Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica ratnih zločina u Ahmićima i Trusini


Komemoracija u Ahmićima (lijevo) i Trusini - Arhivska fotografija
Komemoracija u Ahmićima (lijevo) i Trusini - Arhivska fotografija

Tridesetprva godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u Ahmićima kod Viteza i civila i vojnika hrvatske nacionalnosti u Trusini kod Konjica, obilježena je 16. aprila.

Specijalne jedinice "Džokeri" i "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO) napale su selo Ahmići, u srednjoj Bosni i Hercegovini, u ranim jutarnjim satima 14. aprila 1993. godine, a poziv na jutarnju molitvu muslimana (ezan) bio im je znak za početak napada.

Među 116 ubijenih u Ahmićima bila je i beba od tri mjeseca, a još se traga za posmrtnim ostacima 15 žrtava.

Za zločin u ovom selu osuđeno je šest, od čega pred Haškim tribunalom pet osoba. Najviša kazna od 25 godina zatvora izrečena je Dariju Kordiću, potpredsjedniku samoproglašene Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški tribunal osudio je i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Pripadnici jedinice za posebne namjene Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" su u selu Trusina kod Konjica, na jugozapadu BiH, 16. aprila 1993. godine ubili 22 osobe, među kojima 15 civila i sedam pripadnika HVO-a hrvatske nacionalnosti koji su se prethodno predali.

Najmlađa žrtva imala je dvije godine.

Za zločin u Trusini pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni bivši vojnici Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Osuđeni su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Za zločin u Trusini optužen je i komandant te jedinice Zulfikar Ališpago, ali zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje je bilo prekinuto.

XS
SM
MD
LG