Dostupni linkovi

Borel: Nudimo saradnju u dijalogu, nemamo probleme sa Amerikancima


Josep Borel i Hašim Tači, tokom susreta u Prištini, 30. 01. 2020.
Josep Borel i Hašim Tači, tokom susreta u Prištini, 30. 01. 2020.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borel (Josep Borrell) ponudio je "saradnju za posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije".

Borel danas (30. januar) boravi u poseti Prištini.

"Došao sam ovde, predsedniče, da ponudim našu saradnju za posredovanje u dijalogu između vas i Srbije", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku u obraćanju medijima zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

"Došao sam i da vas pitam za poverenje i pouzdanje kako bi imali veoma dobru saradnju", naveo je Borel, dodajući da to kaže zato što za njega, Evropska unija(EU) nije kompletna bez Balkana.

Naveo je da mu je prioritet okončanje konflikta i zaceljivanje rana ovog regiona kao uslov za omogućavanje stabilnosti i bezbednosti za sve.

"Takođe želim da kažem da smo veoma daleko od bilo kakve intervencije u vašim unutrašnjim odnosima. Kosovari su slobodni ljudi da odluče o svojoj budućnosti, oni su glasali i izabrane predstavnike i od njih zavisi da formiraju vladu, nikako od nas", naveo je Borel.

On je međutim izrazio nadu da se vlada formira što pre kako bi se krenulo sa radom.

O viznoj liberalizaciji

Naveo da razume koliko je pitanje viza osetljivo pitanje, ali da ne može da obeća kada će vizna liberalizacija da se desi "jer je to odluka o kojoj odlučuju zemlje članice", pritom priznajući da je Kosovo ispunilo sve uslove za to i da članice EU to trebaju da uzmu u obzir.

Na pitanje novinara da li je EU van priče po pitanju postizanja dogovora o avio liniji i železnici između Prištine i Beograda, u kojem posreduje američki ambasador u Berlinu Ričard Grenela (Richard Grenell), Borel je odgovorio da deluje da "Amerikanci imaju puno planova".

O Grenelovoj misiji

"Imaju planove za sve, imaju plan za Bliski Istok, i imaju plan za Kosovo. Bitna stvar nije imati plan, već je bitno uključiti se sa resursima. Koliko ja znam, Amerikanci nisu potrošili ni euro na Kosovu, a mi smo potrošili više od milijardu eura u poslednjim godinama. U infrastrukturi smo investirali više od od 150 miliona eura. Ali, ja se ne utrkavam sa Amerikancima. SAD i EU rade rame uz rame u veći deo sveta i ovde, takođe. Nema problema uopšte među nama. Svi smo zajedno jer nema razlika, i delimo iste ciljeve", kazao je Borel.

Dodao je da EU nije ona koja nedostaje, već da u praktičnom smislu radi mnogo toga iako deluje da nije glasna po tom pitanju.

"Moj zadatak je da posredujem u pregovorima Kosova i Srbije. Problem jedino mogu da reše Srbija i Kosovo, u pregovorima između njih, a rezultat može da se desi jedino iz sporazuma između njih. Nema drugog rešenja. Mi ga nećemo nametnuti, zato što ne možemo i ne želimo", istakao je Borel.

"Ukoliko se sporazum postigne, niko neće biti veći papa od pape", dodao je Borel.

"Mi se ne utrkavamo. Želimo da sarađujemo i nemamo razlika. Ne tragamo za protagonizmom, želimo da budemo korisni, a ponekad kada želite da ste korisni, morate biti diskretni", zaključio je on.

Borel je nekadašnji ministar inostranih poslova Španije, jedne od pet država koja nije priznala pre dvanest godina proglašenu nezavisnost Kosova. Nasuprot tome 23 države članice su priznale nezavisnu kosovsku državu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji uz posredovanje EU traje od 2013. godine, u blokadi je od decembra 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH. Na taj način Vlada u Prištini je uzvratila na kampanje koje vodi Srbija, između ostalog, i za neprimanje Kosova u međunarodne institucije uključujući i Interpol.

Prvi iskorak iz pat pozicije učinjen je pre dve sedmice dogovorom o uspostavljanju avio letova između Beograda i Prištine, nakon 21 godine blokade. Taj dogovor je međutim ostavaren uz posrednovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa. Od pre tri dana (ponedeljak, 27. januar) traju pregovori između dve strane i o obnavljanju železničkog saobraćaja.

Tači: Uloga SAD nezamenljiva

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) kazao je da je sa Borelom imao "odličan razgovor" za sadašnjost i budućnost Kosova i Zapadnog Balkana.

"Snažna je poruka da je prva poseta Borela upravo poseta Kosovu, da bi nastavio dalje u regionu. To ukazuje na povećanje pažnje EU Zapadnom Balkanu u odlučujućem trenutku za budućnost naše zemlje, za evroatlanske integracije, za ekonomski razvoj Kosova i blagostanje građana", kazao je Tači.

Tači je rekao da je na sastanku bilo reči o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, navodeći da ono što je potrebno da se desi jeste da Borel ima jedinstvenu podršku svih članica EU u tom procesu. Naglasio je da bez koordinacije EU i SAD neće biti uspeha u tom procesu.

"Ključ postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije je evropska jedinstvenost i uska saradnja između EU i SAD. Naravno, ključ uspeha je ispravan sporazum koji podrazumeva recipročno priznanje, i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", kazao je Tači.

Tači je dodao da se EU i SAD nikada nisu razlikovale po pitanju Kosova, te da su Brisel i SAD upotpunjavali jedni druge po pitanju demokratije i afirmacije Kosova, ističući da će Kosovo ostati doživotni prijatelj i strateški partner sa SAD-om.

"Uloga SAD ostaje nezamenljiva. Ambasador Grenel je odradio odličan posao u svoja dva angažmana za postizanje dogovora a što drugi nisu uspeli u prošlosti. S toga nama preostaje uska saradnja sa međunarodnom zajednicom, sa našim partnerima, EU i SAD-om", naveo je Tači.

Tači je istakao da je sa Borelom razgovarao i o procesu vizne liberalizacije, te mu je preneo da je Kosovo bilo nepravedno tretirano od EU u tom pogledu budući da je sprovelo sve kriterijume a da i dalje ne uživa viznu liberalizaciju.

"EU je učinila stratešku grešku ne omogućivši viznu liberalizaciju Kosova. Ta izolacija i diskriminacija Kosova je potpuno nepravedna jer ometa evropsku budućnost", kazao je Tači.

Veselji odbio sastanak sa Borelom

Nakon sastanka sa Tačijem, Borel se sastao i sa političkim liderima na Kosovu. Demokratska partija Kosova (DPK) odlučila je da ne prisustvuje tom sastanku. To je na konferenciji za novinare saopštio predsednik te partije, Kadri Veselji (Kadri Veseli).

"To je politički gest i poruka da je današnji sastanak besmislen i to u uslovima nepostojanja vlade i novih institucija. Svaka inicijativa za obnovu procesa dijaloga sa srpskom stranom je prevaziđena i neodrživa sve dok je Kosovo talac inata i nesposobnosti za pronalaskom kompromisa i političkog rešenja između dve političke snage – pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK)", kazao je Veselji.

Dodao je da se njihovo odsustvo treba shvatiti i kao "alarm da je proces dijaloga poslednjih godina degradirao, zbog nedostatka proaktivnosti i odlučnosti stava EU, kao posrednika u ovom procesu".

Veselji je istakao da će DPK nakon formiranja novih institucija spremna da se angažuje u svaki proces za postizanje "istorijskog sporazuma koji podrazumeva očuvan suverenitet i integritet Republike Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama".

"Današnji sastanak kao i povezivanje dijaloga sa procesom formiranja novih institucija Kosova je štetan i odvojen. To ne doprinosi samom procesu dijaloga", istakao je Veselji, dodajući da njegova partija današnjim odsustvom izražava i zabrinutost zbog nedostatka liberalizacije viza za građane Kosova.

Borelj o Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Demokratska partija Kosova završila je na trećem mestu na izborima 6. oktobra, i odmah nakon izbora saopštila je da prelazi u opoziciju. Ova partija je inače bila na vlast od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008.

U međuvremenu, pobednička partija pokret Samoopredeljenje od tada vodi pregovore sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova o formiranju nove vlade.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sledeće nedelje mora da predstavi Skupštini novi sastav vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG