Dostupni linkovi

Joksimović: Srbija nije obavezna da evrointegracije nastavi po novoj metodologiji


Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija nije obavezna da evrointegracije nastavi po novoj metodologiji procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je u sredu da je Kolegijum komesara EU usvojio novu metodologiju procesa pristupanja, čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u Uniji.

"Metodologija je napravljena zbog Severne Makedonije i Albanije, zbog toga što te zemlje nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora. Mi nismo obuhvaćeni, osim ako dobrovoljno i na sopstevnu procenu na nju ne pristanemo", rekla je Joksimović za Radio-televiziju Srbije.

Istakla je da je važan segment nove metodologije "napredni ekonomski plan", koji bi trebalo da bude predstavljen pre samita u Zagrebu i dodala da će Srbija na osnovu njega analizirati da li će menjati metodologoiju.

Kazala je da u Srbiji čuje kako je zemlja otvorila "samo" 18 od 35 poglavlja pregovora sa EU i ocenila da ih je zemlja otvorila po striktnoj i rigidnoj metodologiji.

"Mi smo pokazali da imamo kapacitete za reformu i integracije, a to nemaju svi. Pregovori su počeli 2014, prvo poglavlje je otvoreno 2015. godine, a to je šest godina", navela je ona.

Joksimović je podsetila da je Oliver Varhelji danas u poseti Srbiji i da će biti potpisan godišnji sporazum sa IPA fondom, kojim će Srbiji biti dodeljeno bespovratnih 200 miliona evra, a na koje ima pravo kao zemlja koja pregovara sa EU.

XS
SM
MD
LG