Dostupni linkovi

Senat odbacio nove svedoke, Tramp pred oslobađajućom presudom


Otvoren je put za oslobađajuću presudu predsedniku SAD Donaldu Trampu u postupku opoziva koji je protiv njega pokrenuo Predstavnički dom, nakon što je Senat glasao u petak protiv pozivanja novih svedoka ili prihvatanja novih dokaza sa 51 prema 49 glasova.

Senat će glasati najverovatnije u sredu, 5. februara, o Trampovom opozivu. S obzirom da je za smenu predsednika SAD potrebna dvotrećinska većina od 67 senatora od ukupno 100, sasvim je izvesno da će većinski republikanci u ovom telu odbaciti optužbe protiv njega.

Manjinske demokrate, koje u Senatu imaju 47 članova, naspram 53 republikanca, nadale su se da će pridobiti četiri neodlučna senatora iz Trampove stranke, kako bi izdejstovali izvođenje novih svedoka.

Međutim, predlog demokrata su podržala samo dva republikanska senatora: Mit Romni (Mitt Romney) i Suzan Kolins(Susan Collins). Međutim, druga dva republikanska senatora - Liza Murkovski (Lisa Murkowski) i Lamar Aleksandera (Alexander) - promenili su stav iako su nagoveštavali da imaju razumevanja za inicijativu demokrata.

Murkovski je optužila Predstavnički dom za slanje “ishitrenih i manjkavih” tačaka optužnice. Ona je zaključila da ne može biti “pravičnog suđenja” u Senatu.

Aleksander je, pak, istakao da iako su demokrate jasno predočile da su potezi predsednika SAD bili "neprimereni", nisu dokazali da je reč o prekršajima koji bi opravdali njegovu smenu.

On je dodao da: "nije u pitanju da li je predsednik to učinio, već da li Senat SAD ili američki građani treba da donesu odluku o tome šta je on uradio".

Voren: Senatori izneverili građane

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) kazao je da će se "Amerika, nažalost, sećati ovog dana, kada Senat nije ispunio svoju obavezu, udaljio se od istine i pristao na sramno suđenje".

Troje od četiri demokratska senatora koji se nadmeću za predsedničkog kandidata na predstojećim izborima, kritikovalo je odluku Senata.

"Republikanski senatori su upravo iznevereli američke građane & prekršili su zakletvu koju su položili pred Ustavom SAD", napisala je na Tviteru Elizabet Voren (Elizabeth Warren).

Senator Berni (Bernie) Sanders je istakao da "nikada nisam čuo za suđenje na kome nemate svedoke. Ovo je tužan dan u američkoj istoriji i tužan dan za demokratiju".

Senatorka Emi Klobučar (Amy Klobuchar) je ukazala da "ukoliko nemate svedoke, nemate pravično suđenje. Istina će izaći na videlo".

Drugačiji stav je republikanskog senatora Marka Rubia (Marco):

"Uklanjanje (predsednika sa funkcije) na osnovu tesno izglasanog impičmenta po stranačkoj liniji & bez široke javne podrške izazvaće podele & ogorčenost & ugroziti našu zemlju decenijama".

Republikanski senator Lindzi Grem (Lindsey Graham) kazao je da postupak treba što pre okončati.

"Kolač je ispečen i mi samo treba da što brže delujemo, kako bi bismo ovaj slučaj ostavili iza nas," kazao je Grem novinarima.

Tramp: Demokrate obmanjuju Ameriku

Donald Tramp je kritikovao na Tviteru Demokratsku stranku:

"Radikalna levica, Demokrate koje ništa ne rade i dalje uzvikuju o 'poštenju', u trenutnku kada su pokrenuli najnepravedniji lov na veštice u istoriji Kongresa SAD. Oni su imali 17 svedoka, nama nisu dozvolili nijednog, niti advokata. Oni su odradili svoj posao, nisu imali slučaj. Demokrate obmanjuju Ameriku!"

Većinske demokrate u Predstavničkom domu koje su opozvale Trampa po optužbi za zloupotrebu položaja i opstruisanje istrage Kongresa, želele su da se izvedu novi svedoci, pre svega bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton (John), koji, prema nezvaničnim informacijama, u svojoj još neobjavljenoj knjizi navodi da mu je predsednik SAD naložio da pomogne u zamrzavanju vojne pomoći Ukrajini dok njena vlada ne prihvati da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden).

Lopta u dvorištu demokrata

Senat će glasati o Trampovom opozivu dan nakon njegovog godišnjeg obraćanja u oba doma Kongresa u utorak. Dosadašnji postupak impičmenta nagoveštava da će ga svi republikanski senatori podržati.

Sada bi, kako procenjuje BBC, pažnja mogla biti usmerena na nekoliko demokratskih senatora iz država u kojima birači naginju republikancima uoči izbora u novembru. Ukoliko bilo koji demokratski senator bude glasao protiv Trampovog opoziva, to bi za njega bila simbolička pobeda koju bi mogao da iskoristi narednih meseci u nastojanju da dobije još jedan predsednički mandat.

XS
SM
MD
LG