Dostupni linkovi

Grenel o razgovorima u Berlinu: Ostvaren napredak, nije bilo reči samo o železnici


Ričard Grenel, tokom posete Beogradu, 24. januar 2020.
Ričard Grenel, tokom posete Beogradu, 24. januar 2020.

“Ostvarili smo napredak po pitanju Pisma o namerama o železničkoj saradnji”, stoji u pisanoj izjavi Ričarda Grenela (Richard Grenell), specijalnog izvestioca američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, datoj Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Grenel je u ponedeljak, 27. januara, ujutro učestvovao u prvom susretu delegacija dve strane na temu obnavljanja železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije. U odgovoru RSE se naglašava da je reč o razgovorima koji su produžetak sporazuma o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd - Priština, što je usaglašeno prošle sedmice.

Grenel, međutim, dodaje da se razgovaralo i o drugim temama, ne samo o pitanju železničkog saobraćaja.

“Razgovor je tekao dovoljno dobro tako da smo razgovarali i o drugim temama. Radićemo na tome da završimo tekst Pisma o namerama, putem mejla, sledeće nedelje ili posle toga. Još jednom želim da izrazim zahvalnost predstavnicima Srbije i Kosova koji su doputovali u Berlin na razgovore”, naveo je Grenel.

Sastanak o ovom pitanju Grenel je najavio u petak, 24. januara, tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Prethodno je o istom pitanju razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) u Prištini.

Đurić se nada 'konkretnim rešenjima'

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa Grenelom da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je Đurić za Tanjug, a prenosi kancelarija za Kosovo.

Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu, nije izneo detalje razgovora.

Predstavnici Kosova se pozivaju na Ustav

Kosovsku stranu, na osnovu odluke odlazećeg ministra infrastrukture Pala Lekaja, u Berlinu predstavljao je Đem Veselji (Xhemë Veseli), direktor odeljenja za kopneni transport i Ram Ćupeva (Ramë Qupeva), direktor putne infrastrukture.

„Iako su naše institucije spremne da nastave da doprinose stabilnost i dobrosusedstvu, naglašavamo da kakav god se sporazum postigao, on će biti samo na osnovu Ustava i zakona na snazi“, napisao je Lekaj na Fejsbuku.

Kako se navodi u odluci koju je Lekaj potpisao, pregovaračka ekipa Kosova u Berlinu će moći da potpiše sporazum ili potrebni aranžman za početak funkcionalizacije direktne železničke linije Priština – Beograd.

Haradinaj o sporazumima

S druge strane, odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) u ponedeljak (27. januar) je novinarima izjavio da sporazum o železnicama nije istinska ponuda budući da je, praktično, železnička infrastruktura na Kosovu veoma slaba i takoreći nefunkcionalna.

„Naše železnice koje nas vežu sa Srbijom su u jako lošem stanju. U procesu smo renoviranja. To je jedan veliki projekat sa EU. Sporazum sa Srbijom o saobraćaju neće štetiti Kosovu“, kazao je Haradinaj, navodeći da veliki broj građana Kosova već putuje kroz Srbiju, da će to sada moći i avionom, a u budućosti i vozom.

Dogovori o železničkom saobraćaju usledili su iste nedelje kada su se dve strane, takođe uz posredstvo Grenela, koji je i američki ambasador u Berlinu, složile o uspostavljanju direktnog leta Priština – Beograd.

Dogovor o vraćanju avio linije posle 21 godine prekida, prvi je dogovor postignut između Prištine i Beograda koji su praktično blokirani 14 meseci. Dijalog dve strane odvijao se inače u okviru briselskog procesa posredovanog od strane Evropske unije, te preciziranog u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

XS
SM
MD
LG