Dostupni linkovi

Prosvjed u Zagrebu zbog dolaska Vučića


Rozalija Bartolić, udovica ratnog veterana, govori na prosvjedu
Rozalija Bartolić, udovica ratnog veterana, govori na prosvjedu

Dvjestotinjak građana okupilo se danas oko 10 sati na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba na prosvjedu zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb.

„Vučić je notorni četnički zločinac i ratni huškač“, poručila je sa prosvjeda u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i Zagrebačke županije održanog na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predsjednica te udruge Rozalija Bartolić.

Okupljeni su zvižducima popratili audio-zapis Vučićevog govora u Glini u proljeće 1995, gdje je govorio kao izaslanik Srpske radikalne stranke, a potom su prosvjednici krenuli prema Markovom trgu, gdje su Vlada i Sabor, ali ih je policija zaustavila.

Oko podneva su se prosvjednici razišli sa policijske blokade. Prosvjed je bio i najavljen za Markov trg, ali ga je policija jutros iz sigurnosnih razloga premjestila na zagrebački Trg bana Jelačića. Uz hrvatske zastave i transparente u kojima se Srbiju proziva za genocid i traži da plati ratnu štetu bile su i dvije zastave veteranske udruge HOS-a koja u grbu ima ustaški pozdrav „za dom spremni“.

Na skupu su među publikom zamijećeni HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik udruge ratnih vojnih invalida Josip Đakić i saborski zastupnik oporbenog desno-populističkog Mosta Miro Bulj.

U isto vrijeme je – također zbog Vučićevog dolaska u Hrvatsku - dvadesetak pristaša izvanparlamentarne Autohtone Hrvatske stranke prava prosvjedovalo pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Oba skupa osiguravala je policija i nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

XS
SM
MD
LG