Dostupni linkovi

Ruska policija uhapsila Navaljnog i više od 350 demonstranata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruska policija je danas uhapsila opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i više od 350 njegovih pristalica na neodobrenim demonstracijama organizovanim širom zemlje protiv inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina za četvrti predsednički mandat.

Navaljni je uhapšen na protestu u Moskvi, navodi Frans pres. Na video snimku se vidi kako policija nosi sa trga Navaljnog, najvećeg Putinovog protivnika, držeći ga za noge i ruke, prenosi AP.

Prema navodima organizacije OVD-info, policija je tokom dana uhapsila više od 350 demonstranata, od čega 52 na protestu u Moskvi i 97 u Čeljabinsku, na Uralu.

Na Puškinovom trgu u Moskvi gde su se okupile hiljade Putinovih protivnika, došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je bacila suzavac i pokušala da uguši protest, navodi AFP.

Demonstranti su se okupili i u Sankt Peterburgu, uzvikujući "Putine, lopove" i "Napolje Putin", a policija je bacila suzavac kako bi rasterala okupljene.

Demonstracije protiv inauguracije Putina za četvrti predsednički mandat održavaju se danas u brojnim ruskim gradovima pod sloganom "On nije naš car", a demonstranti uzvikuju "Rusija će biti slobodna" i "Dole car".

Ranije danas stotine ljudi okupile su se u najmanje 12 ruskih gradova na Dalekom istoku i Sibiru.

Inauguracija Putina za novi šestogodišnji mandat biće održana u ponedeljak, 7. maja.

XS
SM
MD
LG