do jula 2022. kada je uhapšen pod optužbama za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Čađenović i mlađi Lazović su u pritvoru od hapšenja.

Bez informacija o konkretnim slučajevima

Tužilaštvo se nije izjasnilo na koje konkretne slučajeve se odnose sumnje protiv Katnića i starijeg Lazovića.

Međutim, branilac Lazovića, Zoran Piperović, kazao je da se na saslušanju govorilo i o slučaju skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 2021. godine.

Nepoznato je na osnovu čijeg naređenja im je crnogorska policija tada ukinula zabranu ulaska u Crnu Goru.

Nakon desetodnevnog boravka u Crnoj Gori pri povratku u Srbiju uhapšeni su 4. februara 2021.

Zbog ukidanja zabrane ulaska tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv dva policijska službenika ali su oni ubrzo oslobođeni odgovornosti.

O njihovom boravku u Crnoj Gori, u avgustu 2021., govorio je sada uhapšeni, a tada specijalni tužilac Milivoje Katnić.

"Oni su ušli redovno avionom u Crnu Goru. Menadžment policije je odlučio da im se skine zabrana ulaska na molbu kolega iz Srbije koji su tražili da ih pratimo, saslušamo i prikupimo podatke za kriminalističku istragu. O svemu smo obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Katnić avgusta iste godine.

On je tada naveo da se protiv njih dvojice u Crnoj Gori vodi istraga i zbog dvostrukog iz oktobra 2020. kada su u blizini Danilovgrada likvidirani Damir Hodžić i Adis Spahić.

Lazović je u to vrijeme bio na šef sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije sa koje je smijenjen mjesec kasnije, u martu 2021.

Europol o vezama 'kavačkog' klana i Lazovića

O vezama Petra Lazovića, Zoranovog sina i još jednog operativca policije sa "kavačkim" klanom, javnost je upoznata u maju 2022.

Portal Libertas tada je objavio, pozivajući se na dokumenta EUROPOL-a, da se u transkriptima presretnutih razgovora na SKY aplikaciji koji su dostavljeni Crnoj Gori, kao članovi "kavačkog" klana pominju policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su navodno uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u EU i Australiju.

Podaci EUROPOL-a ukazuju da je navodni vođa "kavačkog" kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca, Zorana Lazovića.

Europol je podatke o Lazoviću i Miloviću dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu u julu 2021. godine, skoro godinu prije objave Libertasa.

Na osnovu tih transkripata, Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet protiv mlađeg Lazovića i Milovića, koji je tužilac Saša Čađenović, nakon pola godine, u januaru 2022., zatvorio uz obrazloženje da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti".

XS
SM
MD
LG