Dostupni linkovi

Gradonačelnik Beograda multiplikuje bankarske račune


Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, za sada bez komentara o tvrdnjama o bankarskim računima
Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, za sada bez komentara o tvrdnjama o bankarskim računima

Svako od nas ima jedan ili dva računa u banci. Ali Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, ima 45 računa koje kontroliše, stoji u izveštaju koji su pripremili Projekat o organizovanom kriminalu i korupciji ( OCCRP) i srpska istraživačka mreža KRIK.

Novembra 2016 godine Uprava za sprečavanje pranja novca primetila je sumnjive transakcije u koje je uključen Mali, njegova žena i kompanije koje on poseduje ili radi za njih.

U izveštaju se navodi da gradonačelnik ima bar 42 računa koji su registrovani na njega, njegovu ženu i njegovo troje maloletne dece. On je takođe raspolagao sa još tri računa koji su registrovani na tuđa imena.

Prema istom izvoru, u jednom slučaju, Siniša Mali je dobio više od pola miliona evra na svom privatnom bankovnom računu od offshore kompanije pod njegovom kontrolom - zahvaljujući lažnom poslovnom dogovoru u koji se uključio, a kroz koji je kupio kompaniju sam od sebe.

KRIK i OCCRP u svom izveštaju ističu da su nakon što su dobili izveštaje sa dokazima o umešanosti Malog u pranje novca tužioci odbacili slučaj uz objašnjenje da nema dokaza o kriminalnoj aktivnosti i da zbog toga nema osnova za pokretanje istrage.

Nezavisni revizor Ljubiša Stanojević, koji je o detaljima izveštaja saznao od novinara , objašnjava da mnoge od tih transakcija podsećaju na klasične slučajeve pranja novca.

“Nema dileme oko toga ,” objašnjava Stanojević. “Agencija za borbu protiv korupcije je našla jasne elemente za pranje novca. Tužilac je mogao da pokrene ozbiljnu istragu".

Agencija za borbu protiv korupcije proverava Sinišu Malog

Poslednje informacije o ovom slučaju, objavio je portal Insajder koji je naveo da su im u Agenciji za borbu protiv korupcije naveli da tužilaštvu još ne dostavljaju informacije jer i dalje traje vanredna kontrola prihoda aktuelnog gradonačelnika.

Portal prenosi i da u Agenciji navode da će obavestiti nadležno tužilaštvo o svim detaljima vezanim za ovu kontrolu čim dobiju odgovore od Uprave za sprečavanje pranja novca.

O slučaju aktuelnog gradonačelnika Beograda u rubrici " Zašto" na sajtu RFE govorio je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. On je tada rekao da vladavina prava ne funkcioniše, a institucije su u rukama samovoljnika.

" To je sledeća logika ‘za nas ne važi zakon, ali mi ćemo odlučivati na koga ga treba primenjivati’. To stvara stanje u kome ljudi ne veruju u institucije što stvara teške posledice.", rekao je Čupić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG