Dostupni linkovi

Ne o prošlosti, nego o budućnosti


O prošlosti konsenzusa nema: Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu

Niz pozitivnih poruka poslan je sa susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji se nalazi u službenoj posjeti Hrvatskoj. Obje strane očekuju da će manjine u obje zemlje profitirati od današnjeg (12. februar) sastanka.

Posvećenost budućnosti i rješavanju otvorenih pitanja, uz svijest da oko prošlosti nema konsenzusa, poruka je sa susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog gosta iz Srbije Aleksandra Vučića. Dogovoreno je – a po nazočnosti prvih ljudi hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova – i očito usuglašeno i sa hrvatskom Vladom da se još dvije godine bilateralno pregovara o granici, a ako se ne postigne dogovor, da se ide na obavezujuću arbitražu. Srpska strana donijela je dokumente koji će rasvjetliti sudbinu tri osobe nestale u ratu u Hrvatskoj, dogovor je i da se obnovi zajednički pristup europskim fondovima za obnovu i rekonstrukciju pruge Zagreb – Beograd.

Kao prioriteti navedeni su položaj hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, gdje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očekuje nastavak omogućavanja političke zastupljenosti hrvatske manjine u Skupštini Srbije i Vojvodine, a predsjednik Vučić nakon današnjeg sastanka očekuje i pomake nabolje u položaju srpske manjine u Hrvatskoj. On je kazao da je sa premijerkom Brnabić dogovorio da srpski dužnosnici sljedećih 100 dana ni na koji način ne kvare atmosferu u odnosima sa Hrvatskom.

„Mislim da smo danas otvorili važna pitanja i da će se u budućnosti stvari kretati bar u jednom smislu na bolje, i da ćemo – ako ništa – poslušati jedni druge. Što se Srbije tiče, vi ćete moći da vidite promene u odnosu zvaničnika u narednom periodu. Želeli bismo da se to vidi i sa hrvatske strane , ali – videlo se, ne videlo se – mi nećemo da odustanemo od onoga što smo mi zacrtali. I, da budem iskren, ja nemam nikakav problem ako sam ja konj ili ako sam baraba ili ako sam četnik početnik - iako nisam! – ukoliko će Srbi u Hrvatskoj da žive dobro, i ukoliko će Srbi u Hrvatskoj da budu zadovoljniji.“

Prosvjed protiv Vučića u Zagrebu
Prosvjed protiv Vučića u Zagrebu

To je bila i njegova referenca na retoriku prosvjeda zbog njegovog dolaska, a povodom govora mržnje na tim prosvjedima hrvatska predsjednica imala je poruku za hrvatsku i srpsku javnost.

„Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku i međudržavne odnose moramo definirati mi državnici i naravno ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj, zato što moramo razgovarati o pitanjima koja opterećuju naše odnose i moramo raditi na boljitku naših država i naših naroda.“

Predsjednik Vučić kazao je kako se razgovaralo u prvom redu o budućnosti, a što se prošlosti tiče – kazao je – „gotovo da ni u čemu nismo saglasni“. On je najavio da sljedećeg tjedna u Beogradu prima predsjednicu hrvatske udruge nestalih Ljiljanu Alvir kako bi se razgovaralo o problematici nestalih u ratu u Hrvatskoj.

Predsjednik Vučić apelirao je da hrvatska strana kadrovski ojača fitosantitarne patologe na hrvatsko-srpskoj granici na Batrovcima, i ako je moguće na Bogojevu, kako bi se ubrzalo uvoz srpskih roba u Hrvatsku. Srpska strana vratila je dokumentaciju bivše općine Dvora na Uni, odnesenu tijekom rata u Srbiju.

Socijaldemokratski zastupnik i bivši pomoćnik ministra vanjskih poslova Joško Klisović u izjavi za Radio Slobodna Europa pozdravlja konkretne pomake nabolje, uz dodatak da bi posao sada sa hrvatske strane trebala preuzeti Vlada, koja je za to po Ustavu i zakonima i zadužena.

„U svakom slučaju, to je jedan doprinos smirivanju napete situacije između dvije države, koju su proizveli upravo oni koji se danas sastaju, odnosno njima podređene osobe. Nije napeta situacija nastala sama od sebe – stvorile su je hrvatska i srpska politika.“

Nakon susreta sa predsjednicom, što je bila središnja točka njegove posjete Hrvatskoj, Vučić je sa suradnicima bio na radnom ručku kod hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Ratna odšteta Srbije Hrvatskoj bila jedna od tema, a stavovi se tu razlikuju, potvrdio je srbijanski predsjednik. Teme razgovora bile su iste kao i kod predsjednice, s tim da Vlada – za razliku od nje - ima mandat za njihovo rješavanje. Dvoje predsjednika otvorilo je hrvatsko-srpski Business-forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ekonomska suradnja je u konstantnoj uzlaznoj putanji, u ožujku se otvara predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a Privredna komora Srbije otvorit će svoj ured u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Na politici je da olakšava put biznisu, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

„Napredak u političkim odnosima između Hrvatske i Srbije važan je za naša gospodarstva i može pomoći jačanju naših odnosa u području trgovine, ulaganja i turizma.“

Predsjednik Vučić pozvao je hrvatske građevinare da se jave na natječaje za izgradnju tri nova klinička centra i više milijuna stambenih kvadrata za pripadnike vojske i sigurnosnih službi.

„Javite se zato što – sasvim otvoren da budem – mi nemamo kapacitete u građevinskim kompanijama da sve to preuzmemo na sebe. tako da sasvim ste dobrodošli i verujem da ćemo i time pokazati našu otvorenost – da je to dobro za Srbiju. Mislim da je to dobro za hrvatski biznis i da je dobro za naše sveukupne podnose i da će da bude veoma, veoma lekovito.“,

Dvoje predsjednika se večeras u zagrebačkoj Pravoslavnoj gimnaziji družilo sa polaznicima Političke akademije Srpskog narodnog vijeća, a potom su zajedno otišli na razgovor kod zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića.

Vučićev dolazak izazvao je prijepodne dva prosvjeda u Zagrebu. Na skupu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića u organizaciji udovica hrvatskih branitelja grada Zagreba predsjednica te udruge Rozalija Bartolić poručila je srpskom predsjedniku da je „notorni četnički zločinac i ratni huškač.“

Na prosvjedu povodom Vučićevog dolaska u Hrvatsku dvjestotinjak okupljenih zvižducima je popratilo audio-zapis Vučićevog govora u Glini u proljeće 1995, gdje je govorio kao izaslanik Srpske radikalne stranke, a potom su prosvjednici krenuli prema Markovom trgu, gdje su Vlada i Sabor, ali ih je policija zaustavila. Oko podneva su se prosvjednici razišli sa policijske blokade. Prosvjed je bio i najavljen za Markov trg, ali ga je policija jutros iz sigurnosnih razloga premjestila na zagrebački Trg bana Jelačića. Uz hrvatske zastave i transparente u kojima se Srbiju proziva za genocid i traži da plati ratnu štetu bile su i dvije zastave veteranske udruge HOS-a koja u grbu ima ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Vučić se sastao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem
Vučić se sastao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem

Na skupu su među publikom zamijećeni HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik udruge ratnih vojnih invalida Josip Đakić i saborski zastupnik oporbenog desno-populističkog Mosta Miro Bulj. Jedna je osoba privedene zbog, kako je navela policija, neprimjerenog transparenta.

U isto vrijeme je – također zbog Vučićevog dolaska u Hrvatsku - dvadesetak pristaša izvanparlamentarne Autohtone Hrvatske stranke prava prosvjedovalo pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG