Dostupni linkovi

Albin Kurti traži optužnicu protiv Thacija i Veselija


Glauk Konjufca i Albin Kurti, fotoarhiv
Glauk Konjufca i Albin Kurti, fotoarhiv

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti i potpredsednik te stranke Glauk Konjufca svedočili su u sredu (18. decembar) protiv predsednika države Hashima Thacija, bivšeg predsednika Skupštine Kadrije Veselija zbog njihove navodne "lažne izjave date pod zakletvom" u sudskom procesu protiv organizacije Oko naroda (Syri i popullit), koju su kosovske institucije proglasile terorističkom.

Oni su dobili poziv da se jave tužilaštvu u svojstvu svedoka nakon što su protiv Thacija i Veselija u aprilu podneli krivičnu prijavu. Kurti sada zahteva da se ta krivična prijava pretvori u optužnicu protiv Thacija i Veselija.

Naime, protiv pripadnika organizacije Oko naroda vodi se sudski postupak zbog pripreme terorističkih i krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, odmazde, napada te neovlaštenog posedovanja oružja.

'Oko naroda' preuzela odgovornost za pokušaj ubistva

Ova organizacija je preuzela odgovornost i za pokušaj ubistva kosovskog advokata Azema Vllasija 13. marta 2017. godine, što je potvrđeno i u optužnici podignutoj u martu 2018.

Na osnovu zvaničnih informacija, ova organizacija posedovala je listu s imenima osoba koje su meta likvidacije, a među njima su i pojedini lideri Kosova, predsednik Hashim Thaci i bivši predsednik Skupštine Kadri Veseli.

Hashim Thaci i Kadri Veseli
Hashim Thaci i Kadri Veseli

Thaci i Veseli su krajem 2018. svedočili u tom postupku. Thaci je tada izjavio da iza ove organizacije stoji pokret Samoopredeljenje, odnosno Albin Kurti, potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, i Sadri Ramabaja (jedan od optuženih). Veseli je kazao da je ova organizacija "oružano krilo" pokreta Samoopredeljenje.

U aprilu ove godine, Kurti i Konjufca su pred Odeljenjem za teške zločine Osnovnog tužilaštva u Prištini protiv Thacija i Veselija podneli krivičnu prijavu, tvrdeći da su oni tokom svedočenja u sudu dali "lažne izjave pod zakletvom", tako što su ih optužili kao članove organizacije "Syri i popullit".

Poziv da se u sredu jave državnom tužiocu u svojstvu svedoka i Kurti i Konjufca dobili su 11. decembra.

Šta zahteva Kurti?

Nakon današnjeg (18. decembar) pojavljivanja pred tužiocem, Kurti je izjavio da mu je drago što je konačno dobio poziv i mogućnost da odgovori na sva pitanja tužiteljke koja se bavi ovom krivičnom prijavom.

Kako je dodao, za čuđenje je kako tužilac tada nije reagovao kada je Thaci "preuzeo funkciju tužioca i izjavio da će proširiti optužnicu na Kurtija i Konjufcu".

"Ja zahtevam da se ta krivična prijava pretvori u optužnicu protiv g. Thacija i g. Veselija, i da se na taj način omogući pravičan proces o njihovim lažnim izjavama datim pod zakletvom. Ovaj proces treba da se završi kažnjavanjem ovo dvoje osumnjičenih, a takođe sam podneo i zahtev za pravno imovinsku nadoknadu. Biću spreman da se javim tužilaštvu kada god me pozove da svedočim u vezi lažnih izjava i beskrupuloznih izmišljotina protiv mene i g. Konjufce", izjavio je Kurti.

Konjufca je nakon svedočenja u sredu kazao da je cilj Thacija i Veselija bio politički.

"Smatrajući pokret Samoopredeljenje političkim protivnikom, hteli su da nas lažnim izjavama obaviju sa ovakvim teškim krivičnim delima, kako bi eliminirali sa političke scene i diskvalifikovali pokret Samoopredeljenje, Albina Kurtija i mene", kazao je Konjufca.

On je dodao da je dobra vest to što se "tužilaštvo konačno aktivira zato što se na Kosovu ne može čekati godinama kada se radi o državnim čelnicima koji su svojim izjavama dokazali i da su dirigenti pravosudnih institucija".

"Zamislite jednu izjavu gospodina Thacija tokom njegove izjave. Rekao je da će da proširi optužnicu na Albina Kurtija i mene, kao da je on tužilac. To je zapravo politički mentalitet ovih ljudi koji su rukovodili do sada, ali neće još dugo", dodao je Konjufca.

Odgovor Veselija

Iz ureda predsednika Kosova nema komentara na ova svedočenja, dok je bivši predsednik Skupštine Kadri Veseli izjavio da organizacija Oko naroda nije fiktivna, već realna.

"Ranjen je čovek, zapaljeni su automobili, napadnuta je pratnja premijera, ima napada i na zamenike premijera, na poslanike... a što je uradila organizacija Oko naroda. Bez obzira na korumpirane tužioce ili na one koji se plaše i misle da će u novim okolnostima okončati predmete, predmeti se neće okončati. Svako će odgovarati za počinjena dela. Ja ću ići do kraja u pravnom aspektu i ni jedan pojedinac ne ostavlja utisak na mene", kazao je Veseli nakon zasedanja bivšeg saziva predsedništva Skupštine a u cilju organizacije konstitutivne sednice krajem decembra.

Šta se navodi u optužnici?

Kako stoji u optužnici protiv pripadnika organizacije Oko naroda, maja 2015. optuženi Murat Jashari, Avni Lumnica, Ragip Sallova, Sadri Ramabaja, Rexhep Topllana, Bajrush Konjusha, Sabit Berisha, Halim Halimi, Behxhet Luzha i Lirije Luzha, su kao pripadnici kriminalne organizacije Oko naroda u jednoj evropskoj državi odlučili da u martu 2017. otpočnu protivzakonske akcije u cilju ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovne političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture Republike Kosova.

To su planirali da postignu "napadima i ubistvima visokih državnih zvaničnika, počevši od onih iz osamdesetih i devedesetih godina, smatrajući ih izdajnicima države, kao i funkcionere koji su bili na vlast od 1999. do 2016".

Među njima, navodi se u optužnici, su i predsednik Kosova Hashim Thaci, bivši predsednik Skupštine Kadri Veseli, bivši premijer Isa Mustafa, bivši ministar pravde Hajredin Kuci, potpredsednik Skupštine Xhavit Haliti, zamenik premijera Fatmir Limaj te i ostali komandanti rata Oslobodilačke vojske Kosova "koji su izdali zemlju", predsednici sudova u Prištini u posleratnom periodu, direktor Carine, Poreske uprave, verski lideri, analitičari i publicisti.

Prvi na "listi izdajnika" bio je Azem Vllasi, bivši funkcioner, kojeg je 13. marta 2017. pokušao da ubije Murat Jashari.

Na Kosovu su inače u toku razgovori o formiranju nove vlade a nakon prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra. Razgovore o tome vodi izborno prvorangirani pokret Samoopredeljenje i drugorangirani Demokratski savez Kosova. Albin Kurti očekuje se da će biti budući premijer Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG