Dostupni linkovi

Sebija Izetbegović za RSE: Očekujemo 170.000 testova za Federaciju BiH


Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, 26. mart 2020.
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, 26. mart 2020.

"Niko ne može doći na testiranje na vlastiti zahtjev i niko ne može doći na testiranje zato što je političar, uticajna osoba, bogata osoba ili bilo šta slično", rekla je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Testiranje se radi po uputnici epidemiologa i infektologa i o tome nema rasprave. Dakle, nije tačno da je iko testiran zato što je u društvu uticajna ili poznata ličnost i niko, nikad nije bio testiran na vlastiti zahtjev", dodaje Izetbegović.

Ona naglašava da je Klinički centar u Sarajevu, kao najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, osigurao izolatorije za oboljele od korona virusa u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima u Sarajevu, te na Građevinskom fakultetu.

Takođe smatra da će do masovnijih testiranja na korona virus u BiH biti moguće kada budu dostupno na desetine hiljada testova, što je, kako kaže, trebalo već biti osigurano i zbog čega je smijenjen Krizni štab Federacije BiH.

Njena očekivanja su da će Federacija BiH u roku od sedam dana dobiti 170 hiljada testova.

BLOG UŽIVO o korona virusu

RSE: Koliko se dnevno uradi testiranja na korona virus u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)?

Izetbegović: Mi radimo sve testove iz Kantona Sarajevo i Federacije BiH, u ovisnosti od toga koliko pošalju. Jučer smo uradili preko 20, mislim da će danas biti nešto veći broj, sinoć je urađeno 21. Hitne i teške pacijente radimo i noću.

'Prestati sa pisanjem protuzakonitih bolovanja'

RSE: Da li je slučajem u kojem je žene umrla, a testiranjem nakon toga utvrdilo se da je bila pozitivna na korona virus, otvorio se novi klaster u Kantonu Sarajevo i koliko je stanje za sada alarmantno u KS kada se uporedi recimo sa Banjalukom ili Mostarom, koji se smatraju 'žarištima' epidemije u BiH?

Izetbegović: Sarajevo se za sada odlično drži, ali moguće da je otvoren novi klaster, mada je, u suštini, to pitanje za naše epidemiologe. Pacijent kod koga je potvrđen korona virus kao pozitivan, ovaj zadnji pacijent, nije doveden u vezu sa pacijenticom koja je prije nekoliko dana umrla u domu zdravlja. Radi se o pacijentici koja je doputovala u Sarajevo, tako da je to, vrlo moguće taj novi klaster.

RSE: Da li Klinički centar u Sarajevu ima dovoljno respiratora, pa i infektologa da se odgovori na epidemiju korona virusa?

Izetbegović: Ne znam šta smatrate dovoljno. To je riječ koja označava nešto što je relativno. Do sada smo imali dovoljno respiratora za usluge koje pružamo, za tercijarni nivo zdravstvene zaštite, a ovo je sada vanredno stanje.

Imamo 53 respiratora, uspjela sam da nabavim još šest i sad ćemo još dva staviti u pogon. To su respiratori starije proizvodnje i oni su po mojim informacijama ispravni. Njih je dao kolega privatnik i upravo smo poslali servisera da potpuno egzaktno utvrdi ispravnost mašina i prenijeti ćemo ih na Podhrastove (Klinika za plućne bolesti u Sarajevu).

Imamo 39 anestezioloških aparata koji, također, mogu biti korišteni u mehaničkoj ventilaciji. Infektologa imamo ukupno 17 specijalista, četiri specijalizanta. Međutim i ranije sam obavijestila da smo svi davno napravili timove.

Već 31. januara u Kliničkom centru smo organizirali krizni štab i napravili, na neki način, vanredno stanje. Dakle, formirali smo timove od svih specijalista i specijalizanata, medicinskih sestara i ostalog pripadajućeg osoblja koji će raditi sa pacijentima, tako da pretpostavljamo da ćemo imati dovoljno osoblja.

Pod uslovom, naravno, da domovi zdravlja prestanu da pišu protuzakonita bolovanja ljudima koji nisu bolesni i pod uslovom da pacijenti budu dovoljno iskreni da nam daju tačne podatke na ulazu, i da nam ne unesu infekciju koja bi otjerala veliki broj zdravstvenih radnika u samoizolaciju.

Respirator
Respirator

'Niko nije testiran na vlastiti zahtjev'

RSE: Koliko je važno masovno testiranje ljudi, na koje poziva Svjetska zdravstvena organizacija, pa je i Ljekarska komora Federacije BiH to isto učinila i predložila, dakle masovnije testiranje?

Izetbegović: Kao što vidite, u bogatim zemljama zapadne Evrope i USA se masovno testira ali i masovno obolijeva i umire. Nije lijek u masovnom testiranju nego u racionalnom, opravdanom testiranju, samoizolaciji i disciplini stanovništva te pametnim potezima u zdravstvenoj djelatnosti.

Masovnije testiranje biće moguće kada mi budemo imali mnogo veći broj testova, kada budemo imali desetine hiljada, što smo jučer trebali da obezbijedimo, ali vidite šta se desilo, došlo je do smjene u kriznom štabu zbog ne potpisivanja kupovine 150 hiljada testova. Dakle, pretpostavljam da će danas biti potpisan taj ugovor i da ćemo mi, u roku od sedam dana, dobiti 170 hiljada testova.

U ovom trenutku, imamo dovoljan broj testova u Sarajevu i radićemo sve testove kao što smo radili i sada. Moram istaći da smo referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije i da smo jedini certificirani, kao i centar u Banjaluci. Naši rezultati bivaju provjereni preko World Courier u Berlinu i do sada su svi testovi potvrđeni kao apsolutno ispravni.

Dakle, ne može bilo ko raditi testove, to moraju biti certificirani centri. Masovnost testiranja, u stvari, zavisi od preporučenih algoritama. Indikacija je ono što daju kao uputu epidemiolozi, infektolozi i mikrobiolozi i ravnamo se prema tome.

Moram istaći da neselektivno testiranje može imati jako loše posljedice za našu populaciju, jer, također, može dati lažno, negativan rezultat, ako je izvršeno testiranje prije vremena, kada se virus ne može još uvijek detektovati, što može imati za posljedicu odbijanje mjera izolacije, jer onda građani mogu da se relaksiraju, a da ustvari budu pozitivni, i da siju infekciju, a da nisu ni svjesni toga.

Epidemiolozi, infektolozi i mikrobiolozi su oni koji daju indikaciju za testiranje. Jedino oni, niko drugi, ne može tražiti testiranje. Želim ovom prilikom da podcrtam, da nije istina da je iko testiran na vlastiti zahtjev.

Prije nekoliko dana sam pročitala da je jedan čovjek koji je pozitivan rekao da je testiran na vlastiti zahtjev. To nije istina i ne treba zavaravati javnost. Pacijent je testiran sa uputnicom epidemiologa i porodičnog ljekara. Sve sam to provjerila.

Niko ne može doći na testiranje na vlastiti zahtjev i niko ne može doći na testiranje zato što je političar, uticajna osoba, bogata osoba ili bilo šta slično. Testiranje se radi po uputnici epidemiologa i infektologa i o tome nema rasprave. Ovo je jako važno. Zbog istinitog obavještavanja javnosti.

'Kvalitetno smo zaštitili medicinsko osoblje'

RSE: Kako zaštiti ljekare i medicinsko osoblje u vrijeme pandemije korona virusom?

Izetbegović: Pa, vidite, na zaštiti ljekara treba da radi svaki direktor, direktor doma zdravlja treba da zaštiti svoje ljekare i osoblje. Ja radim na zaštiti osoblja Kliničkog centra, a kolega iz Opće bolnice treba da rade na zaštiti svog osoblja. Mi smo svoje ljekare i osoblje zaštitili prilično kvalitetno, napravili smo trijažne šatore, obezbijedili smo uslove za njih.

Nabavili smo zaštitne naočale, vizire, maske, zaštitne mantile, jednokratne rukavice, na podove šatora stavili smo materijal koji se može dezinficirati, tako da, u tom smislu se trudimo maksimalno da ih zaštitimo, ali je naravno tu ključni podatak koji dobijamo od pacijenata, koji moraju biti apsolutno iskreni.

Pacijenti trebaju dati tačne podatke o svom kretanju i o kontaktima sa ljudima koji mogu biti potencijalno prenosioci korona virusa. Samo zbog toga da bi mi mogli poduzeti jače mjere zaštite. Svakako ćemo im pružiti uslugu ali ćemo biti oprezniji i neće biti opasnosti da se zdravstveni radnici razbole. Jer ako se to desi, uzalud ja da imate hiljade respiratora. Neće ko imati da radi sa njima.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

'Za sada se dobro držimo'

RSE: S obzirom da se epidemiloška situacija mijenja iz dana u dan, da li Klinički centar u Sarajevu ima dovoljan broj kreveta za smještaj oboljelih od korona virusa?

Izetbegović: Ne znamo koliki će biti priliv, evo svi naši napori odvijaju se u tom smislu da krivulju obolijevanja, jer obolijevanje je neizbježno, razvučemo.

Nadamo da će samodisciplinom i ovim našim djelovanjem, ta krivulja biti dovoljna razvučena i da ćemo biti u stanju prihvatiti broj oboljelih koji bi eventualno došao u jednom valu prema nama. Za sada se odlično držimo. Obezbijedili smo izolatorij.

U Kliničkom centru nikada nije napravljen izolatorij. Špekulacije da je nekada pripreman izolatorij su neistinite. Dakle, nekada davno se govorilo da će u Kliničkom centru biti izolatorij za ebolu i pričalo se o pripremi samo dva kreveta, što je presmiješno u situacijama epidemija, a naročito pandemija.

Čak ni ta dva kreveta nismo zatekli. Mi smo pripremili izolatorij na Podhrastovima (Klinika za plućne bolesti u Sarajevu), kompletnu kliniku smo iselili i preselili u Klinički centar, a u Podhrastovima smo obezbijedili 22 plus 25 kreveta za intenzivnu njegu. Prenijeli smo već i određeni broj respiratora.

Tu smo smjestili i CT aparat.Tamo imamo i dvije sobe sa po dva kreveta sa negativnim pritiskom. Svakodnevnom obilazimo. Cijelu tu Kliniku možemo kapacitirati sa 100 kreveta intenzivne njege. Imamo i ekipe ljekara i osoblja koje bi opskrbljivali tu Kliniku po potrebi.

A drugi izolatorij napravili smo na Građevinskom fakultetu, koji nam kapacitetom odlično odgovara, kao i rasporedom, prostranošću i danas odlazimo da vidimo jer su radovi u pregrađivanju završeni.

Napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike i tamo možemo smjestiti od 100 do 300 kreveta, a zgrada nam je blizu Kliničkog centra. U postupku smo nabavki šljemova za kiseoničku terapiju, imaćemo dolje i laboratorij, premjesti ćemo i mobilni rendgen aparat kao što smo uradili i na Podhrastovima.

Činimo ogromne napore, za nas nema radnog vremena i nadamo se najboljem. Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja.

'Domovi zdravlja najlošija karika'

RSE: Kakav je tretman pacijenata na Kliničkom centru u Sarajevu koji nisu pozitivni na korona virus?

Izetbegović: Za hematoonkološke pacijente, onkološke pacijente i sve ostale kojima je vitalno ugrožen život mi smo i dalje otvoreni.

Svakodnevno pružamo 200 do 300 usluga hemoterapije, radimo sve dijalizne pacijente u četiri smjene bez prestanka. Oni svi prolazne trijažne punktove, da ne bi neko od njih unio korona virus, što bi bilo pogubno za njih, jer su to pacijenti sa smanjenim nivoom imunog kapaciteta.

Dakle mi i dalje pružamo usluge za sve pacijente koji su vitalno ugroženi, za sva hitna stanja i za stanja malignih bolesti. Ali hronično stanje i sve ono što treba da rade domovi zdravlja, to više ne radimo i nije trebalo ni prije da radimo.

Naša najlošija karika u cijelom zdravstvenom sistemu su domovi zdravlja. Oni su prva linija naše odbrane, međutim oni odavno ne funkcioniraju kako treba i apelujem na naše kolege iz domova zdravlja da ne pišu bolovanja kolegama i medicinskom osobljom ukoliko to stvarno nije potrebno, a da građanima uredno pružaju uslugu za koju su registrovani.

Zenica: 3D printer za zaštitne vizire
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG