Dostupni linkovi

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa


Grabar Kitarović i Vučić posetili Dalj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Grabar Kitarović i Vučić posetili Dalj

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u ponedeljak u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Reč je o dokumentu u kojem se, između ostalog, navodi da se "sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju" zaštita manjina, pregovori o utvrđivanju međudržavne granice, sprovođenje sporazuma o sukcesiji i potragu za nestalima tokom rata devedesetih.

Vučić je naveo da je Deklaracija dobar osnov za prevazilaženje nerešenih problema između dve države, uključujući i pitanje granice, za šta je kazao da će biti rešeno u dogovoru dve zemlje ili pred međunarodnim pravosudnim instancama.

Takođe, izneo je uverenje da potpisana Deklaracija neće ostati mrtvo slovo na papiru.

"Predvideli smo mnogo toga konkretnog i uveren sam da će to dati rezultate. Naravno, najvažnija je politička volja. Sa naše strane ona je apsolutna. Uvereni smo ne samo u dobre namere nego i sposobnosti i mogućnosti predsednice Grabar Kitarović", istakao je mandatar Vučić.

Precizirao je da će rezultati biti vidljivi već za mesec dana.

"Ne moraju to da budu spektakularni rezultati, ne kažem da će Hrvati da počnu da obožavaju Srbe, ne kažem da će Srbi da mnogo vole Hrvate. Ali, sve konkretno što uradimo, jednu ulicu, jedan put, jedan udžbenik, jednu knjigu, jednu sliku... mislim da je veliki pomak i da su to dobri rezultati", kazao je Aleksandar Vučić.

Kolinda Grabar Kitarović takođe se složila da će posle Deklaracije uslediti konkretni koraci, a iznela je očekivanje da će dve države u budućnosti probleme rešavati na bilateralnoj osnovi, te da u tom smislu neće biti razloga za nove hrvatske blokade srpskih evrointegracijskih procesa.

"Naravno, ovo se pitanje neće rešiti preko noći, ali verujem da su Hrvatska i Srbija dovoljno sposobne i zrele i da doista imamo političku volju, kako bismo bilateralna pitanja tretirali kao takva i rešavali ih u međusobnim odnosima. Za neka od njih, ukoliko to u nekoj doglednoj budućnosti ne bude bilo moguće kroz dvostran odnos, odnosno bilateralno rešavanje, onda svakako putem međunarodnih pravosudnih tela", pojasnila je hrvatska predsednica.

Istakla je i da Republici Hrvatskoj nije nikakva namera da blokira Srbiju na putu u članstvo Evropske unije.

"Hrvatska doista želi videti Srbiju kao članicu Evropske unije, kao i druge države regije, jer verujemo da je to zaista preduslov za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet ovog dela Evrope i naravno kod ispunjavanja kriterijuma – insistiraćemo na njihovom ispunjavanju", ocenila je Grabar KItarović.

"Na lepom plavom Dunavu"

Ranije su se Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović susreli na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo–Erdut. Vučić je tu predsednici Hrvatske poklonio buket cveća koji joj je uručio posle prvog pozdrava.

Susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučić na mostu na Dunavu, 20. jun 2016.
Susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučić na mostu na Dunavu, 20. jun 2016.

Na obali Dunava, koji je ovde granica između Hrvatske i Srbije, za njih je na violini odsvirana i kompozicija "Na lepom plavom Dunavu", koju su visoki gosti iz Zagreba i Beograda odslušali u prisustvu lokalnih zvaničnika i predstavnika srpske nacionalne manjine koji su za ovu priliku doputovali u Dalj.

Odatle su se zajedno, u istom automobilu, odvezli u Dalj, hrvatsko mesto u kom žive Hrvati, Srbi, Mađari i druge nacionalne manjine.

Tu su posetili spomen-kuću Milutina Milankovića gde su otkrili bistu velikom naučniku srpskog porekla, kome su otkrili i spomen-bistu.

"Hrvatska je ponosna na njega. On može biti primer i mladim naraštajima, kako svojim naučnim radom, tako i životnim putem", napisala je Grabar Kitarović.

Vučić je, primetivši da će zabeležiti utiske drugačije od uobičajenih, oficijelnih poruka, napisao da se nada da će Srbija i Hrvatska, pod okriljem Milankovićevog doma, izgraditi bolje odnose.

U Hrvatskoj su se hrvatska predsednica i mandatar za sastav nove Vlade Srbije susreli sa sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Vučić i Grabar Kitarović sastali su se zatim sa predstavnicima srpske nacionalne manjine. U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo potcrtali važnost i bogatstvo naših manjina, napisala je Kolinda Grabar Kitarović u knjizi utisaka.

Predsednika srpske vlade i hrvatsku predsednicu dočekali su meštani.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00


Kitarović i Vučić nastavili su susret posetom Srbiji, najpre mestu Donji Tavankut, gde su obišli Dom kulture Matija Gubec.

Događaj u Hrvatskoj ispratilo je veliki broj medija, čiji novinari su primetili da u delegaciji Kolinde Grabar Kitarović nema predstavnika hrvatske Vlade, osim savetnika Mate Granića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG