Dostupni linkovi

Vežba u vazduhu, MIG-ovi na pisti


Ruski MiG-ovi poleću sledeće godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

RSE/Video

Predsednik Srbije ​Aleksandar Vučić izjavio je da su "svi MiG-ovi 29 iz Rusije u letnom stanju, oni mogu da lete danas, a kada će poleteti zavisi od nas".

Nakon prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu "Sloboda 2017" i zvanično su avioni iz ruske vojno-tehničke pomoći predati Srbiji.

"Kada će poleteti (avioni) zavisi i od opreme i radarskih sistema koje želimo da ugradimo do potpune modernizacije, tako da ćemo potpunu modernizaciju da provedemo u narednih nekoliko meseci, što znači sledeće godine svakako. Ali ono što je za nas važno, ako me pitate kada će biti u potpunosti pripremljeni i za borbena dejstva i za sve drugo, to će biti za nekoliko meseci", pojasnio je srpski predsednik.

Sam čin primopredaje ruskih aviona Srbiji učinio je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, nakon čega mu je Vučić poklonio paradni bodež na kojem su izgravirani evidencijski brojevi poklonjenih MiG-ova 29. Te avione oko 12.000 posetilaca moglo je da vidi parkirane na pisti vojnog aerodroma Batajnica u Beogradu.

Vučić poklonio paradni bodež Šojguu
Vučić poklonio paradni bodež Šojguu

Nakon oficijelog dela programa, Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da detalji ugovora sa ruskom stranom o nabavci ovih šest borbenih letelica nisu tajna i da je ceo aranžman vredan oko 180 miliona evra.

"Reč je o tome da ne želimo da svi znaju koju mi specifičnu tehniku kupujemo. Što bi javnost znala kakve ćemo sve rakete da kupimo za naše avione i kakve ćemo sve radarske sisteme da kupimo. To je naša stvar i to je stvar naše vojske. Ako nešto treba da bude poverljivo, onda to mora da bude poverljivo", rekao je Vučić.

"Siguran sam da su ljudi u Srbiji veoma ponosni na to što smo dobili i mislim da smo to učinili na najtransparentniji mogući način. Inače, jedna ovakva letelica, bez raketa i modernog radarskog sistema, košta od 45 miliona do 50 miliona evra. Onda izračunajte koliko smo povoljnu cenu dobili, ali i koliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima koji nam u tome pomažu", istakao je Vučić.

Tokom svečanosti u Batajnici kojom je obeležena 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vučić je kazao da nova tehnika, artiljerija i avioni koji su nabavljeni za Vojsku Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome, već samo dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti.

On je istakao da Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu s Bošnjacima, dobrim odnosima s Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima.

"Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne pomisli da pregovaramo samo zato što se plašimo", rekao je Vučić i ocenio da je Vojska Srbije svaki dan jača i da će uskoro biti i mnogo bolje plaćena.

"Niko neće moći da napadne Srbiju nekažnjeno. Odbranićemo otadžbinu i život svakog čoveka u Srbiji. Nemamo drugih namera. Previše smo mi života izgubili da ne bi cenili živote drugih", rekao je Vučić.

On se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i prisutnom Šojguu za, kako je rekao, "oružje koje su nam dali i predali". Takođe se zahvalio "evropskim prijateljima" na podršci koju daju Srbiji, ali posebno borcima Narodno-oslobodilačke vojske (NOB) koji su oslobodili glavni grad Srbije.

Proslava godišnjice oslobođenja Beograda počela je vojnim prikazom "Sloboda 2017" na aerodromu Batajnica u podne.

Tom prilikom predstavljeni su i polovni MiG-ovi 29 koji su nedavno iz Rusije stigli kao deo vojno-tehničke pomoći Srbiji, ali oni nisu bili u letačkom programu već su građani mogli da ih vide na zemlji.

Mišljenja građana o dolasku ruskih MiG-ova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link

Zvezda programa bila je ruska akro-grupa "Striži" na MiG-ovima 29, koje se ovdašnja javnost seća po učešću na vojnoj paradi 2014. godine u Beogradu na kojoj je glavni gost bio Vladimir Putin.

Ovom prilikom javnosti je prvi put prikazana savremena oprema pripadnika Vojske Srbije po konceptu "1.500", što predstavlja broj vojnika koji čine elitnu jedinicu srpske vojske.

Predstavljena su takođe dva nova ruska helikoptera Mi-17 i proizvoda odbrambene industrije Srbije. Na batajničkom skupu je učestvovalo ukupno 2.200 vojnika, 130 vozila i 30 vazduhoplova.

[RSE/Fotogalerija]

Sergej Šojgu stigao je u petak prepodne u Beograd. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, a pred njima je bio postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije (VS) i intonirane himne Rusije i Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde.

"Vi znate da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi bila vojno neutralna i samostalna ona mora da bude vojnički jaka. Zato nam je vaša pomoć neizmerno važna. Dogovor predsednika Putina i predsednika Vučića je isto važan i zahvaljujući njemu možemo da kažemo da danas imamo mogućnost da branimo naše nebo. Takođe bih želeo da zahvalim i vama lično, jer znam koliko je bilo potrebno napora i truda da se sve ovo uradi", rekao je Aleksandar Vulin.

Sergej Šojgu zahvalio je Vulinu na pozivu da zajedno provedu današnji praznik.

"Pre 73 godine naši očevi i dede su rame uz rame oslobađali Beograd. To je posebno važno danas kada mnogi pokušavaju da prepisuju istoriju i kada se u nekim državama podižu spomenici onima koji su ratovali protiv nas i bili na strani fašizma. Mi ne možemo to da prihvatimo", kazao je Šojgu.

Šojgu je takođe podsetio ministra Vulina da mu je u Moskvi obećao da će avioni stići u Beograd do današnjeg praznika.

"Kao što vidite oni su tu. Nadam se da će avioni biti siguran štit i garant bezbednosti i nezavisnosti Srbije", rekao je ministar odbrane Ruske Federacije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Posle manifestacije na aerodromu Batajnica, ruski ministar Šojgu u pratnji srpskog ministra Vulina je posetio Groblje oslobodilaca Beograda 1944, a potom su postavili vence palim borcima Drugog svetskog rata i na Spomenik sovjetskom vojniku, te se upisali u knjigu žalosti. Okončana je i poseta Hramu Svetog Save, tokom koje su Šojgu, Vulin i Irinej posetili kriptu.

Šojgu pred Spomenikom sovjetskom vojniku
Šojgu pred Spomenikom sovjetskom vojniku

Istraživač Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Igor Novaković za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je to što je obeležavanje Dana oslobođenja Beograda velikim delom u znaku Rusije, "u skladu sa pristupom koji prati nabavku naoružanja uopšte, a pogotovu nabavku MIG-ova iz Rusije".

Novaković smatra i da je prisustvo Sergeja Šojgua, inicirano upravo činjenicom da je upravo on osoba koja je odobrila nabavku tih aviona.

Međutim, Novaković ističe da je, istovremeno, vojna saradnja Srbije i Rusije sve veći problem za Zapad, u čemu prednjače neke manje postsovjetske države koje su veoma sumnjičave na ono što se dešava u Srbiji.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu

"Moj je takođe utisak da je cela ova manifestacija više za unutrašnju upotrebu nego što je namera da se pošalje neka poruka Zapadu. Međutim, to je istina koja važi samo za nas i pitanje je kako ostali partneri na to gledaju", rekao je Novaković.

Sada ispada da su Rusi oslobodili Jugoslaviju a ne jugoslovenski partizani, što je istorijski falsifikat.
– Branka Prpa

Istoričarka Branka Prpa objašnjava u razgovoru za RSE kakva je bila uloga jugoslovenskih partizana u operaciji oslobađanja Beograda, kako je došlo do toga da ruska armija u tome učestvuje i u kom smislu poslednjih godina dolazi do revizije tog dela istorije.

"Jugoslovenska oslobodilačka vojska, odnosno partizani, bili su saveznici obe strane – i onih vojnih formacija koje su držale Zapadni i onih kloje su držale Istočni font. U skladu sa tim oni su se dogovarali o vojnim akcijama i na jednoj i na drugoj strani. Učešće u oslobađanju Beograda je bilo omogućavanje Crvenoj armiji kraćeg puta do Mađarske koja je bila njen strateški cilj. To je bio i dokaz o savezništvu dve zemlje koje počiva na ideološkom temelju", kaže Prpa.

Branka Prpa je uverena da se u današnjim okolnostima prenaglašava uloga ruske armije a zatura činjenica da su u oslobađanju Beograda učestvovale partizanske jedinice sa teritorije cele Jugoslavije.

"Od Sremskog fronta do Trsta je bila jedinstvena oslobodilačka akcija jugoslovenskih partizana. Čak su i moji Splićani učestvovali u oslobađanju Beograda. Jugoslovenska narodno-oslobilačka vojska je jedinstven primer u Evropi jer je sama oslobodila svoju zemlju bez pomoći vojnih snaga saveznika, bilo istočnog ili zapadnog dela antifašističkog korpusa", navodi Prpa.

Branka Prpa: Prenaglašena uloga ruske armije
Branka Prpa: Prenaglašena uloga ruske armije

"Oslobađanje Beograda zajedno sa Crvenom armijom je bio više simbolički akt puštanja ruske vojske da u zajedničkoj akciji sa jugoslavenskim partizanima prođe ovaj deo fronta, a sada ispada da su Rusi oslobodili Jugoslaviju a ne jugoslovenski partizani, što je apsolutno istorijski falsifikat. Jugoslovenske vojne formacije nastale u Narodnooslobodilačkoj borbi su bile četvrte po snazi u svetskoj antifašističkoj koaliciji", pojašnjava istoričarka Branka Prpa.

U borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944, poginulo je 2.953 vojnika jugoslovenske armije i više od 940 crvenoarmejaca. Na Groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno je 1.386 vojnika Narodnooslobodilačke vojske i 711 pripadnika Crvene armije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG