Dostupni linkovi

Za Varheljija proširenje EU prioritet, Vučić pozdravio novu metodologiju


Varhelji i Vučić o evropskom putu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Varhelji i Vučić o evropskom putu Srbije

Srbija će u narednom periodu odlučiti da li će prihvatiti novu metodologiju o proširenju EU ili će nastaviti pregovore u skladu sa prethodno potpisanim pregovaračkim okvirom, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Beogradu sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem (Olivér Várhelyi).

Vučić je rekao da su njegove simpatije na strani nove metodologije jer ona omogućava da se koriste pozitivne tekovine pregovora čim se zatvori određeni klaster. Prema njegovim rečima ta odluka Srbije se ne može očekivati pre majskog samita u Zagrebu EU - Zapadni Balkan.

"Iako sam do sada više puta išao u Brisel na otvaranje naših poglavlja, da ste me pitali koja smo poglavlja otvorili a koja zatvorili ne bih umeo da nabrojim. Ovako, kada podelite poglavlja u šest klastera i njih otvarate i zatvarate u skladu sa striktnom i restriktivnom metodologijom. I kada se završi jedan klaster, okrenete se drugom a ljudi imaju koristi iz klastera koji je zatvoren", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da su razgovarali i o inicijativi mini Šengen, a takođe je preneo Varheljiju i želju Srbije da, zajedno sa nekim članicama EU, postane deo Šengen prostora.

"Nama otvaranje granica prema Evropi i regionu znači mnogo, znači za ekonomiju i u svakom smislu", naveo je Vučić.

Varhelji je rekao da je sa novom Evropskom komisijom proširenje EU na Zapadni Balkan najveći prioritet.

"Do kraja mog mandata, u naredne četiri i po godine, voleo bih da imamo makar jednu zemlju ovog regiona spremnu za pristupanje", poručio je Varhelji.

Evropski komesar je naveo da će drugi element plana biti uskoro objavljen, a da rezultat toga treba da bude otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. On je rekao da ima još dosta posla kako bi se do samita u Zagrebu dobilo zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa ove dve zemlje.

Kao treći stub, Varhelji je naveo, samit u Zagrebu, gde bi bila predstavljena nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se ekonomije i društva Zapadnog Balkana približili EU, kako bi bila stvorena tržišna ekonomija koja je otporna i funkcionalna, kako bi se podigao životni standard građana, otvorila nova radna mesta.

Varhelji i Vučić o Kosovu

Varhelji je naveo da odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje za ceo region.

"Svi gledamo u obe zemlje kako bi mogle da dođu do dugoročnog, mirnog rešenja. Lično sam spreman da pomognem, znam da je to veoma osetljiva stvar, vrlo sam oprezan kad je reč o mešanju u to pitanje. Prvi korak koji Kosovo mora da napravi je da ukine takse, bez toga biće veoma teško, možda i nemoguće, da se obnove razgovori", rekao je Varhelji.

Kosovska vlada je krajem novembra 2018. godine uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beograd insistira na ukidanju tih taksi kao uslovu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa koji dve strane vode pod pokroviteljstvom EU.

U međuvremenu su, posredstvom SAD, napravljena dva dogovora o avio liniji i železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine.

Ključni uslov za napredak Srbije ka EU je normalizacija odnosa sa Kosovom.

Evropski komesar Oliver Varhelji i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović potpisali su u Predsedništvu Srbije finansijski sporazum IPA 2019.

Varhelji, Fajon i Bilčik o izbornim uslovima

Varhelji, koji je u Beograd došao zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom (Vladimír Bilčík) i predsednicom Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanjom Fajon, imao je sastanke i sa drugim najvišim državnim zvaničnicima, a planiran je susret i sa predstavnicima opozicije.

“Mislim da su slobodni i fer izbori tu. Možemo da kažemo da su izborni uslovi tu. Naravno, to mora da bude isporučeno građanima. Sve preporuke moraju da budu ispoštovane, ali, koliko sam shvatio, parlament radi na tome i to će biti sprovedeno. Takođe, koliko sam shvatio, u toku je proces popunjavanja dva preostala mesta u Regulatornom telu za elektonske medije (REM), parlament će na tome raditi sledeće sedmice. Tako da, mislim da idemo u dobrom pravcu”, rekao je Varhelji.

On je pozvao sve partije da učestvuju na predstojećim izborima 26. aprila.

"Demokratija jedino funkcioniše ako se učestvuje", rekao je Varhelji.

Verujemo da treba iskoristiti svaku priliku da bi izborni proces bio uspešan, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

"Svaku priliku do poslednjeg dana pred izbore treba iskoristiti da se uključe svi koji mogu da učestvuju na izborima. I politički akteri i javnost. I, naravno, neophodan je zaista slobodan i ravnopravan prostor na javnom servisu", rekao je Bilčik.

Fajon, Varhelji i Bilčik
Fajon, Varhelji i Bilčik

Predsednica Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koja je učestvovala u pregovorima vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, rekla je da se na tom planu izvestan pomak mogao primetiti krajem prošle godine, ali da je još uvek glavna poruka – sloboda medija.

“Čini se da je to najvažniji uslov i za stranke koje su još uvek u bojkotu. Naša zajednička poruka je: da bi napravili sve što je moguće, da bi vratili poverenje u institucije, da bi vratili poverenje građanima u celi proces predizborne kampanje i naravno da bi ostvarili uslove, ne samo za fer i demokratske izbore, nego i uslove za pluralne, otvorene i slobodne medije – poruka je da još uvek imamo mogućnosti da se poboljšavanju uslovi za sve i još uvek želim da ostanu otvorena vrata u dijalogu da se i opozicija koja je još uvek u bojkotu vrati za sto i možda vrati na izbore”, rekla je Fajon.

Varhelji sa opozicijom u bojkotu

Stranke u bojkotu su iznele stav da je bojkot jedino rešenje, rekao je nakon sastanka sa Varheljijem i evroparlamentarcima predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

On je rekao da je argument opozicije da u Srbiji „nema elementarnih uslova za demokratske i slobodne izbore“, kao i da „nema uslova da se napravi atmosfera u društvu u kojoj bi građani mogli da dovedu u pitanje svoje okamenjene, očvrsle stavove koji su posledice osmogodišnje propagande Vučićevog režima“.

„Njihov odgovor (odgovor EU delegacije, prim. aut.) je bio - da li se na taj način doprinosi demokratiji u Srbiji. Ja sam rekao da je taj argument jedan od razloga zbog čega smo imali dilemu da li bojkotovati izbore, ali da je prevagnuo argument da učešćem na izborima legitimizujemo autokratski sistem Aleksandra Vučića i to je još manje doprinos demokratiji u Srbiji“, rekao je Tadić.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana naveo je da je delegaciji preneo zahtev da se izradi specijalan izveštaj za stanje vladavine prava jer, kako je naveo, „u zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima moramo da imamo dokument koji će to da bolje razjasni kako bismo imali odskočnu dasku da krenemo u dalje razgovore“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da je on u ime Saveza za Srbiju preneo podršku novoj metodologiji za pristupni proces.

„Smatramo da je potrebno više suštine, više politike, manje birokratije, manje tehnike. Treba da razgovaramo o realnim problemima, o realnim stvarima. Danas je u Srbiji evropski put potpuno zaustavljen i nova metodologija, novi način na koji će se meriti gde stoje reforme i gde stoji situacija je dobra vest“, navodi on.

Na sastanku su bili i predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Jugoslav Kiprijanović, Nebojša Zelenović, Dejan Nikolić.

Prema najavama parlamentarni izbori u Srbiji trebalo bi da budu održani 26. aprila.

Varhelji sa Brnabić o evrointegracijama

Evropski komesar Oliver Varhelji razgovarao je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

"Veoma sadržajan razgovor sa premijerkom Srbije o napretku u reformama, uključujući oblast vladavine prava i dinamiku koju bi nova metodologija za pridruživanje mogla da donese u pregovorima EU sa Srbijom", napisao je Varhelji na Tviteru.

Susret evrokomesara i premijerke Brnabić
Susret evrokomesara i premijerke Brnabić

Varhelji i Gojković o radu parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Rpublike Srbije Maja Gojković razgovarala je sa Varheljijem o novoj metodologiji EU, radu parlamenta i međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, koji je u Skupštini Srbije održan uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Gojković je rekla da je Skupština Srbije ostvarila veliki napredak u radu i procedurama nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku i izrazila nadu da će Izveštaj što se tiče rada Parlamenta biti znatno pozitivniji.

Ona je prenela Varheljiju da je Skupština Srbije u skladu sa dogovorima u okviru međustranačkog dijaloga izabrala Nadzorni odbor, tri člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da u petak u ponoć ističe rok za predlaganje nova dva člana REM-a i da će time biti ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta.

Maja Gojković i Oliver Varhelji
Maja Gojković i Oliver Varhelji

Komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je, kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, da je važno da se sva dostignuća i zadaci koji su definisani međustranačkim dijalogom ostvare, i zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta koji su pomogli u ovom procesu, navodeći da je svaka izgradnja poverenja između dve strane važna.

Na sastanku su prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik koji su bili posrednici u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

Njih troje su se sastali i sa predstavnicima stranaka koje su učestvovale u međustranačkom dijalogu.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je da je poruka predstavnika EU "da se izadje na izbore" i da je on blizu odluke da izadje na izbore, ali da je upozorio da su za to neophodni slobodni mediji.

"Oni su za to da se izađe na izbore. Ja sam ih upozorio da ja razumem te preporuke i da sam blizu toga da ih prihvatim, ali moramo da, to sam im i rekao, da ostvarimo tri stvari a to su: slobodni mediji, slobodni mediji i slobodni mediji. Sve druge stvari su manje važne", rekao je Živković za televiziju N1 nakon sastanka.

Učesnici sastanka su sa komesarom Varheljijem i poslanicima EP razgovarali o dosadašnjem toku međustranačkog dijaloga i realizovanju dogovora u cilju unapređenja izbornih procedura, učešću nacionalnih manjina na izborima, ravnomernoj zastupljenosti manjina u parlamentu, slobodi medija, kao i daljem putu evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Sastanak Varheljija i predstavnika opozicije u Srbiji
Sastanak Varheljija i predstavnika opozicije u Srbiji

Nakon Beograda, Varhelji ide u Podgoricu, gde će u petak razgovarati sa predsednikom i premijerom Crne Gore, Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem, i predstavnicima opozicionih partija.

On će sa sagovornicima razgovarati o temama značajnim za put Crne Gore ka EU i trenutnim političkim dešavanjima u toj zemlji, navodi se u saopštenju.

U posetu regionu, Varhelji je došao dan nakon što je kolegijum komesara EU usvojio novu metodologiju procesa pristupanja EU, čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana. Članice EU trebalo bi da odobre novu metodologiju pre majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, paralelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da prihvate novu metodologiju, ali je njima prepušteno da odluče hoće li to učiniti ili ne.

Martinović proziva Tanju Fajon

Dok delegacija EU u Beogradu razgovara sa zvaničnicima i opozicijom, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Srbije (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović je na skupštinskom zasedanju rekao da Tanja Fajon nastavlja da vodi rat protiv Srbije.

"Ona ima animozitet prema SNS-u iz ideoloških razloga, a jednim delom zato što dolazi iz države koja je nekada bila u sastavu SFRJ i nekako moj utisak je, možda nisam u pravu, da za nju onaj rat iz juna 1991. sa JNA u Sloveniji još uvek nije završen. Čini mi se da ona nastavlja da ga vodi na neki drugi način kritikujući apsolutno sve što je predlog SNS-a", rekao je Martinović.

Na to je Tanja Fajon na Tviteru odgovorila: "Ljubazna dobrodošlica".

XS
SM
MD
LG