Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić se ponovo priprema za Zagreb


Susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića 2016. godine

Za hrvatske političare poziv predsjednice njenom srbijanskom kolegi da posjeti Hrvatsku nije posebno iznenađenje. Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj pozdravilo je njen potez i naglasilo važnost odnosa Zagreba i Beograda za stabilnost i prosperitet regije. Vučić u Hrvatsku stiže 12. i 13. veljače.

Saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac kazao je za jednu komercijalnu televiziju kako nije iznenađen predsjedničinom inicijativom, i da ne vjeruje i da je hrvatska Vlada iznenađena. Prioritet tijekom susreta treba biti smirivanje tenzija, kazao je.

"Jer, takva atmosfera onemogućava da se rješavaju otvorena pitanja kao što je pitanje povratka izbjeglica i njihovih prava, pitanje nestalih, pitanje suđenja za ratne zločine, pitanje manjinskih prava, pitanje sukcesije i granice i ono posebno pitanje gdje su Hrvatska i Srbija već odavno trebale napredovati, a ova pitanja prouzrokovana ratom već riješiti, a to je pitanje ekonomske suradnje", rekao je Pupovac.

Tu je naravno i pitanje zajedničke odgovornosti za stabilnost regije i zajednička europska budućnost svih država u susjedstvu.

"Ključno je pitanje je li hrvatska Vlada iznenađena ovim potezom predsjednice", kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević.

"Ako Vlada nije iznenađena, to valjda znači da postoji neki itinerer, neka agenda koje se drže i Vlada i predsjednica. Ne iznenađuje me podrška iz inozemstva. Mislim da je i Amerikancima i Europljanima stalo da se ti odnosi normaliziraju i žele Srbima pružiti dodatne razloge za odmak od Rusije", dodaje.

On kaže da će i Zapad i Rusija sve teže podnositi srpsko "igranje" na obje opcije.

"Srpska vlast bit će stavljena pred alternativu: ili europske integracije ili Rusija. I tu je prilika za Hrvatsku da se pokaže kao - recimo to tako - agent pozitivnih promjena", ocjenjuje Kovačević.

U Vladi ipak kao da žele naglasiti da oni vode hrvatsku vanjsku politiku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kaže da su kontakti sa srpskom stranom redoviti, ali da manipulacije sa izložbom o Jasenovcu i retorika srpskih političara ne pomažu hrvatskim naporima da se otvorena pitanja riješe. "U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika," zaključuje se u njihovoj izjavi.

Parlamentarne stranke načelno podupiru susret i nadaju će sa neće biti upotrijebljen za poboljšanja imidža dvoje predsjednika, nego za rješavanje otvorenih pitanja. Iznenađeni su oni u opoziciji koji ni na koji način nisu bili uključeni u pripremu susreta.

"Oni zbunjuju cijeli hrvatski narod! Trebali bi objasniti hrvatskom narodu koja je to hrvatska politika prema Srbiji", kaže zastupnik desne oporbe Miro Bulj iz Mosta.

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj pozdravilo je poziv hrvatske predsjednice Vučiću.

"Drago nam je vidjeti ovaj pozitivan korak. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Ovaj je odnos ključ stabilnosti i napretka čitave regije”, napisano je na Twitteru veleposlanstva.

Vučić je sredinom studenog ili najkasnije početkom prosinca prošle godine trebao posjetiti Zagreb, ali je početkom listopada objavljeno da je termin pomaknut, ali da dva ureda nastavljaju kontakte.

Vučić je potvrdio da prihvaća poziv i da 12. veljače stiže u dvodnevni posjet Hrvatskoj, da će se susresti sa nizom hrvatskih političara, predstavnicima srpske manjine, ali i s građanima Hrvatske srpske nacionalnosti.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG