Dostupni linkovi

Dačić i Brnabić sa direktorom ODIHR-a o saradnji u unapređenju izbornog procesa u Srbiji


Direktor ODIHR-a Mateo Mekači i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u Beogradu 16. aprila 2024.
Direktor ODIHR-a Mateo Mekači i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u Beogradu 16. aprila 2024.

Direktor OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači izjavio je da "ceni spremnost" nadležnih institucija u Srbiji da se ODIHR-ove preporuke o poboljšanju izbornih uslova "provedu na najbolji način".

To je 16. aprila saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nakon sastanka ministra Ivice Dačića i Mekačija, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je tokom razgovora "konstatovana odlična saradnja" Srbije sa ODIHR-om.

U finalnom izveštaju ODIHR-a o decembarskim izborima u Srbiji navedeno je, između ostalog, da je njima "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

ODIHR je u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa.

"Potpredsednik Vlade i ministar Dačić je izrazio zahvalnost za učešće posmatrača ODIHR na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je istakao i da su "prisustvo i ekspertska podrška" ODIHR-a, "odigrali ključnu ulogu u negovanju atmosfere poverenja i kredibiliteta izbornog procesa".

Brnabić: Poziv za dijalog ostaće uvek otvoren

Predsednica Skupštine i bivša premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa Mekačijem da joj je "izuzetno drago što je uspela da uspostavi dijalog sa opozicijom, jer smatra da je pravi put za punu implementaciju preporuka ODIHR-a zajednički rad svih parlamentarnih političkih partija".

Ona je tokom sastanka direktoru ODIHR-a rekla da će njen poziv za dijalog, "ma kakav stav opozicionih partija bio, ostati uvek otvoren".

Kako stoji u saopštenju Skupštine Srbije, Mekači je izjavio da izuzetno ceni liderstrvo Ane Brnabić u uspostavljanju dijaloga kao i njeno zalaganje da se preporuke ODIHR-a uzmu za ozbiljno i primene u praksi.

On je napomenuo da u radu na ispunjenju preporuka ODIHR-a uvek ima izazova, te da je misija spremna da i u budućnosti radi zajedno sa institucijama Srbije na polju unapređenja izbornog procesa.

Poslanici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona sa idejom da se beogradski i ostali lokalni izbori održe istovremeno, do kraja ove godine.

Brnabić je 16. aprila izjavila da ne prihvata taj predlog, ocenivši da je on suprotan Ustavu Srbije.

Ona je ponovila da prihvata deo prethodnih zahteva koalicije SPN i nevladinih organizacija, a da u to ne spada odlaganje izbora za Skupštinu grada Beograda koji su zakazani za 2. juna.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Nedeljama nakon izbora u Srbiji su se održavali protesti sa kojih se zahtevalo poništavanje izbora i raspisivanje novih po drugačijim uslovima.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG