Dostupni linkovi

Nema dogovora o novoj Vladi Kosova


Isa Mustafa, lider DSK i Albin Kurti, lider Samoopredeljnja: Susret 2. decembra 2019.
Isa Mustafa, lider DSK i Albin Kurti, lider Samoopredeljnja: Susret 2. decembra 2019.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti saopštio je putem Fejsbuk video poruke da će se konstitutivna sednica Skupštine Kosova zakazana za 26. decembar, održati bez dogovora o zajedničkoj vladi između tog pokreta i Demokratskog saveza Kosova.

Kurti, koga njegova partija koja je pobedila na izborima 6. oktobra, delegira kao kandidata za novog premijera Kosova, dodao je da je Demokratski savez Kosova (DSK) odbio njegovu ponudu o zajedničkom delovanju.

"Poštovani građani Kosova, moja je moralna i politička obaveza, državna i nacionalna, građanska i ljudska, da vam saopštim da na konstitutivnoj sednici sedmog saziva idemo bez dogovora o vladi. Sporazumu o vladajućem programu nismo uspeli da dodamo i onaj o raspodeli odgovornosti", kazao je Kurti.

DSK odbio ponudu

On je dodao da je Demokratski savez Kosova u utorak, 25. decembra, odbio njegovu ponudu upućenu dan ranije, predstavljenu u tri tačke.

"Prva tačka: zna se da Samoopredeljenju pripadaju mesto predsednika Skupštine i prvog potpredsednika. Demokratskom savezu Kosova pripada drugi potpredsednik. Uradimo rokadu između predsednika Skupštine i drugog potpredsednika Skupštine, pa mesto predsednika Skupštine neka dobije DSK a mesto drugog potpredsednika Samoopredeljenje. Na taj način, DSK ima poziciju predsednika, a Samoopredeljenje dva potpredsednika", citirao je Kurti ponudu za DSK.

Druga tačka tiče se pozicije predsednika države, u kojoj se navodi da je "najbolje da se to pitanje ostavi za kasnije".

"Ali, ako DSK insistira da svakako damo obećanje da DSK nominira predsednika, onda treba nama da se doda još jedno ministarstvo - Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je od suštinske važnosti za borbu protiv kriminala i korupcije", nastavio je Kurti.

"Nominiranje Demokratskog saveza Kosova za kandidata za predsednika je rezultat toga da nismo uspeli da postignemo konsenzus o vanpartijskoj ličnosti, a onda kada DSK odredi njegovo/njeno ime, tražiće se i saglasnost Samoopredeljenja", stoji dalje u ponudi.

Treća tačka precizira da se, na osnovu zahteva DSK, Ministarstvo kulture, omladine i sporta deli, s time da kultura i omladina pređu pod Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, dok bi sektor sporta prešao pod Ministarstvo zdravlja.

Manjinske (nesrpska) zajednice dobiće Ministarstvo regionalnog razvoja ili lokalne samouprave, dok srpska manjina Ministarstvo za zajednice.

'Svi smo umorni'

Kurti je dodao da je tokom jednomesečnih pregovora Samoopredeljenje pristalo na četiri važna kompromisa, a DSK ni na jedan.

"Moj program vladavine kao premijera je 50 odsto od onog DSK. Prvi zamenik premijera biće iz DSK-a, pet ministarstva u vladi pripašće DSK-u, koji je birao kako da se raspodele i insistirao da prvi bira ministarstvo. Ponuda od prekjuče koja je juče odbijena, bila je naša peta koncesija. Takođe, poznato je da smo bili širokogrudi i prilikom pregovora o predizbornoj koaliciji u avgustu i septembru", kazao je Kurti.

"Sada, više od ovoga, i preko ovoga, i drugačje od ovoga ne možemo, ne želimo i nemamo kuda više", dodao je on.

Kazao je kako bi ovih dana želeo formiranje nove vlade, na šta će se ipak sačekati, "budući da ne želimo nove izbore".

"Želimo nove institucije, i to možemo da postignemo samo ukoliko se u razgovorima o formiranju vlade vodimo vrednostima transparentnosti, pravde i osećaja građanske i domovinske obaveze".

"Znam da ste se umorili puno i vi kao i ja. Ali, nećemo dozvoliti da se velika politička promena koju ste vi proizveli 6. oktobra umanji ili deformiše. Ovo je istorijski trenutak i DSK ima sve u rukama kako bi se odredio za promene", zaključio je Kurti u video poruci građanima.

Mustafa: Pregovori nisu propali

U međuvremenu oglasio se i lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa koji je rekao da za njega i DSK pregovori nisu propali kao i da je ta stranka spremna na dalje pregovore.

Između ostalog, rekao je da oni nisu bili laki i da je “partner za stolom, pokret Samoopredeljenje u nekoliko slučajeva zanemario pravila oko kojih smo se složili”.

“Na taj način sam video Samoopredeljenje i video poruku njihovog predsednika Albina Kurtija večeras”, kazao je Mustafa u objavi na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da iako pregovori nisu propali, propala je strategija Samoopredeljenja da u javnosti osigura “epitet principijalne i velikodušne strane u pregovorima kako bi krivicu prebacili na DSK”.

Mustafa tvrdi i da su zahtevi njegove partije za balansiranom podelom odgovornosti u skladu izbornog rezultata, ukazujući na to da su ove dve partije dobile skoro isti broj glasova. Samoopredeljenje inače ima jednog poslanika više od DSK.

Mustafa tvrdi da treba da im pripadne mesto predsednika Skupštine, predsednika države, i pola vlade, ukoliko Samoopredeljenje želi podršku DSK da rukovodi izvršnom vlašću.

“U suprotnom, sporazum bi bio disbalansiran i ne bi osiguravao stabilnost, a ni demokratsko funkcionisanje glavnih institucija”, istakao je.

“Samoopredjelje je to počelo da razumeva i nadam se da ćemo narednih dana sesti i definisati sve aspekte”, dodao je.

“Ustavno pravo i obaveza pripadaju prvom, kao i odgovornost za pronalazak rešenja za izgradnju novih institucija. Mi smo spremni za pregovore”, zaključio je Mustafa.

Bez tog dogovora Samoopredljenja i DSK, upitan je i izbor predsedništva Skupštine na konstitutivnoj sednici, budući da mesto predsednika Skupštine treba da bude deo dogovora.

Skupština iz svojih redova bira predsednika i pet potpredsednika Skupštine. Predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju izborni pobednik, tojest Pokret Samoopredeljenje. Predsednik može biti iz te partije ili iz druge, na osnovu dogovora.

Sa jedne od sednica Skupštine Kosova
Sa jedne od sednica Skupštine Kosova

Šta koči dogovor?

Na osnovu dosadašnjih vođenih razgovora, pozicija predsednika Skupštine je bila planirana da pripadne Demokratskom savezu Kosova.

Ono što je kočilo do sada dve partije da postignu konačan dogovor je pozicija predsednika države. Dok Pokret Samoopredeljenje tvrdi da o predsedniku ne treba pregovarati sada, već 2021. godine kada aktuelnom predsedniku istekne mandat, Demokratski savez Kosova tvrdi da se trebaju usaglasiti stavovi o svim pozicijama koje se pojave tokom njihove eventualne četvorogodišnje vladavine.

Prema Ustavu, predsednika države bira Skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

Inače, dve vodeće partije pokrenule su razgovore o zajedničkoj koaliciji nakon oktobarskih izbora.

Sve do potvrđivanja konačnih rezultata, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova tvrdili su da su postigli saglasnost po svim pitanjima vladajućeg programa i da se postizanje konačnog sporazuma može očekivati odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata.

Posledice izostanka dogovora

S obzirom da dogovor nije postignut, na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova u četvrtak, može se očekivati da će se jedino verifikovati mandati poslanicima i da će položiti zakletvu.

Inače, formalno gledano, konstituisanje Skupštine Kosova otvara put izboru nove Vlade Kosova.

U tom slučaju, predsednik države nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu skupštinsku većinu za formiranje Vlade, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav Vlade Skupštini, u cilju izglasavanja.

Ukoliko sastav ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja zbog poziva Specijalnog suda u Hagu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG