Dostupni linkovi

Rusija i Kina protiv SAD


Sergej Lavrov i Wang Yi, arhiva
Sergej Lavrov i Wang Yi, arhiva

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine zajednički su osudili, ono što su opisali, kao napore Sjedinjenih Država da jednostrano promijeni globalne sporazume, od onog s Iranom o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, do dogovora o klimatskim promjenama, kao i pravila svjetske trgovine.

Sergej Lavrov nakon sastanka u Moskvi s kineskim kolegom izjavio je kako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava samostalno odlučivati o pitanjima koja uključuju mnoge zemlje.

Kao primjere naveo je pritisak SAD-a da se mijenja sporazum s Iranom, unatoč zadovoljstvu ostalih potpisnika dogovora, kao i onaj o globalnom zagrijavanju koje je prihvatilo166 drugih zemalja.

"To nema nikakve veze s diplomacijom, pokušaj provođenja vlastitih interesa uz potpuno ignoriranje interesa drugih", rekao je Lavrov.

"Unilateralizam je uvijek loš, a osobito kada postaje glavni alat vanjske politike, a mi u Rusiji zalažemo se za izravni dijalog kako bi riješili otvorena pitanja i ne izbjegavamo pregovore, to rade naši američki partneri", ustvrdio je ruski šef diplomacije.

Trump traži da evropske sile ponovno pregovaraju s Iranom zbog kako on ističe "katastrofalnih nedostataka sporazuma"
Trump traži da evropske sile ponovno pregovaraju s Iranom zbog kako on ističe "katastrofalnih nedostataka sporazuma"

Američki predsjednik Donald Trump traži da evropske sile koje su također potpisnice sporazuma - Velika Britanija, Francuska i Njemačka – ponovno pregovaraju s Iranom zbog kako on ističe "katastrofalnih nedostataka sporazuma".

Trump naglašava da će nakon 10 godina Iran moći nastaviti sa razvojem balističkih raketa i drugim nuklearnim djelatnostiima koje su bile zamrznute u zamjenu za olakšanje ekonomskih sankcija.

Lavrov podsjeća da se godinama dogovarao sporazum s Iranom, i da bi svaki pokušaj jednostranih promjena predstavljao kršenje dogovorenog, kao i rezolucije UN-a koja je podržala sporazum.

Iran zauzima isti stav i protivi se bilo kakvim promjenama u sporazumu.

Šef iranske agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salahi upozorava da Teheran želi ostati u sporazumu, ali da može i drugačije, ukoliko se Trump želi povući iz sporazuma, te „obećaje iznenađenje"

Ruski ministar Lavrov je također optužio američku administraciju da jednostrano pokušava mijenjati pravila Svjetske trgovinske organizacije, kao i mirovni sporazum iz Minska koji je trebao donjeti mir u Ukrajinu.

Američki dužnosnici frustrirani su zbog toga što taj sporazum nije uspio donijeti trajno rješenje sukoba između vlasti u Kijevu i proruskih separatista na istoku Ukrajine, no nisu javno nastojali provesti promjene u sporazumu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pridružio se Lavrovoj kritici Sjedinjenih Država, no usredotočio je svoje primjedbe na američke planove za nametanje novih tarifa na uvoz aluminija i čelika, kao i Trumpove prijetnje o nametanju čak 150 milijardi dolara novih tarifa na kinesku robu.

"Ako SAD smatra da može ostvariti prednosti kroz protekcionizam, njihov račun je pogrešan", rekao je Wang, optužujući tarife kao "tipični unilateralizam i nepristojan pokušaj hegemonije".

"Međunarodna zajednica mora se zajednički suprostaviti tom unilateralizmu i kršenju pravila", rekao je Wang.

Wangov put u Rusiju uslijedio je nakon što je ranije ovog tjedna kineski ministar obrane Wei Fenghe također bio u posjetu Rusiji, što je bio signal Sjedinjenim Državama o sve bližim vojnim vezama Pekinga i Moskve.

Dvije države su nedavno imale zajedničke vježbe, uključujući one u južnom dijelu Kine i zajedničke pomorske manevre pred baltičkim zemljama.

Moskva i Peking godinama su prikrivali "strateško partnerstvo", govoreći da im je zajednički cilj stvaranje "multipolarnog" svijeta s višestrukim centrima moći, te su se zajednički protivile "unipolarnom" svijetu kojim dominiraju Sjedinjene Države.

Putin i Jinping redovito razmjenjuju posjete
Putin i Jinping redovito razmjenjuju posjete

Ruski predsjednik Vladimir Putin razvio je tople veze s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a dvojica čelnika redovito razmjenjuju posjete. Putin će u junu krenuti u Kinu na sastanak sigurnosne grupe kojom dominira Moskva i Peking.

Putin je pozdravio jednoglasnu odluku kineskog parlamenta prošlog mjeseca da Xia prihvati kao predsjednika bez ograničenja, a za uzvrat Putin je dobio Xijeve čestitke na ponovnom reizboru za šefa države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG