Dostupni linkovi

Vojska SAD za RSE: Vežba sa Srbijom 14. novembra na Batajnici


Pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD ispred aviona C-130 Hercules u Mađarskoj, arhivska fotografija
Pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD ispred aviona C-130 Hercules u Mađarskoj, arhivska fotografija

Padobranska vežba vojski Sjedinjenih Američkih Država i Srbije biće održana od 14. do 17. novembra u Beogradu na Aerodromu Batajnica, saznaje Radio Slobodna Evropa u Evropskoj komandi Armije SAD (USAREUR).

„Cilj ove vežbe je razvijanje odnosa i interoperabilnosti između naše dve države. Vežba Sjedinjenih Američkih Država i Srbije zajednički je dogovorena. Takođe, ovom prilikom biće održana i ceremonija razmene padobranskih simbola,“ izjavio je za RSE Džon Tomasi, portparol Armije SAD u Evropi.

Zvanični naziv ove vojne vežbe je „Double Eagle“.

Kako je rekao Džon Tomasi iz USAREUR, u vežbi na batajničkom aerodromu učestvovaće pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD iz Vićence u Italiji, padobranci Vojske Srbije, kao i dva transportera C-130 iz 86. Vazduhoplovnog vinga iz Ramštajna u Nemačkoj.

Na toj četvorodnevnoj vežbi skokovi američkih i srpskih padobranaca planirani su za sredu i petak, 15. i 17. novembar, ali će konačni plan biti utvrđen u skladu sa vremenskim uslovima, naveli su za RSE u Evropskoj komandi Armije SAD.

Vojno neutralnoj Srbiji „Double Eagle“ nije prva padobranska vežba sa Amerikom. Pre deset godina, još 2007, zajedno su na aerodromu u Nišu skakali pripadnici 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. U proteklih šest godina Srbija je održala skoro 50 vežbi sa SAD i NATO, kao i desetak sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG