Dostupni linkovi

Terorizam još prijeti BiH


Jedan od napada u BiH: Mevlid Jašarević
Jedan od napada u BiH: Mevlid Jašarević

U Bosni i Hercegovini u posljednjih mjesec dana spriječena su dva teroristička napada, naveo je ministar sigurnosti Dragan Mektić uz ocjenu da državni organi rade svoj posao.

Obavještajno sigurnosna agencija otkrila je i presjekla dvije ozbiljne terorističke prijetnje. U skladu sa tim informacijama pronađeni su i uhvaćeni odgovorni pojedinci. Potvrđena je vjerodostojnost tih informacija što znači da mi radimo i pratimo.

Mektić nije precizirao o kakvim se napadima radi niti ko su mete izuzev da se radilo o „javnom mjestu gdje se okupljaju građani“, te da se radilo o pripremama koje su zaustavljene i prekinute.

Nove prijetnje: Dragan Mektić
Nove prijetnje: Dragan Mektić

Ovo je samo jedan u nizu primjera koji govori o tome da opasnost od terorizma i dalje postoji u BiH, te da je, sudeći prema ministrovim izjavama, itekako ozbiljna.

Premda je zaustavljen trend odlazaka na strana ratišta, te nema ni povrataka onih koji su ratovali u Siriji i Iraku, njihove poruke, ali i metode nalaze svoj put ka BiH. Posljednje u nizu jesu i prijetnje koje su u magazinu Rumiyah (Rim) koji propagira stavove Islamske države Iraka i Levanta upućene reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, ali i imamima.

U tekstu pod nazivom „Ako se vratite i mi ćemo se vratiti“ navedeni su kao “murteddske vođe neislamske zajednice”, te naglašava da je “ubijanje mrutedda draže i preče od ubijanja pravih kafira” uz veličanje djela ubistava.

Također pozivaju i na ubistva policajaca, vojnika, advokata, parlamentaraca...

“Napadajte 'islamske' organizacije i urede. Napadajte ih na Allahovom putu”, navedeno je u tekstu.

„Za sada prijetnje dolaze izvan BiH, bez obzira što se duži period ponavljaju na slične načine, mi ipak ulazimo sa potrebnom rezervom", prokomentiraio ih je kratko i ministar Mektić, dok za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića one predstavljaju pokušaj nasrtaja na ispravno tumačenje vjere koje propagira Islamska zajednica u BiH.

Ošve kod Maglaja: Želimo biti dio Islamske zajednice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Baš kao i u prošlosti, naveo je Izetbegović, Islamska je zajednica i sada meta, te zatražio da se rukovodstvu i imamima da odgovarajuća zaštita.

„Sada je Islamska zajednica prva na meti ekstremista, upravo zato što posjeduje kapacitet da se odupre novim izazovima ekstremizma i pogrešnog tumačenja islama jer upravo umjerena, otvorena i izvorna intepretacija tradicionalnog islama ovih prostora je najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe i radikalizacije muslimana“, kazao je Izetbegović.

Prijetnje pojedinim imamima, ali i samom reisu Kavazoviću upućivane su i ranije. Posljednji put izvjesni Abdullah Armin Čurt zaprijetio je uz Kavazovića i Dževadu Gološu, te Izetu Hadžiću, jednom od vođa selefijske zajednice u Ošvama kod Maglaja. Hadžić je i jedan od onih koji se pridružio Islamskoj zajednici, te prekinuo praksu vođenja tzv. paradžemata.

Jedna od stvari na koje su ukazali i bh. zvaničnici jeste da se svim ovim prijetnjama treba pozabaviti pravosuđe.

Vođa selefija: Nijedan režim ne može zabraniti da ispovjedamo što hoćemo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:01 0:00

To bi, kako je naveo i ministar Mektić, trebalo raditi ozbiljnije, navodeći primjer Adema Karamuje, koji je u aprilu pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog učešća na stranom ratištu i pripadnosti Islamskoj državi Iraka i Levanta.

Karamuja nakon pravosnažne presude nije zadržan u pritvoru, a nije se pojavio na izdržavanju kazne. Nakon što nije pronađen na prijavljenoj adresi za njim po nalogu Suda BiH tragaju i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Zanimljivo je i to da je Karamuja uhapšen u istoj akciji u kojoj je uhapšen i Enes Mešić, prvostepeno osuđen na tri godine zatvora zbog istog djela.

A Mešića su nedavno uhapsili pripadnici Granične policije BiH u pokušaju da pređe granicu iako su mu oduzeti dokumenti, te je na snazi zabrana putovanja.

Kod njega je pronađeno pet hiljada eura, te se osnovano sumnja da je ponovno pokušao otići na ratište u Siriju.

Iako je izvjesno vrijeme vladalo zatišje, odnedavno je ponovo aktivna i stranica koja propagira radikalne stavove “Vijesti ummeta”, a koja je, prema informacijama iz Federalne uprave policije, pokrenuta tako da onemogućava otkrivanje, ali i identificiranje administratora i lica koja je koriste.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG