Dostupni linkovi

Bez zvanične potvrde o ostavci ministra finansija Srbije


Dušan Vujović
Dušan Vujović

Beogradski mediji prenose da je ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović podneo ostavku na tu funkciju.

Radio Slobodna Evropa nije dobio potvrdu te informacije, ali nam je u Vladi Srbije rečeno da bi najbolje bilo “citirati informaciju drugih medija”.

O odlasku Vujovića spekuliše se od pre nekoliko meseci. Tačnije, od kada se počelo spekulisati i o rekonstrukciji kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić. Do ovog trenutka ona nije promenila niti jednog ministra u svom kabinetu.

Po nezvaničnim informacijama, Vujović se protivio nameri centralne vlasti, koju je prošlog petka još jednom potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da se povećaju penzije i plate u javnom sektoru. Vujović je bio na čelu Ministarstva finansija 2014. godine, kada je premijer bio Vučić, i kada je preduzeta nepopularna mera smanjivanja plata i penzija.

Taj potez naišao je na odobravanje međunarodnih finansijskih faktora, a oktobra prošle godine Međunarodni monetrani fond (MMF) i Svetska banka proglasili su Vujovića za najboljeg ministra finansija za Centralnu i Istočnu Evropu.

“Ministar Vujović je u prethodne tri godine svojim radom učinio izuzetan doprinos kako bi Srbija izašla iz recesije na put ka održivom ekonomskom rastu”, navedeno je tada u pismu koje je uredništvo časopisa Global market, koje izdaju MMF i Svetska banka, tada uputilo Ministarstvu finansija Srbije.

XS
SM
MD
LG