Dostupni linkovi

Dinku Gruhonjiću prećeno nasiljem, tvrdi društvo novinara Vojvodine


Novinar i profesor Dinko Gruhonjić na protestu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 29. marta 2024.
Novinar i profesor Dinko Gruhonjić na protestu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 29. marta 2024.

Dinku Gruhonjiću, novinaru i profesoru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećeno je fizičkim nasiljem 16. aprila na ulici u Novom Sadu.

Kako je saopštilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), "nepoznati muškarac je šovinistički vređao Gruhnjića i pretio mu fizičkim nasiljem".

Iz NDNV-a su naglasili da Gruhonjić doživljava svakodnevne pretnje na ulicama u Novom Sadu, a da je poslednja prijavljena policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije odmah odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o ovom slučaju.

'Nemoćni smo i poraženi': Studenti i profesori ispred blokiranog fakulteta u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Dinko Gruhonjić dobija pretnje otkako je 14. marta objavljen montirani video-snimak u kom on navodno podržava ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit sa natpisom "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina".

Potom je grupa muškaraca od 28. marta na četiri dana blokirala fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen, tražeći da mu se uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Osobe koje su blokirale fakultet povukle su se 31. marta i najavile da će ga ponovo blokirati ukoliko Gruhonjić ne bude dobio otkaz.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Dinku Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja koja uključuje i pretnje smrću.

XS
SM
MD
LG