Dostupni linkovi

Zelenović podneo krivične prijave zbog izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Šapcu


Nebojša Zelenović

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 5. septembra na 27 biračkih mesta.

Upravni sud u Novom Sadu zbog nepravilnosti je krajem juna poništo rezultate glasanja na tim biračkim mestima na lokalnim izborima u Šapcu održanim 21. juna.

Sud je tako odlučio postupajući po žalbi SNS na odluku Gradske izborne komisije (GIK) o ponavljanju izbora na svih 100 biračkih mesta.

Iz SNS-a su saopštili 6. septembra da interni podaci te stranke govore da su oni pobednici ponovljenih izbora u Šapcu.

Gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju (ZSS) Nebojša Zelenović izjavio je, sa druge strane, da će tražiti da se opet ponove izbori na svih 27 biračkih mesta u tom gradu.

Zelenović je na konferenciji za novinare 6. septembra rekao da nije moguće utvrditi rezultate ponovljenih izbora zbog, kako je naveo, mnogo brojnih neregularnosti tokom čitavog dana na svim glasačkim mestima.

"Ono što se desilo na izborima u Šapcu 21. juna i 5. septembra rukovođeno je i organizovano od strane kriminalaca u dogovoru sa članovima Srpske napredne stranke, što je krivično delo koje se zove napad na ustavno uredjenje države Srbije”, rekao je on.

“Zbog toga smo danas podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koja mislimo da su sprečila građane Šapca da normalno izraze svoju izbornu volju i da slobodno glasaju", rekao je Zelenović novinarima.

On je kazao da su kriminalci, njih nekoliko stotina, "vršili prinudu, pritisak, davali novac i na druge načine sprečavali izražavanje slobodne volje" građana Šapca.

"Podneli smo krivičnu prijavu protiv Milana Ostojića Sandokana, Aleksandra Pajića, Đorđa Todorovića Burgosa i Zorana Jevdjenića, načelnika Policijske uprave u Šapcu, Bobana Birmančevića i Nebojše Stojićevića Jarinog iz Šapca, Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okuga, Radojice Prijovića iz Majura i više drugih nepoznatih lica", naveo je gradonačelnik Šapca.

Prema njegovim rečima, uz krivične prijave priloženi su i dokazi sa izjavama, fotografijama i video materijalom. On je dodao da su "svi videli šta se dešava" i da su i pripadnici Policijske uprave u Šapcu bili svedoci, ali da niko ništa nije uradio da se to spreči, navodeći da se zato krivična prijava podnosi i protiv načelnika Policijske uprave u Šapcu.

Član Zelenovićevog pravnog tima Aleksandar Mijailović rekao je novinarima da je u mestu u kom je on bio član biračkog odbora grupa Roma došla organizovano na glasanje, kao i da su na njegovo pitanje da li ih je neko organizovao i platio im odgovorili potvrdno.

On je dodao da je zabeležen i slučaj žene koja je pogrešila biračko mesto a potom se žalila da "ako ne bude glasala neće moći da dobije novac". Prema njegovim rečima, on ima 123 izjave svedoka i dokaze za 260 kršenja izbornih pravila od čega je 90 krivično delo.

XS
SM
MD
LG