Dostupni linkovi

Zakon o obnovi Zagreba u Saboru, opozicija traži 'pravednost i transparentnost'


Obnova Zagreba nakon potresa
Obnova Zagreba nakon potresa

Obnova nakon potresa bit će transparentna, a velik posao zahtijeva i veliku odgovornost, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković, predstavljajući u utorak u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Po predloženom zakonu, koji je u prvom saborskom čitanju, konstrukcijska obnova zgrada financirala bi se po modelu da 60 posto financira Vlada, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave.

„Mi ćemo u raspravi pažljivo poslušati i razmotriti sve prijedloge oporbe. Ako ima kvalitetnih sugestija, mi ćemo ih prihvatiti. Vjerujem da nam je svima zajednički cilj da predloženi zakonski okvir unaprijedimo i usvojimo zakon koji će biti provediv i koji će garantirati dinamičan rad na obnovi,“ kazao je Plenković.

Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni "one stop shop" (sve na jednom mjestu) za sve građane koji su pogođeni potresom.

Ministar graditeljstva Darko Horvat je, predstavljajući zakon, kazao kako on uređuje način i postupak obnove, uklanjanje zgrada, izgradnju zamjenskih kuća, te stambeno zbrinjavanje ljudi, predviđa osnutak Stručnog savjeta za obnovu koji će imati savjetodavnu ulogu te Fonda za obnovu koji će obavljati stručne poslove pripreme, organizaciju i provedbu obnove.

Predviđa i četiri načina obnove: popravak nekonkstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije ili pojačanje konstrukcije ili cjelovitu obnovu.

U raspravi je oporbeni socijaldemokrat Peđa Grbin najavio da će podržati zakon u prvom čitanju jer žele da se što prije donese. „Ne stoji vaša teza da Zakon nije bilo moguće donijeti u kraćem roku, Italija ga je nakon potresa 2009. donijela u 20 dana. Naša podrška u drugom čitanju ovisiti će o tome koliko ćete uvažiti primjedbe,“ poručio je Grbin premijeru Plenkoviću.

Anka Mrak Taritaš iz oporbenog Građansko-liberalnog saveza (Glas) zadovoljna je što zakon ide u dva čitanja, ali ne i time da se bavi samo konstruktivnom, ne i urbanom obnovom Grada.

Zakon će u prvom čitanju podržati i Hrvatski suverenisti iz desne oporbe. U ime zeleno-lijeve koalicije Možemo, Tomislav Tomašević upozorio je kaže kako je nulta točka za procjenu financijskog tereta, dinamike, redoslijeda obnove, informacija o stanju objekata. Traži od Grada Zagreba te podatke do drugog čitanja, jer inače je, dodaje, teško procijeniti što zapravo znači 25 tisuća oštećenih objekata u potresu.

Zajednička je ocjena oporbe da zakon mora biti pravedan i financijski transparentan, ali da nije jasno otkuda će se namaknuti potrebna sredstva.

Sabor će ići u drugo saborsko čitanje nakon ljetne stanke, koja će ove godine zbog krize uzrokovane pandemijom biti kraća nego inače.

Potres koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu odnio je jedan ljudski život i nanio ogromnu materijalnu štetu koja se procjenjuje na 86 milijardi kuna – 11 i po milijarde eura.

Zagreb: Najjači zemljotres u proteklih 140 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

U potresu je oštećeno 25.000 zgrada, a 6.000 od tog broja je privremeno ili trajno neupotrebljivo, od toga velik broj javnih ustanova javnog – vrtića, škola, fakulteta, znanstvenih i kulturnih ustanova.

XS
SM
MD
LG