Putinov četvrti predsjednički mandat

Vaš browser nepodržava HTML5

Inauguracija Vladimira Putina

Vladimir Putin položio je u ponedjeljak i četvrti put zakletvu kao predsjednik Rusije i tako službeno produžio mandat za još šest godina. Njegovi pristaše ističu da je za 18 godina vladavine "podigao Rusiju s koljena", dok oponenti 18 godina njegove vlasti nazivaju korupcijskom i čvrstom autokracijom. Rusija se i dalje bori s posljedicama zapadnih sankcija zbog uloge u sukobu u Ukrajini, aneksije poluotoka Krim, te zbog navodnog uplitanja u američke izbore i podrške sirijskom režimu, iako se ekonomija nešto popravila zbog rasta cijena nafte.

"Kunem se da ću u obavljanju dužnosti predsjednika Ruske Federacije poštovati i štititi prava i slobode našeg naroda i građana, da ću poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, braniti suverenitet, nezavisnost, sigurnost i teritorijalni integritet države i služiti vjerno narodu", rekao je Putin polažeći zakletvu.

Vladimir Putin je na inauguraciju stigao u ruskom automobilu, posebno dizajniranom za predsjednika, a kroz dvorane Kremlja je među uzvanicima prolazio skoro duže nego što vozio se automobilom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zakletva Vladimira Putina

Inauguracija se odvijala dva dana nakon što je policija uhapsila oko 1.600 ljudi, uključujući i čelnika opozicije Alekseja Navaljnog, nakon demonstracija u desecima gradova diljem Rusije u znak prosvjeda protiv Putinove dugogodišnje vladavine. Većina uhapšenih je puštenana slobodu, a neke čeka sudsko saslušanje, uključujući i Navaljnog, koji je jedan od više od 700 uhapšenih samo u Moskvi.

Putin svoj mandat počinje u trenutku geopolitičkog razdora za Zapadom zbog niza pitanja, uključujući rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim 2014, potpore separatistima u istočnoj Ukrajini, navodnog miješanja u američke izbore i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Putin je ranije iznio niz ciljeva za svoj novi mandat, uključujući smanjenje stope siromaštva Rusije, modernizaciju infrastrukture, jačanje zdravstvene zaštite i tehnološki poticaj za preobrazbu ekonomije i poboljšanje životnog standarda. Sve je to ponovio tokom inauguracijskog govora, naglašavajući:

"Kao šef države učiniću sve što je u mojoj moći da osnažim prosperitet i slavu Rusije."

Novi mandat Putin počinje u trenutku geopolitičkog razdora za Zapadom

Nakon govora čestitali su mu uzvanici među kojima je bio premijer Dmitrij Medvedev, patrijarh Kiril i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. Potom je pozdravio svečanu gardu i razgovarao s mladima koji su došli na trg, te se s njima fotografirao.

Hoće li Putin moći provesti sve ambicijske planove ostaje da se vidi. Bloombergova analiza pokazala je da je Putin u velikoj mjeri propustio brojna obećanja koja je dao početkom trećeg mandata 2012.

Putin je objektivno na vlasti od 31.decembra 1999. i najdugovječniji je ruski lider od sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Na četvrti mandati zabran u martu s 76,69 posto glasova, prema službenim rezultatima, što je više nego što je dobiona prethodna tri izbora i najveći postotak kojeg je osigurao bilo koji postsovjetski ruski čelnik.

Bilo je izvještaja o lažiranju izbora, pojavi dodatnih 10 miljuna glasačkih listića, no Izborna komisija je potvrdila njegovu pobjedu. Opozicija je ukazivala na to da su se izbori održavali u nepoštenim okolnostima, da su državni mediji proglasili Putina pobjednikom i prije izbora.

Sama istraživanja javnog mijenja pokazala su pad podrške Putinu, sa visokih 58,9 posto u januaru na 47,1 postou aprilu.