Dostupni linkovi

Zelenski poziva političare i poduzetnike koji su pobjegli iz zemlje da se vrate


Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine
Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak državne službenike, političare i poduzetnike koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata kako bi pokazali jedinstvo sa nacijom usred straha od nadolazeće ruske invazije.

“Vaša je direktna dužnost u takvoj situaciji da budete sa nama, sa ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u svoju domovinu u roku od 24 sata i da stanete rame uz rame sa ukrajinskom vojskom, našom diplomatijom i našim narodom”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Reuters.

Ukrajinski mediji izvjestili su da su neki poduzetnici i zastupnici pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Države, Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

“Vratite se svom narodu i svojoj zemlji, koja je bila izvor vaših tvornica i vaših bogastava”, rekao je Zelenski.

Američki zvaničnici od petka upozoravaju da bi se napad mogao dogoditi svakog dana. Navodeći da su neki zapadni mediji sredu označili kao dan intervencije, Zelenski je zaključio:

“Mi ćemo ga učiniti danom jedinstva.”

Pominjanje intervencije, međutim, izazvala je lavinu reakcija zbog tumačenja po kojima je Zelenski govorio o danu kada bi intervencija moga početi. Oglasio se potom njegov portparol Sergej Nikiforov objašnjenjem da je predsednik govorio o medijskim izveštajima.

"Predsednik je pomenuo datum koji se naveli mediji", kazao je Nikforov za NBC News.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, a prema nepotvrđenim informcijama još 30.000 angažovano na vojnim vežbama u Bjelorusiji koje su počele prije nekoliko dana. Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG