Dostupni linkovi

Biden i Johnson kažu da je diplomatsko rješenje ukrajinske krize još moguće


Ukrajinski vojnici tokom obuke u regiji Černjihiv 12. februar 2022.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson kažu kako nije izgubljena svaka nada za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali upozoravaju da je situacija i dalje krhka.

Tokom telefonskog razgovora Biden i Johnson složili su se da je dogovor i dalje moguć uprkos nizu upozorenja o ruskoj vojnoj aktivnosti.

Rusija poriče da planiraju invaziju na Ukrajinu, uprkos gomilanju više od 100.000 vojnika na granici.

Kako se navodi u saopštenju Bijele kuće nakon razgovora Bidena i Johnsona, dva lidera su potvrdili svoju podršku suverenitetu Ukrajine. Tokom telefonskog poziva oni su također razgovarali o naporima za jačanje odbrambenog stava na istočnom krilu NATO-a i spremnosti među saveznicima i partnerima da Rusiji nametnu teške posljedice ako odaberu daljnju vojnu eskalaciju.

Više od desetine zemalja pozvalo je svoje stanovnike da napuste Ukrajinu, a Sjedinjene Države su saopštile da bi zračno bombardovanje moglo da počne “u bilo kojem trenutku”.

No, tokom razgovora Biden i Johnson su rekli da “ključni prozor” za diplomatiju i dalje ostaje.

“Premijer i predsjednik Biden izvjestili su jedan drugog o svojim nedavnim razgovorima sa kolegama svjetskim liderima”, navodi se u saopšenju iz Downing Streeta.

“Složili su se da ostaje ključni prozor za diplomatiju i za Rusiju da povuče svoje prijetnje prema Ukrajini.”

“Čelnici su naglasili da bi svaki daljnji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, uz dalekosežnu štetu i za Rusiju i za svijet”, stoji dalje u saopštenju.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, a prema nepotvrđenim informcijama još 30.000 angažovano na vojnim vježbama u Bjelorusiji koje su počele prije nekoliko dana. Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu i njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a dan poslije toga trebao bi održati sastanak sa Putinom. Scholz je upozorio da bi ruska invazija na Ukrajinu imala "dalekosežne i teške posljedice" i naveo kako je spreman u svakom trenutku donijeti odluku o sankcijama Rusiji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak da je duboko zabrinut zbog pojačanih napetosti oko Ukrajine i “pojačanih spekulacija” o vojnom sukobu. On je također pozvao svjetske lidere da intenziviraju diplomatiju kako bi smirili situaciju.

“Jednostavno, ne možemo prihvatiti čak ni mogućnost tako katastrofalne konfrontacije”, rekao je Guterres novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije kako je rečeno da bi srijeda mogla biti dan ruske invazije. Rusija, sa druge strane, je sugerisala da su spremni da nastave razgovarati sa Zapadom kako bi pokušali smiriti sigurnosnu situaciju, dok Sjedinjene Države kažu da Moskva povećava svoje vojne sposobnosti.

“Sada je vrijeme za smirivanje napetosti i deeskalaciju aktivnosti na terenu. Nema mjesta zapaljivoj retorici. Javne izjave trebale bi za imati cilj smanjenje napetosti, a ne njihovo raspirivanje”, rekao je Guterres.

Mogu li sankcije da zaustave Putina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Guterres je naglasio da Povelja UN-a zahtijeva od svih država članica da se "suzdrže u svojim međunarodnim odnosima od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države".

“Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije korak preko linije, to je skok sa litice”, rekao je Guterres. “Ukratko, moj apel je sljedeći: nemojte iznevjeriti cilj mira.”

Ranije je glasnogovornik UN-a rekao da ne planiraj evakuirati ili premjestiti iz Ukrajine bilo koga od svojih 1.600 pripadnika osoblja, od čega je 220 stranog osoblja, a 1.400 Ukrajinaca.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG