Dostupni linkovi

SAD će Iran 'pogoditi' novim sankcijama, tvrdi ministrica financija


Ministrica financija SAD Jenet Yellen, 9. jula 2023.
Ministrica financija SAD Jenet Yellen, 9. jula 2023.

Ministrica financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jenet Yellen upozorila je 16. aprila na mogućnost globalne ekonomske štete od sve zategnutije situacije na Bliskom istoku.

Obećala je da se SAD i njeni saveznici neće ustručavati od uvođenja sankcija Iranu kako bi se suprotstavili "zloćudnim i destabilizirajućim aktivnostima".

Yellen je ovo izjavila uoči proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji je zakazan za ovu sedmicu.

Nove američke snakcije Iranu mogle bi, kako je navela, smanjiti kapacitet te zemlje za izvoz nafte.

"Očekujem da ćemo poduzeti dodatne mjere sankcija protiv Irana u nadolazećim danima", kazala je Yellen na konferenciji za novinare u Washingtonu.


Prema njenim riječima, masovni napad projektilima Irana na Izrael ukazuje na važnost korištenja američkih ekonomskih oruđa, u znak odgovora "na zloćudnu aktivnost" te zemlje.

"Od napada izvedenih ovog vikenda do napada Hutija na Crvenom moru, akcije Irana prijete stabilnosti regiona, i mogle bi izazvati prelijevanje" ekonomske štete", rekla je.

Iran je u 13 aprila, kasno navečer, prjektilima i dronovima napao Izrael u znak odmazde za napad na konzulat Irana u Siriji, 1. aprila, koji Teheran pripisuje izraelskim snagama.

Izrael je najavio da će odgovoriti na iranski napad, dok su svjetski lideri pozivaju na suzdržanost Izraela, plašeći se spirale nasilja.

XS
SM
MD
LG