Dostupni linkovi

Trump u obraćanju naciji ni riječi o opozivu, Pelosi pocijepala njegov govor


Donald Trump, predsjednik SAD
Donald Trump, predsjednik SAD

Prije tri godine smo počeli smo povratak Amerike, broj radnih mjesta raste, opada broj zločina, smanjuje se siromaštvo, a naša zemlja je ponovo jako cijenjena, istakao je Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Država u godišnjem obraćanju naciji.

"Neprijatelji Amerike bježe, budućnost Amerike je svijetla. Godine ekonomskog opadanja su prošlost. Godine kada su druge nacije iskorištavale našu zemlju su iza nas", naveo je Trump u obraćanju članovima Kongresa, odbijajući na samom početku da se rukuje sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Ekonomski rast SAD-a

"Uzbuđen sam da kažem da je naša ekonomija bolja nego ikad, te da je naša vojska kompletna, a granica sigurna. Zbog toga, građanima i članovima Kongresa kažem, stanje naše nacije je bolje nego ikada prije", počeo je Trump.

"Kreirali smo 7 miliona radnih mjesta, a nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih 50 godina". Trump je istakao i da je nezaposlenost Latinoamerikanaca, Afroamerikanaca, žena, veterana na rekordno niskom nivou. "Naša ekonomija je mnogim bivšim zatvorenicima dala šansu da se reintegrišu".

"Sjedinjene Države su postale broj jedan proizvođač nafte i prirodnog gasa u svijetu, tako da je Amerika sada energetski nezavisna. Nakon što smo izgubili 60 hiljada fabrika u prethodne dvije administracije, Amerika je, za vrijeme mog mandata, dobila 12 hiljada fabrika", naglasio je Trump.

"Obećao sam i da ću nametnuti carine da bih se suprotstavio kineskoj krađi." Istakao je kako je to uspjelo, budući da je potpisan novi trgovinski sporazum sa Kinom. "Decenijama je Kina iskorištavala Sjedinjene Države, sada smo to promijenili, a istovremeno, imamo i nikada bolje odnose sa Kinom."

"Podržavamo Kubance, Venecuelance, Nikaragvu na putu prema demokratiji." Naglasio je i kako je osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro "nezakoniti vladar, tiranin, i bit će slomljen. Sa nama je večeras hrabri čovjek, istiniti i pravi predsjednik Venecuele, Juan Guaido."

Juan Guaido se proglasio prelaznim predsjednikom Venecuele, međutim Maduro ima podršku vojske, te je nastavio obnašati funkciju predsjednika.

"Investirali smo preko dva biliona dolara u vojsku, istakao je, pozdravljajući kreiranje najnovijeg odjela američke vojske - svemirskih snaga." Naveo je i kako je natjerao NATO sveznike da podignu izdvajanja za ovaj vojni savez.

Radikalni islam i ubistvo Soleimanija

Trump je govorio i o borbi protiv radikalnog islama. "Prije tri godine barbari (militantne organizacije) ISIL-a su kontrolisali 20 hiljada kvadratnih kilometara u Siriji i Iraku, a sada su sto posto iskorijenjeni. Krvavi lider ISIL-a, poznat kao Al Baghdadi je mrtav."


Zatim se dotakao ubistva iranskog vojskovođe Qasema Soleimanija, što je izazvalo proteste i osvetu Irana.

"Qasem Soleimani je bio krvavi dželat iranskog režima, čudovište koje je ubilo ili ranilo hiljade Amerikanaca u Iraku. Prošlog mjeseca je američka vojska, na moju naredbu, izvela besprijekorni napad u kojem je ubijen Soleimani, a njegova zla vladavina je okončana. Naša poruka teroristima je jasna - nećete nikada izbjeći američko pravosuđe. Ako napadnete naše građane, predali ste svoj život."

Istakao je i da ima za cilj okončanje najdužeg američkog rata. "Kako branimo američke živote, tako želimo okončati ratove na Bliskom istoku, kao što je Afganistan."

Pelosi pocijepala Trumpov govor

Na samom kraju Trumpovog obraćanja, Nancy Pelosi je pocijepala njegov govor. Dok je govorio, nekoliko puta se moglo vidjeti kako Pelosi govori: "Nije istina".

Nekoliko demokrata, zastupnici Tim Ryan, Ilhan Omar te Rashida Tlaib napustili su salu. "Napustio sam salu. Dosta mi je. To je kao da gledate profesionalno hrvanje. Sve je lažno", napisao je Ryan na Twitteru.

O migrantima i zdravstvenoj zaštiti

"Ako prisiljavanje američkih poreznih obveznika da pružaju neograničenu besplatnu zdravstvenu zaštitu ilegalnim strancima vama zvuči fer onda se držite radikalne ljevice. Ali, ako vjerujete da bismo trebali braniti američke pacijente i starije osobe, onda stanite uz mene i usvojite zakonodavstvo kojim će se zabraniti besplatno državno zdravstvo ilegalnim strancima", izjavio je Trump tokom svog govora.

Dodao je da je njegova administracija okončala "uhvati i pusti" praksu migranata. "Sada, ljudi koji budu uhvaćeni, brzo se uklanjaju."

Osim toga je naglasio kako se na južnoj granici pravi "visoki i snažni zid", te da je izgrađeno 100 milja zida. "A kako zid raste, raste i zapljena droge, a prelasci granice brzo opadaju."

Trump nije spomenuo proces koji se vodi o njegovom opozivu. Naime, Trump je u Predstavničkom domu opozvan, dok u Senatu traje suđenje o dva članka opoziva. To su zloupotreba položaja zbog zahtjeva Ukrajini da istraži njegovog političkog rivala uslovljavajući to vojnom pomoći i opstrukcija Kongresa time što je naložio svojim saradnicima da ne sarađuju u postupku opoziva.

XS
SM
MD
LG