Dostupni linkovi

Bilt: Nema fanfara kada EU pomogne Srbiji, kao u slučaju Kine


Karl Bilt
Karl Bilt

“Kada je Kina poslala avion sa pomoći za Srbiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je veliki šou. Ali kada stigne mnogo značajnija pomoć Evropske unije (EU) nema fanfara i predsednika nema na vidiku”, napisao je na Tviteru kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose Karl Bilt, komentarišući reakciju srpskih zvaničnika na pomoć EU u borbi protiv epidemije korona virusa.

Biltov komentar bio je odgovor na objavu šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija. Fabrici je objavio fotografije sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla i napisao: “Prvi EUzaSrbiju kargo avion koji nosi medicinski materijal sleteo je u Beograd. Transport plaća Evopska unija, u organizaciji UNDP-a”.

U Beograd je 26. marta sleteo prvi od nekoliko aviona koje finansira Evropska unija, a kojima su iz Kine u Srbiju dopremljena medicinska sredstava koja je Srbija kupila od Kine ili dobila kao donaciju Republike Kine i više kineskih preduzeća.

Među opremom koja je stigla su respiratori, testovi na korona virus, kompleti infracrvene opreme za merenje temperature, zaštitna odela, rukavice, maske…

Avion su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Prethodno je, 21. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao avion nacionalne avio-kompanije Srbije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć, a Radio-televizija Srbije uživo je prenosila sletanje aviona.

Pored Vučića, avion su dočekali i kineska ambasadorka u Srbiji, Čen Bo (Chen Bo) ministri odbrane, finansija, zdravlja u Vladi Srbije - Aleksandar Vulin, Siniša Mali i Zlatibor Lončar.

Predsednik Vučić je tada izjavio da je to prvi od nekoliko aviona koji će prevesti u Srbiju pomoć iz Kine i zahvalio se kompaniji Air Serbia što su, kako je rekao, „radili danonoćno da kineske prijatelje dovedu u Srbiju“. Vučić je na aerodromu izjavio i da je Kina “prijatelj za vjek i vjekova“, te da Srbija pomoć “ne sme da zaboravi”.

XS
SM
MD
LG