Dostupni linkovi

Fajon: Sat otkucava, vlast u Srbiji da ne gubi vreme


Tanja Fajon i Vladimir Bilčik dolaze u Skupštinu Srbije
Tanja Fajon i Vladimir Bilčik dolaze u Skupštinu Srbije

Imenovanja svih članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), uključujući formulu „3 + 1“ i garantovanje fer pristupa javnim emiterima, kao i njihovo fer izveštavanje su prioriteti za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji, navedeno je u zaključcima nakon druge runde međustranačkog dijaloga između vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta.

„Sat otkucava i pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza“, izjavila je Tanja Fajon, šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, navedeno je u zajedničkom saopštenju za medije.

Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je izjavio da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međustranačkog dijaloga, ali da vladajuća većina i opozicija moraju da se pomere od svojih početnih stavova.

„Na našem produktivnom sastanku sa predsednikom Vučićem, dogovoreno je da se izaberu „3+1“ nova člana REM, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore“, rekao je Bilčik.

On je naveo da koraci i obaveze iz Zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naredne runde dijaloga koja je planirana za 12. i 13. decembar.

Delegacija Evropskog parlamenta se u pauzi dijaloga srela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U saopštenju iz Predsedništva Srbije samo je kratko navedeno da je Vučić sa članovima EP razgovarao o svim važnim pitanjima i primedbama "dela vanparlamenatarne opozicije na izborne uslove i procedure u Srbiji".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila se Evropskom parlamentu na podršci u posredovanju u međustranačkom dijalogu.

„Dijalog u Narodnoj skupštini ističe važnost parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora“, rekla je Gojković kako je navedeno u zajedničkom saopštenju.

Šta je ispunjeno, a šta ne

Iako je pozdravljeno ispunjavanje obaveza iz prvog međustranačkog dijaloga i učinjen napredak, u zaključcima sa sastanka je naglašeno da većina obaveza i dalje ostaje neispunjena ili je delimično ispunjena.

Javnosti je uz zaključke dostavljena i „Tabela ispunjavanja obaveza“ u kojoj je navedeno šta je od obaveza ispunjeno a šta nije ili je delimično ispunjeno.

Tako se, između ostalog, navodi da nije uspostavljen Nadzorni odbor Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao da nisu ni popunjena upražnjena mesta u REM-u.

Zabrana da državni zvaničnici koriste javna sredstva u svrhe političke kampanje se navodi kao delimično ostvarena. Delimično su ostvarene i izmene i dopune zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zatim o finansiranju političkih atkivnosti, kao i o javnim preduzećima.

Kao ostvareno navedeno je da je Vlada obezbedila ažurirane informacije o učinjenom napretku po pitanju obuke službenika zaduženih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i ažuriranje novog internet sajta za informisanje građana o biračkom spisku.

Drugi međustranački dijalog uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta održan je u Skupštini Srbije 14. i 15. decembra.

Osim predstavnika vladajuće koalicije od opozicije su na sastanku prisustvovali predstavnici Nove stranke, Liberalno demokratske partije, Pokreta slobodnih građana, Stranke moderne Srbije, Stranke pravde i pomirenja.

Na sastanak nisu došli predstavnici opozicije - Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Šta kaže vlast?

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je nakon sastanka da je lestvica podignuta kada je reč o ciljevima koji treba da se realizuju.

"Mi poštujemo taj stav naših prijatelja iz Evropskog parlamenta. Jeste nešto strožiji pristup. Preduslov da nastavimo razgovor u decembru je relaizacija dogovorenog. Ne bežimo od posla i potpuno sam ubeđen da ćemo realizovati sve što treba", poručio je Milićević.

On je tokom dana, u pauzi dijaloga, rekao novinarima da od predstavnika opozicije nije čuo nijedan predlog u dijalogu.

"Vlada je predložila konkretne izmene i dopune zakona koje će biti usvojene u parlamentu i samo neko ko nije dobronameran može da kaže da ćemo imati lošije izborne uslove od onih iz 2008. i 2012. godine", ocenio je Milićević.

Izostanak većine predstavnika opozicije, Vladimir Đukanović, predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), prokomentarisao je kao pokazatelj "koliko su zainteresovani za dogovor".

Šta kaže opozicija?

Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je da se nastavlja borba za izborne uslove.

"Mislim da je data jedna nova energija, ali da smo mi danas uradili veliki korak napred koji će da ostvari trajne pozitivne posledice to ne mogu da kažem", poručio je Živković nakon celodnevnog razgovora.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je , da su napravljeni određeni iskoraci.

"Ali ovo definitvno nije forma razgovora u kojoj možemo da rešimo politički problem u kom se nalazi zemlja", poručio je Jovanović.

Pokret slobodnih građana (PSG) će sačekati decembarsku rundu dijaloga pre nego što donese odluku da li će izaći na parlamentarne izbore na proleće, rekao je predstavnik PSG Petar Miletić.

Stranka moderna Srbija (SMS) izaći će na izbore ukoliko misija OEBS oceni izborne uslove u Srbij kao demokratske, poručio je poslanik ove stranke Vladimir Đurić.

Savez za Srbiju odvojeno sa evroparlamentarcima

Savez za Srbiju je (SzS) saopštio da je njihova delegacija u četvrtak i petak u dva navrata razgovarala o izbornim uslovima na odvojenim sastancima bez predstavnika vladajuće koalicije sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

"Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SzS da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je delegacija SzS iznela jasne i poznate stavove da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore, jer su "institucije razorene i nema vladavine prava niti slobode medija".

Jedan od čelnika Saveza za Srbiju, lider Dveri Boško Obradović rekao je za RSE da je tom bloku neprihvatljiv dijalog u Skupštini Srbije u kojem je posrednik predsednica parlamenta Maja Gojković čiju ostavku traže.

On podseća i da su još pre mesec dana od delegacije Evropskog parlamenta insistirali da taj format mora da se promeni tako što će evropski posrednici razgovarati u bilateralnom formatu sa predstavnicima opozicije, a onda odvojeno sa predstavnicima vlasti, umesto da, kao do sada, svi zajedno prisustvuju razgovorima.

Nakon sastanka je saopšteno i da je predviđena druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine koja će se usredsrediti na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini i baviti se reformom Poslovnika o radu parlamenta i daljom revizijom celokupnog izbornog okvira.

XS
SM
MD
LG