Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH spremna za borbu protiv terorizma


Sigurnosne agencije prate situaciju i spremni su suočiti se sa svim sigurnosnim izazovima, tvrde zvaničnici

Pedstavnici vlasti iz Republike Srpske i državni ministar sigurnosti BiH saopštili su na odvojenim konferencijama za medije kako sigurnosne agencije prate situaciju, te da su spremni suočiti sa svim sigurnosnim izazovima, pa i s terorizmom.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u Sarajevu kako su pod posebnom pažnjom portali, koji se dovode u vezu sa terorističkom organizacijom takozvana Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i sa kojih se povremeno šalju prijetnje.

„Pratimo sve, a posebno te portale. To je jedna vrsta njihove taktike i metodike, jer jedne portale otvaraju, druge zatvaraju kako bi prekrili tragove. Mi svaku takvu poruku uzimamo ozbiljno. Ona je predmet analiza bezbjednosnih agencija, provjera, osnovanosti i opasnosti. Ne samo da tražimo pozadinu tog portala, nego ozbiljno uzimamo i poruku koja je poslana i takve prijetnje su za svaku osudu“, istakao je Mektić.

Pod posebnom pažnjom portali, koji se dovode u vezu sa IDIL-om, ističe Mektić
Pod posebnom pažnjom portali, koji se dovode u vezu sa IDIL-om, ističe Mektić

Mektić također dodaje da se za osnivače takvih portala treba uvesti strožije kazne:

„Mislim da se ovo pitanje treba sistemski riješiti i da se trebaju uvesti visoke kazne, onome ko omogućava da se takvi portali uopšte otvore i da takvi sadržaji budu dostupni javnosti.“

O britanskom upozorenju i mogućim terorističkim djelima raspravljalo se i na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako su entitetske vlasti i ranije uspješno odgovarale na djela terorizma.

„Republika Srpska je pokazala svoju sposobnost prilikom terorističkog napada u Zvorniku, gdje smo bili veoma efikasni u sprečavanju širih posljedica toga i kontrolom cijele situacije u samom Zvorniku. Odgovore i resurse koje imamo idu nam u korist da se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima“, istakao je Dodik.

"Odgovore i resurse koje imamo idu nam u korist da se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima“, istakao je Dodik
"Odgovore i resurse koje imamo idu nam u korist da se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima“, istakao je Dodik

Da na upozorenja iz Velike Britanije treba obratiti posebnu pozornost suglasan je i Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednosne nauke u Banjaluci.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je i opremljeno i obučeno i neprekidno se jačaju naši obrambeni potencijali kako bi se oduprli svim bezbjedonosnim prijetnjama“, naglasio je Ćeranić.

Britanska vlada dala je upozorenje svojim građanima koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu zbog opasnosti od terorisitčkih napada. U upozorenjima britanske Vlade navodi se također da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može dogoditi da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG