Dostupni linkovi

U BiH 33.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, kazne za prekršioce


Šef Službe za epidemologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa potvrdio je da je u ovom entitetu pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33 hiljade osoba, te da vjeruje da će se broj u narednom danima sve više povećavati.

"Uvezeni slučajevi su iz Italije, Njemačke, Srbije, Švicarske, Turske i Austrije. Najveće grupiranje vezano je za događaj u Konjicu , gdje je nakon proslave na kojoj je učestvovalo 200 zvanica,27 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom", kazao je Musa.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je izdato 17.680 rješenja o stavljanju u izolaciju od 14 dana osobama koji su ušli u BiH prelaskom preko granice. Kako je napomenuo, nijedna od ovih osoba nije zaražena korona virusom.

"Kontinuirana razmejna podataka pokazuje da država ima pravi odgovor na izricanje mjera izolacije i kontrole mjere izolacije. Od ukupno broj od 17.680 za 662 osobe je istekao period obavezne izolacije u trajanu od 14 dana", rekao je Ajanović i dodao da preko 15 graničnih prelaza u BiH ulazi sve manji broj putnika, te da ih je juče u BiH ušlo 678.

Ajanović je naglasio da će, kada je pitanju kršenje mjere izolacije, protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Od petka ujutro je u BiH zabilježeno 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je najveći skok otkako je zabilježen prvi slučaj u Bosni i Hercegovini.

Najveći broj zaraženih u BiH je u Banjoj Luci gdje postoji nekoliko klastera sa stotinama osoba koje su pod nadzorom i koje su ili testirane ili su u planu za testiranje. Tako su do sada u Banjoj Luci potvrđena 103 slučaja zaraženih korona virusom.

XS
SM
MD
LG