Dostupni linkovi

Borrell krajem nedelje na Kosovu i Srbiji


Visoki predstavnik Evropske Unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell, posetiće krajem nedelje Kosovo i Srbiju, potvđeno je u sedištu EU.

Borrell će prvo posetiti Prištinu 30. januara, a sledećeg dana Beograd, najavio je njegov protprol Peter Stano istakavši kako je ova poseta dokaz posvećenosti šefa evropske diplomatije prema dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Josep Borrell danas boravi u Berlinu, gde se satao sa nemačkim zvaničnicima, međutim u njegovoj agendi se ne predviđa razgovor sa američkim izaslanikom za dijalog, Rićardom Grenellom.

Borrellov portparol je istaka de će se prilikom razgovora u srpskoj odnosno kosovkoj pretsonici “razmatrati mogucnnosti nastavka dijaloga” koji je u zastoju od novembra 2018 godine zbog odluke kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Inače, prilikom imenovanja na čelo evropske diplomatije, Josep Borrell je obećao da će poseban fokus posvetiti dijalogu između Kosova i Srbije. On je još ranije obećao da će prvu posetu u svojstvu visokog predstavnika EU, obaviti u Prištini. Do te posete nije došlo jer na Kosovu i dalje nema funkcionalne vlade.

Inače, Peter Stano je odbacio navode da je EU isključena iz procesa normalizacije odnosa između Kosva i Srbij, istakavši kako je “EU itekako aktivni igrač u procesu”.

Prošle nedelje je u Berlinu postignut dogovor o otvaranju direktne avionske linije između Beograda i Prištine a za danas je najavljen sličana dogovor oko železnica. U oba slučaja EU nije uključena a u pregovorima posreduje američki ambasador Richard Grenell.

XS
SM
MD
LG