Dostupni linkovi

EU traži odgovorno ponašanje političara tokom glasanja u Šapcu 


Šabac

Evropska unija (EU) će izbliza pratiti ponovljeno glasanje na opštinskim izborima u Šapcu, koje će biti održano u subotu 5. septembra, potvrdila je Ana Pisonero, protparolka EU.

Podvukavši da su izbori osnov za demokratiju i vladavinu zakona, Pisonero je naglasila da svi politčki akteri “treba da se ponašaju odgovorno”, a glasači moraju biti u stanju da slobodno izraze svoju volju.

“Relevantne institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima. Građani i politički akteri moraju imati puno poverenje u integritet izbornog sistema”, poručila je portparolka i dodala da treba da postoje efikasni mehanizmi za praćenje svih mogućih žalbi.

U subotu, 5. septembra će građani Šapca ponovo glasati na 27 od ukupno 100 biračkih mesta.

To je odluka Upravnog suda u Novom Sadu, koji je krajem juna delimično usvojio žalbu Srpske napredne stranke na odluku Gradske izborne komisije (GIK) i naložio da se zbog neregularnosti izbori ponove, ali ne na svih 100 već na 27 biračkih mesta.

Lokalni izbori su u Srbiji održani 21. juna zajedno sa parlamentarnim izborima u kojima je ubediljivo pobedila Srpska napredna stranka. Ove izbore je bojkotovao veliki deo opozicionih partija.

XS
SM
MD
LG