Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa

Radnik sa zaštitnom maskom nosi vreću brašna u gradu Nevinomisku, Rusija, 27. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pogledajte infografiku: Strana pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa

Pregled tekstova i vijesti za 27. mart, 2020.:

Pročitajte i ovo: Kriza pekarskog biznisa: 'Ne znaju praviti hljeb, ali ne izlaze iz kuće'
Pročitajte i ovo: Sebija Izetbegović za RSE: Očekujemo 170.000 testova za Federaciju BiH

“Kada je Kina poslala avion sa pomoći za Srbiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je veliki šou. Ali kada stigne mnogo značajnija pomoć Evropske unije (EU) nema fanfara i predsednika nema na vidiku”, napisao je na Tviteru kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose Karl Bilt, komentarišući reakciju srpskih zvaničnika na pomoć EU u borbi protiv epidemije korona virusa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas prihvatni smeštaj, odnosno improvizovanu bolnicu za obolele od korona virusa u hali 1 na Sajmu u Beogradu i ocenila da uslovi tamo nisu idealni ali da su najbolji mogući.

Turisti širom Azije ostali su zaglavljeni usled otkazivanja letova aviokompanija i zatvaranja granica azijskih zemalja u borbi protiv korona virusa.

Britanski premijer Boris Džonson ima korona virus, pokazao je test. “U poslednja 24 čaca dobio sam blage simptome i testiran sam pozitivno na korona virus,” napisao je Džonson na Tviteru.

"Imao sam takođe blaže simptome korona virusa i testirao sam se nakon medicinskog saveta. Rezultat je bio pozitivan. Stoga ću biti u samoizolaciji do sledećeg četvrtka," kazao je Mat Henkok, ministar zdravlja Velike Britanije.

Vojska Crne Gore od danas čuva Klinički centar u Podgorici, saopštilo je Ministarstvo odbrane ne navodeći više detalja.

Šef Službe za epidemologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa potvrdio je da je u ovom entitetu pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33 hiljade osoba, te da vjeruje da će se broj u narednom danima sve više povećavati.

Pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i volonteri pripremaju prostor Novosadskog sajma koji će moći da smesti oko 1.000 ljudi sa lakšom kliničkom slikom virusne infekcije Kovid 19, ukoliko se za tim ukaže potreba, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Nemačka vlada organizovala je let koji je danas pokupio nekoliko stotina turista koji su ostali u Nepalu posle zatvaranja granica te zemlje zbog pandemije korona virusa, saopštili su nepalski zvaničnici.

Kineska kompanija "Bajoizi bajoteknolodži" iz Šenžena saopštila je 27. marta da će zamijeniti pojedine pribore za testiranje izvezene u Španiju nakon što je Madrid objavio da su neprecizni u određivanju dijagnoze virusa korona kod pacijenata.

U prefekturi Tokio u Japanu prijavljeno je još 40 zaraženih virusom korona i guverner Juriko Koike apelovala je na sugrađane da sačekaju narednu godinu i tada održe tradicionalne proljećne zabave povodom cvjetanja trešnji.

Iranska vojska postavila je bolnicu sa 2.000 kreveta u izložbenom centru u Teheranu za obolele od COVID-19, javila je 27. marta državna televizija.

Osam država koje su na udaru sankcija, uglavnom od SAD ili Evropske unije, pozvalo je danas, 27. marta, generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da zahteva momentalno i potpuno ukidanje tih kaznenih mera kako bi te zemlje mogle da se bore protiv pandemije novog korona virusa.