Dostupni linkovi

Građani Šapca glasaju treći put na pet biračkih mesta


Glasanje na opštinskim izborima u Srbiji 21. juna (ilustrativna fotografija)
Glasanje na opštinskim izborima u Srbiji 21. juna (ilustrativna fotografija)

Izbori za lokalni parlament u Šapcu održavaju se po treći put u subotu, 3. oktobra na pet biračkih mesta.

Na ovim ponovljenim izborima pravo glasa ima ukupno 5.829 birača.

Lokalni izbori u Šapcu ponovljeni su i 5. septembra na 27 biračkih mesta jer je Upravni sud u Novom Sadu zbog nepravilnosti krajem juna poništio rezultate glasanja na tim biračkim mestima na izborima održanim 21. juna.

Sud je tako odlučio postupajući po žalbi Srpske napredne stranke (SNS) na odluku Gradske izborne komisije (GIK) o ponavljanju izbora na svih 100 biračkih mesta.

Iz SNS-a su saopštili 6. septembra da interni podaci te stranke govore da su oni pobednici tih ponovljenih izbora u Šapcu.

Sa druge strane, gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju (ZSS) Nebojša Zelenović izjavio je tada da će tražiti da se opet ponove izbori na svih 27 biračkih mesta u tom gradu zbog, kako je naveo, brojnih neregularnosti tokom čitavog dana na svim glasačkim mestima.

On je tada rekao i da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje misli da su sprečili građane Šapca da „izraze svoju izbornu volju“ i da slobodno glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 5. septembra.

Gradska skupština u Šapcu ima 69 odbornika, a mandat joj traje četiri godine. Zelenović je na mesto gradonačelnika Šapca došao 2014. godine.

Opšti izbori u Srbiji su održani 21. juna, a na njima je ubedljivu pobedu, sa osvojenih preko 60 odsto glasova odnela vladajuća SNS.

Na ovim izborima, SNS je dobio najveći broj glasova u Šapcu, oko 30 hiljada. Lista "Šabac je naš", koju predvodi Zelenović, osvojila je oko 19 hiljada, dok su njihovi dugogodišnji koalicioni partneri „Novi tim za Šabac" osvojili oko šest i po hiljada.

XS
SM
MD
LG