Dostupni linkovi

Od BiH do stranih ratišta i natrag do zatvora


Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama IDIL-a u BiH su do sada osuđene 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora
Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama IDIL-a u BiH su do sada osuđene 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora

Za krivična djela terorizma, te djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima poput odlazaka državljana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, do danas su optužene 42 osobe. Ove podatke predstavilo je nedavno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Procenat osuđujućih presuda je 92 posto, a najveća izrečena kazna za ovo djelo je 35 godina zatvora, što je ujedno i najveća kazna koju je pravosuđe u regionu izreklo za krivična djela terorizma. Analitičari smatraju da ovi podaci pokazuju da BiH uspješno provodi Strategiju za borbu protiv terorizma.

V.d. glavne tužiteljice u BiH Gordana Tadić nedavno je saopštila kako je procenat osuđujućih presuda za krivično djelo terorizma i djela povezanih sa terorizmom u proteklom periodu bio 92 posto te da su samo četiri optužene osobe u proteklih 14 godina oslobođene optužbi.

Prema podacima državnog Tužilaštva u predmetima za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) nije bila niti jedna oslobađajuća presuda.

Procenat osuđujućih presuda je 92 posto, a najveća izrečena kazna za ovo djelo je 35 godina zatvora
Procenat osuđujućih presuda je 92 posto, a najveća izrečena kazna za ovo djelo je 35 godina zatvora

Sve to, smatraju analitičari, govori o ozbiljnosti bosanskohercegovačkog pravosuđa, policijskih i sigurnosnih agencija da se suprotstave ovim djelima.

“Zapravo to je kontinuitet ne samo onoga što su i zvaničnici, ne samo BiH, nego i međunarodnih organizacija, prije svega Interpola i Europola, ali i State Departmenta, govorili u svojim zadnjim izvještima kada je u pitanju dio koji se odnosi na BiH unutar antiterorističke koalicije. U svakom slučaju to je direktan pokazatelj da imamo kvalitetno razrađene mehanizme i instrumente u toj borbi i da na kraju imamo i rezultate rada”, kaže profesor Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić.

U BiH su za krivično djelo terorizma do sada izrečene pravosnažne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora. Najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora. To je i najveća kazna za terorizam u BiH i regionu.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije kaže da bi bilo dobro da je državno Tužilaštvo i u ostalim istragama koje provodi efikasno poput ovih vezanih za djela terorizma.

“Vidimo da su od 2014. od izmjena Krivičnog zakona, koji je vezan za odlaske naših građana na strana ratišta, bili veoma efikasni. Vidimo da je Tužilaštvo posvetilo adekvatnu pažnju ovoj pošasti i unaprijedilo krivično zakonodavstvo kako bi mogli procesuirati ova djela”, dodaje Hadžović.

Najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zvanom "Bilal" u trajanju od sedam godina zatvora
Najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zvanom "Bilal" u trajanju od sedam godina zatvora

Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama IDIL-a u BiH su do sada osuđene 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora. Najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zvanom "Bilal" u trajanju od sedam godina zatvora.

Sva istraživanja pokazuju da se trend odlaska na strana ratišta iz BiH u potpunosti smanjio. Neke od razloga za takvo stanje navodi professor Jasmin Ahić:

“Došlo je do direktne promjene u tom geostrateškom smislu, kada je i Turska ušla u direktnu borbu na sirijskom i iračkom frontu u području Kobanija gdje je bilo najviše prelazaka, ne samo iz ovog regiona nego i ostalih regiona ljudi koji su odlazili na strano ratište. Nakon toga, osim te ključne činjenice, da je zaustavljen prelazak direktnim ulaskom Republike Turske, došli smo u poziciju da su i oni koji su eventualno pokušavali iz BiH, ali i iz regiona da pronađu neki drugi put, uhapšeni. Imali smo i nekoliko uhićenja u Podgorici i Istambulu i ta uhićenja su rezultirala osuđujućim presudama”, pojašnjava Jahić.

Nove krivične odredbe unaprijedile su bosanskohercegovačko zakonodavstvo, ali i stanje na ratištima u Siriji i Iraku dovelo je do smanjenja broja odlazaka na strana ratišta dodaje Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

“Jer jednostavno se nema gdje ni otići ja bih rekao u ovom haosu u Siriji i Iraku, gdje vlada konfuzija. Saveznici su veoma uspješni na terenu u borbi protiv IDIL-a. Vjerovatno je to i drugi razlog zbog kojeg više nema odlazaka”, kaže on.

Prema podacima Tužilaštva BiH u toku su istrage protiv više osoba osumnjičenih za krivična djela povezana sa terorizmom. Također vodi se istraga u jednom predmetu u vezi sa učestvovanjem državljanina BiH na stranim ratištima u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG