Dostupni linkovi

Uoči glasanja u Senatu, Trump na korak do oslobađajuće presude


Potrebno je 67 od 100 senatora da se smijeni četrdeset i peti američki predsjednik, što se nije desilo u dosadašnjoj historiji Sjedinjenih Država
Potrebno je 67 od 100 senatora da se smijeni četrdeset i peti američki predsjednik, što se nije desilo u dosadašnjoj historiji Sjedinjenih Država

Četiri mjeseca nakon što su demokrate u Zastupničkom domu američkog Kongresa pokrenule službenu istragu u slučaju zloupotrebe moći predsjednika Donalda Trumpa, Senat se sprema na okončanje trećeg procesa opoziva u historiji ove zemlje oslobađanjem Trumpa svih optužbi. Finalno glasanje očekuje se u srijedu navečer.

Donald Trump je treći predsjednik u historiji Sjedinjenih Država kojeg je opozvao Zastupnički dom i kojem se sudi u Senatu. On će se u srijedu navečer suočiti sa glasanjem koje će odlučiti da li će završiti svoj predsjednički mandat ili će predati svoju kancelariju potpredsjedniku Mike Pence-u.

Historijsko glasanje sa očekivanim rezultatom

I dok će glasanje u Senatu sigurno biti historijsko, malo je sumnje u ishod tog glasanja, obzirom da niti jedan od 53 republikanca u Senatu nije rekao da će glasati za osudu američkog predsjednika.

Potrebno je 67 od 100 senatora da se smijeni četrdeset i peti američki predsjednik, što se nije desilo u dosadašnjoj historiji Sjedinjenih Država.

Čelnik tima tužilaca zastupničkog doma Adam Schiff tokom otvaranja procesa suđenja američkom predsjedniku u Senatu
Čelnik tima tužilaca zastupničkog doma Adam Schiff tokom otvaranja procesa suđenja američkom predsjedniku u Senatu

Demokratski predsjednik Bill Clinton oslobođen je 1999. godine optužbi za laganje pod zakletvom i ometanje pravde. Predsjednik Andrew Johnson oslobođen je 1868. godine 11 optužbi. Richard Nixon, jedini američki predsjednik koji je dao ostavku, učinio je to 1974. godine kada su ga brojne republikanske kolege napustile tokom istrage u procesu opoziva u Zastupničkom domu.

Većina senatora u procesu izrazila je zabrinutost zbog Trumpovog pritiska na Ukrajinu koji je rezultirao sa dvije optužnice, piše AP. No i dalje nema potrebne dvotrećinske većine potrebne za njegovu osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci.

Schiff: 'On se neće promijeniti'

Proces koji je krenuo prije pet mjeseci u Zastupničkom domu predsjedavajuće Nancy Pelosi, završit će u Senatu gdje je lider većine, republikanac Mitch McConnell vodio žestoku odbranu američkog predsjednika.

Uoči samog glasanja neki od pažljivo posmatranih senatora odlučili su se obratiti naciji pojašnjavajući unaprijed svoju odluku.

"Ova odluka ne donosi se na osnovu toga da li vam se predsjednik sviđa ili ne", izjavila je Susan Collins, republikanska senatorica u najavi svoje odluke da će glasati za oslobađanje Trumpa svih optužbi.

Republikanski senator Rob Portman iz Ohio države rekao je da nije spreman da ukloni predsjednika devet mjeseci pred izbore. "Pustite narod neka odluči", rekao je Portman.

Većina demokrata prenijela je upozorenja menadžera Zastupničkog doma koji kažu da ako Trump ne bude optužen, da će nastaviti da zloupotrebljava moć svog ureda za političku i ličnu korist te da će ponovo pokušati 'varati' pred izbore ove godine.

U završnim riječima, lider menadžera Zastupničkog doma Adam Schiff, obratio se senatorima sa molbom da imaju "osjećaj za pristojnost", da su "pravda i istina važni".

"Ne možete vjerovati ovom predsjedniku niti jednu minutu da će uraditi pravu stvar, ne za izbore, ne za dobrobit naše zemlje", rekao je Schiff. "On se neće promijeniti i vi to znate".

Bez spominjanja opoziva u govoru nacije

Trumpovo suđenje u Senatu trajalo je 21 dan. Fokus je bio na pitanju da li je američki predsjednik uskratio vojnu pomoć Ukrajini u nastojanju da izvrši pritisak na njihovog predsjednika da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huntera koji se nalazio u odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Prva optužnica koju je podigao zastupnički dom Kongresa Trumpa tereti za zloupotrebu moći dok ga druga tereti za ometanje rada Kongresa.

Trump koji je sinoć održao svoj godišnji govor naciji pred Kongresom koji je podigao optužnice protiv njega, nije niti jednom spomenuo opoziv. No, kako piše Reuters, nije ni morao, jer je raspoloženje u Zastupničkom domu bilo veoma napeto, sa predsjedavajućom koja je pocijepala njegov govor kada je završio. Sa druge strane, Trumpa su pred obraćanje naciji sačekali njegovi saveznici uz povike: "Još četiri godine".

Nakon završetka govora naciji američkog predsjednika, predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pocijepala je njegov govor
Nakon završetka govora naciji američkog predsjednika, predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pocijepala je njegov govor

Očekuje se da će glasanje u srijedu navečer trajati veoma kratko. Uz predsjedavanje glavnog sudije Vrhovnog suda, Johna Robertsa, senatori će se zakleti da će biti nepristrasni te glasati sa "kriv" ili "nije kriv".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG