Dostupni linkovi

Rusija ne odustaje od međunarodne istrage o Skripalju


Protjerani američki diplomati s obiteljima napustili su američku ambasadu u Moskvi, 5. april 2018.
Protjerani američki diplomati s obiteljima napustili su američku ambasadu u Moskvi, 5. april 2018.

Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti UN kako bi se pokrenula međunarodna istraga o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, i to dan nakon što je propao pokušaj Moskve da se prevode zajednička istraga u Međunarodnoj organizaciji za nadzor kemijskog oružja.

Obje strane već su suspendirale kontakte na visokoj razini, a više od dvadesetak zapadnih zemalja pridružilo se Velikoj Britaniji u protjerivanju preko 150 diplomata, na što je Rusija uzvratila jednakom mjerom.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozdravio je poraz Rusije u njenom nastojanju da se pokrene zajednička istraga o incidentu, koji je odbijen sa 15 naprema 6 glasova na sastanku Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

"Od pokušaja ubojstva na tlu Ujedinjenog Kraljevstva Rusija je imala na umu jedan cilj - kako zamagliti istinu i zbuniti javnost", rekao je Johnson u saopćenju.

"Međunarodna je zajednica je prozrela tu taktiku" dodao je.

Međutim, ambasador Rusije u ovoj organizaciji Aleksander Šulgin izjavio je kako glasanje nije imalo "kvalificiranu većinu" jer je samo 21 od 41 člana izvršnog tijela glasao o ruskom prijedlogu. Od 38 predstavnika koji glasali, 17 ih je bilo suzdržano. Rusiji su se pridružili Kina, Azerbejdžan, Sudan, Alžir i Iran.

"Potrebna je kvalificirana većina", rekao je Šulgin, tvrdeći da je "više od polovine" članova međunarodne organizacije - uključujući i one koji su se suzdržali – sumnjaju u britanske navode, "te su odbili podržati zapadne stavove".

"Nitko nema pravo razgovarati sa velikom Rusijom jezikom ultimatuma. Takvi su pokušaji za Rusiju neprihvatljivi, kako sada, tako i u budućnosti", poručio je.

Haley: Rusija svijet učinila opasnijim mjestom
Haley: Rusija svijet učinila opasnijim mjestom

Čini se da će sastanak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku imati sličan ishod.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley izjavila je kako je napad na Skripalja bio dio "opasnog trenda" povećanja upotrebe kemijskog oružja širom svijeta.

Okrivila je Rusiju zbog toga što je svijet učinila "daleko opasnijim mjestom", ne samo zbog trovanja Skripalja, već i zbog zaštite sirijskog predsjednika Bašara al-Asada od sankcija u UN-u zbog njegove navodne uporabe kemijskog oružja u sedmogodišnjem ratu u toj zemlji.

Haley je te stavove iznijela u povodu prve godišnjice velikog kemijskog napada u gradu Kan Šeikunu, gdje je zbog upotrebe sarina poginulo gotovo 100 ljudi.

Pokušaj Vijeća sigurnosti UN-a da osudi Siriju zbog toga napada bio je blokiran od strane Rusije, a to je također spriječilo obnavljanje mandata UN-ovom tijelu za istraživanje kemijskih napada u Siriji.

"Ne bi smjelo biti više žrtava napada kemijskim oružjem, bilo da se događaju u ratnoj zoni Sirije ili u gradiću Engleske", izjavila je britanska amabasadorica u UN Karen Pierce, koja je i ranije okrivila Rusiju zbog trovanja Skripalja u Salisburyju na jugu Engleske.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija izjavio je kako će se sastanak Vijeća sigurnosti usredotočiti na pismo koje je poslala britanska premijerka Theresa May, optužujući Moskvu da je stajala iza trovanja Sergeja i Julije Skripalj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u Ankaripovu ponovio prethodne pozive svog glasnogovornika da se Zapad ispriča Rusiji.

"Ništa ne očekujemo tek da se ova situacija prevlada kako međunarodni odnosi ne bi trpjeli štetu, čemu smo nedavno svjedočili. Ovo se ne odnosi samo na atentat na Skripalja, nego i na sve druge aspekte međunarodnih odnosa", kazao je ruski predsjednik, ističući da treba razvijati "političke procese utemeljene na normama međunarodnog prava, što će svijet učiniti stabilnijim i predvidljivijim mjestom."

U četvrtak rano ujutro protjerani američki diplomati, njih 60, zajedno s obiteljima napustili su američku ambasadu u Moskvi. Washington je također protjerao 60 ruskih diplomata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG