Dostupni linkovi

Zašto Šabac obara rekorde u ponavljanju izbora?


Zašto se Šabac našao u situaciji u kojoj je nemoguće proglasiti konačne rezultate izbora?
Zašto se Šabac našao u situaciji u kojoj je nemoguće proglasiti konačne rezultate izbora?

Izborni proces u Šapcu, gradu na oko 80 kilometara od Beograda traje više od tri meseca od redovnih izbora u Srbiji održanih 21. juna 2020. Građani Šapca su na pet biračkih mesta u nedelju 3. oktobra po treći put glasali za odbornike za lokalni parlament.

Konačni rezultati na ponovljenim izborima nisu proglašeni zbog nesuglasica među članovima Gradske izborne komisije (GIK) koji dolaze iz različitih političkih stranaka.

Zašto se Šabac našao u situaciji u kojoj je nemoguće proglasiti konačne rezultate izbora, samim tim i formirati gradsku vlast?

„Postoje tri glavna razloga zbog čega se Šabac trenutno nalazi u ovoj situaciji“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvršni direktor nevladinog Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar.

Prvi, prema njegovim rečima, je izrazito velika polarizacija između Srpske napredne stranke i Nebojše Zelenovića kao aktuelnog gradonačelnika, odsustvo političke komunikacije koja, kako je objasnio, sprečava da se dođe do bilo kakvog dogovora ili razgovora koji bi rešio krizu u kojoj se grad nalazi.

Kao drugi razlog Klačar vidi veliki broj nepravilnosti koje su tražile zaštitu biračkog prava.

„Bilo je prigovora koji su morali da se reše u Gradskoj izbornoj komisiji, potom na Upravnom sudu“, pojašnjava Klačar.

Treći razlog, prema njegovim rečima, leži u tome što zakonska regulativa i institucionalna regulativa izborne administracije na lokalnom nivou nisu dobro regulisane.

„Tu se radi o organima koji su zavisni od političkih stranaka, radi se o organima koji nemaju kontinuirani profesionalni mandat da se bave tim problemom, već se radi o ad hoc organima koji se okupljaju samo za sprovođenje određenih lokalnih izbora“, navodi Klačar za RSE i dodaje da ti organi ukratko nemaju dovoljno kapaciteta a „vrlo često ni dovoljno znanja da sprovedu izbore“.

„Većina ljudi koji se nalazi u gradskoj, odnosno opštinskoj izbornoj komisiji, najčešće glasa onako kako odgovara stranačkim interesima i veoma je teško razlučiti da li se radi o poštovanju zakonske norme ili se zapravo radi samo o tome da se zaštite nečiji stranački interesi“, ističe Klačar.

Šta se desilo do sada?

Nakon glasanja u okviru redovnih izbora na lokalnom nivou održanih u celoj Srbiji 21. juna, izbori u Šapcu su zbog utvrđenih neregularnosti poništeni na 27 od ukupno 100 biračkih mesta.

U drugom krugu, 5. septembra, iz istih razloga izbori su poništeni na pet biračkih mesta. Nakon poslednje održanog kruga, 3. oktobra, GIK je poništila izborne rezulate na jednom biračkom mestu, a uloženo je još prigovora.

Nakon drugog kruga izbora, aktuelni gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 5. septembra na 27 biračkih mesta.

Drugi krug izbora održanih 5. septembra pratila je i Evropska unija (EU).

Portparolka EU Ana Pisonero uoči izbora je izjavila da svi politički akteri “treba da se ponašaju odgovorno” i da glasači moraju biti u stanju da slobodno izraze svoju volju, a da “relevantne institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima”.

U međuvremenu i nakon trećeg kruga izbora na pet biračkih mesta, predsednik i 10 članova Gradske izborne komisije dali su ostavke, usled čega ne postoji kvorum za proglašenje konačnih rezultata izbora koji sada čekaju na rasplet situacije.

Oboreni rekordi u ponavljanju

Ponavljanje izbora na biračkim mestima na kojima su utvrđene neregularnosti je u skladu sa zakonom i ovo nije jedinstven slučaj da se izbori ponavljaju od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Međutim, izbori u Šapcu, objašnjava Klačar, oborili su rekorde u ponavljanju.

„U Srbiji je zaista bilo svega i svačega, posebno recimo 2000. godine kada smo svedočili da su čak konačni rezultati na saveznim izborima objavljivani dva puta“, navodi Klačar.

Međutim, kako kaže – nikada nije bilo ovoliko ponavljanja koja su mogla da idu u nedogled i retko se dešavalo da se ni posle nekoliko meseci od dana za glasanje ne znaju rezultati.

„Ovo je jedan ekstreman slučaj koji zapravo pokazuje koliko je važno da se oblast organizacije lokalnih izbora dodatno uredi. Bez toga, mi kontinuirano možemo da očekujemo da će se ponavljati problemi, možda oni neće biti ovolikog intenziteta, ali vrlo verovatno mogu da budu toliko veliki da naruše integritet lokalnih izbora“, navodi Klačar.

Za zakon neprepoznatljiva situacija

Ostavka članova Gradske izborne komisije dodatno komplikuje situaciju, imajuću u vidu da članove komisije imenuje gradska skupština, koja je raspuštena upravo da bi se održali lokalni izbori.

Za izlazak iz ove, kako je opisuje Klačar „pat pozicije“ moraće da se nađe „kreativno pravno tumačenje“, jer sam zakon ne prepoznaje ono što se trenutno dešava u Šapcu.

Prvi korak, prema njegovim rečima bio bi da se ispita da li je moguće nešto promeniti u radu same Gradske izborne komisije, kako bi ona proglasila konačne rezultate izbora.

„Ukoliko to nije moguće, onda će se morati naći neko rešenje koje će biti povezano sa odlukom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. To rešenje na takav način nigde nije zapisano, nigde nije opisana situacija koja se dešava u Šapcu“, navodi Klačar.

Gradska skupština u Šapcu ima 69 odbornika, a mandat joj traje četiri godine. Nebojša Zelenović je na mesto gradonačelnika Šapca došao 2014. godine.

Opšti izbori u Srbiji su održani 21. juna, a na njima je ubedljivu pobedu, sa osvojenih preko 60 odsto glasova odnela vladajuća SNS.

Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojem SNS nije osvojila vlast, zbog čega je taj grad u posebnom fokusu te stranke.

Na izborima u Šapcu 21. juna pobedila je lista (u tom gradu opozicione) Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić – za našu decu" osvojivši 37 od ukupno 69 mandata u Skupštini grada, dok je lista aktuelnog gradonačelnika "Šabac je naš – Nebojša Zelenović" zauzela drugo mesto, sa 23 odbornika u lokalnoj skupštini.

XS
SM
MD
LG