Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vojna vežba sa SAD 'crvena lampica' za Rusiju


Padobranci 173. brigade Vojske SAD tokom vežbe sa kolegama iz Italije i Velike Britanije 2016. u Nemačkoj

Vojna vežba padobranaca Sjedinjenih Američkih Država i Srbije logičan je nastavak saradnje srpskih oružanih snaga sa zemljama NATO ali dolazi u trenutku u kom će Moskvi, koja takođe vojno sarađuje sa Srbijom, sigurno upaliti „crvenu lampicu“, rekli su sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Da će srpski i američki padobranci, na poziv Vlade Srbije, biti angažovani u zajedničkoj vežbi najavio je američki general Tod Volters, komandant Združene vazdušne komande NATO saveza. Ovu informaciju, nakon što je došla iz NATO, potvrdio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekavši da će o detaljima javnost biti blagovremeno obaveštena.

Svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli: Aleksandar Vulin
Svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli: Aleksandar Vulin

„Kao svaka vojno neutralna zemlja trudimo se, i uspevamo u tome, da imamo izuzetno dobre odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Ruskom Federacijom, sa ODKB-om i sa NATO paktom. Dakle svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli,“ rekao je Vulin.

Cilj zajedničke vežbe srpskih i američkih padobranaca je jačanje vojnih veza SAD i Srbije. U vežbama će učestvovati oko 100 pripadnika američkog vojnog vazduhoplovstva, dok broj učesnika Vojske Srbije za sada nije poznat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za RSE da ova akcija nije iznenađenje ali da se, s obzirom na sve veće podozrenje Zapada kada je u pitanju srpsko-ruska saradnja, događa u interesantnom političkom trenutku.

„Tu ne postoji ništa što bi predstavljalo neki novi momenat. Ali od sada može da se razvija novi pristup u kom će Amerika, ako signali koji stižu iz Vašingtona da će pokazati više interesa za Balkan budu potvrđeni delom, učiniti sve da 2018. i 2019. godine bude više zajedničkih vojnih vežbi. Dakle, moguće je da će biti više aktivnosti u vojnoj saradnji na relaciji SAD-Srbija,“ navodi Radić.

Može da se razvija novi pristup u kom će Amerika učiniti da 2018. i 2019. bude više zajedničkih vojnih vežbi: Aleksandar Radić
Može da se razvija novi pristup u kom će Amerika učiniti da 2018. i 2019. bude više zajedničkih vojnih vežbi: Aleksandar Radić

Iako mirnodopski vojni manevri u pozadini podrazumevaju i političku poruku i demonstraciju moći, sagovornici RSE smatraju da nove američko-srpske vežbe automatski ne znače direktno i planirano preuzimanje inicijative Amerike zbog sve većeg vojno-političkog prisustva Rusije, jer takva vojna saradnja podrazumeva dugo i detaljno planiranje, što znači da je ovaj padobranski susret odavno zakazan.

Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, kaže za RSE da, uprkos tome, očekuje reakciju Moskve.

„Rusija pomno prati sve poteze Amerike. Crvena upozoravajuća lampica u Moskvi je upaljena odavno. Rusija će svakako od Srbije tražiti objašnjenje, koliko god se to nekome sviđalo ili ne, zašto smo se usudili na ovakav potez,“ smatra Radulović.

Srbija i Rusija: Vojne vežbe i bratska saradnja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Kao zvanično vojno neutralna, Srbija tesno sarađuje i sa NATO i sa Rusijom. U proteklih šest godina održala je skoro 50 vežbi sa SAD i Severnoatlantskom alijansom, samo desetak sa Rusijom, a vežba srpskih i američkih padobranaca nije prva – još 2007. zajedno su na aerodromu u Nišu skakali pripadnici 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Ovog puta pripadnici padobranskih jedinica SAD i Srbije takozvane „vežbe uklapanja“ izvodiće u Srbiji iz aviona C-130J „Super Hercules“, taktičkog transportera koji koriste američke vojne snage (U.S. Air Force).

Taktički transporteri takođe su korišćeni i u prvoj rusko-srpskoj vežbi na teritoriji Srbije, krajem 2014, kada su iz aviona „Iljušin IL-76“ na poligonu Nikinci skakali specijalci Vazdušno desantne vojske iz Tule.

Iako se čini da je uloga domaćina, kao vojno slabašnog i geostrateški ne mnogo važnog, u ovoj saradnji u senci učešća velikih sila, evidentno je da pokušava da jednim udarcem ubije dve muve – da pored vrhunskog vojnog treninga stekne i političke adute.

Srbija ovim argumentuje, kaže Aleksandar Radić, svoju vojnu neutralnost.

„Ne možemo da zanemarimo činjenicu da možemo da pokažemo fotografije kako iznad srpskog tla srpski padobranac skače iz ruskog aviona i iz američkog aviona,“ ističe Radić.

Potvrda pokušaja nastavka balansiranja između Istoka i Zapada mogla bi da bude i vest, koja je saopštena iz NATO, da je zvanični Beograd, odnosno Ministarstvo odbrane, pozvao Ameriku u Srbiju na zajedničke padobranske vežbe.

Ali bi Rusija, kaže Vlade Radulović, mogla da je tumači kao distanciranje.

„Sa druge strane, podsećam da je Srbija imala jednu mnogo ozbiljniju vojnu vežbu sa Rusijom u kojoj se vršio ne samo desant padobranaca, već i oklopnih i terenskih vozila. Sve u pokaznoj vežbi borbe protiv terorizma, što se nigde u svetu na taj način ne radi. Protiv terorista se ne bori desantom iz vazduha,“ navodi Radulović.

Rusija bi vežbu sa SAD mogla da tumači kao distanciranje: Vlade Radulović
Rusija bi vežbu sa SAD mogla da tumači kao distanciranje: Vlade Radulović

Da li je delikatno vojno balansiranje dobitna spoljnopolitička kombinacija Srbije pitanje je koje se sve više usložnjava sa jačanjem uloge Rusije na svetskoj sceni.

„Za sada postoji dovoljno snažno uporište da se pokaže da je moguće imati vojnu saradnju sa Rusijom a da pri tom članice NATO, uključujući i najmoćniju silu sveta, to do neke tačke tolerišu. I da čak imaju vrlo konkretne aktivnosti sa Vojskom Srbije na zajedničkom osposobljavanju vojnika,“ zaključuje Aleksandar Radić.

Padobranska američko-srpska vežba događa se neposredno nakon posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, na Dan oslobođenja 20. oktobra, kada je prvi čovek Oružanih snaga Rusije srpskom Ratnom vazduhoplovstvu oficijelno predao šest polovnih borbenih aviona MiG- 29, koji su deo paketa ruske vojno-tehničke pomoći Srbiji.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG