Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Američki vojnici stigli na vežbu “Platinasti vuk”


Američki vojnici stigli u Srbiju na vojnu vežbu 'Platinasti vuk'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Američki vojnici stigli u Srbiju na vojnu vežbu “Platinasti vuk”

U Beograd je doputovalo 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja koji će učestvovati na međunarodnoj vojnoj vežbi "Platinasti vuk 17", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Vežba počinje u ponedeljak i trajaće do 23. juna u bazi "Jug" kraj Bujanovca, navedeno je u saopštenju.

Na vežbi je planirano da učestvuje oko 450 vojnika iz devet država a najveći kontingent stranih oružanih snaga koji je doputovao iz SAD u Srbiju dočekali su ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD Kajl Skat.

Skat je istakao da će vežba biti odlična prilika za sve da uvide kako da zajedno reaguju i sarađuju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Zoran Đorđević, ministar odbrane Srbije (L) i Kajl Skat, ambasador SAD-a (D)
Zoran Đorđević, ministar odbrane Srbije (L) i Kajl Skat, ambasador SAD-a (D)

"Ova vojna vežba je dobra za saradnju u regionu, a dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohaja još jedan je pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije", rekao je Skat.

Đorđević je, na Aerodromu "Nikola Tesla", gde su stigli pripadnici Vojske SAD, istakao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju jer će, kako je ocenio doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

"Naši vojnici će imati šta da nauče od pripadnika Oružanih snaga SAD koji imaju veliko iskustvo, a takođe ćemo i mi imati šta da podelimo sa njima", rekao je on, navodi se u saopštenju.

Dodao je i da vežba "Platinasti vuk 17" predstavlja nastavak saradnje koja će se svakako produbljivati i narednih godina.

Uz vojnike iz Srbije i SAD na vežbi će učestvovati i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Upravljanje i rukovođenje vežbom realizovaće rukovodstvo vežbe sastavljeno od predstavnika partnerskih zemalja učesnica.

Na toj vežbi jedinice će se uvežbavati u upotrebi "nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju".

Jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, ove godine planirano je više od 130 aktivnosti, od čega je sedam zajedničkih vežbi kao i 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke, navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije.

XS
SM
MD
LG