Dostupni linkovi

Nastava u beogradskoj školi 'Vladislav Ribnikar' u istoj zgradi i naredne školske godine


Jedan od protesta roditelja ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar", u Beogradu, 29. novembra 2023.
Jedan od protesta roditelja ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar", u Beogradu, 29. novembra 2023.

Nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biće organizovana u istoj zgradi i u toku naredne školske godine, a do odluke o memorijalnom centru i početka građevinskih radova na rekonstrukciji škole, izjavila je 16. aprila ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Ona je rekla da je ova odluka doneta nakon ankete među roditeljima i zaposlenima u školi.

Kako se navodi u saopštenju, putem ankete se 97 odsto ispitanika izjasnilo da žele da škola ostane u postojećem objektu do početka građevinskih radova.

Đukić Dejanović je naglasila da je pred svima jedan složen proces i da će se uz naredne konsultacije i širok dijalog o memorijalnom centru doći do rešenja.

Podsetila je da je formirana radna grupa za uspostavljanje memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

"U odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu prethodnih konsultacija i dobijenih informacija, predložiće konkretne mere povodom uspostavljanja nemorijalnog centra", piše u saopštenju.

Roditelji dece ubijene u masovnoj pucnjavi, kao i deo onih čija deca pohađaju ovu školu, više puta su protestovali sa zahtevom da se od škole napravi memorijalni centar.

Maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda ubio je 3. maja 2023. devet vršnjaka i školskog čuvara. Ranio je šest đaka i nastavnicu.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi i ono koje je usledilo u manje od 48 sati u selima Dubona i Orašje kod Beograda, u kome je ubijeno osam, a ranjeno 14 osoba, pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije.

XS
SM
MD
LG