Dostupni linkovi

Tajni sastanak Trumpovog izaslanika i Rusa na Sejšelima?


Robert Mueller, specijalni zastupnik za rusku istragu
Robert Mueller, specijalni zastupnik za rusku istragu

Specijalni zastupnik Robert Mueller ima dokaze o tome da je jedan tajni sastanak na Sejšelima, neposredno prije nego što je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost, bio pokušaj njegovog izbornog tima da uspostave poseban kanal komunikacije sa Kremljom, objavio je Washington Post (WP).

Na sastanku na Sejšelima, mondenskom ljetovalištu u srcu Indijskog okeana u januaru 2017. bili su Erik Prince, poznati vojni kooperant američke vojske inače brat Betsy DeVos, sekretara za obrazovanje u Trumpovoj administraciji, i Kiril Dmitrijev, šef Fonda za bogatstvo kojeg kontroliše ruska vlada, a koji je inače blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše WP.

Citirajući ljude upućene, koje nijesu identifikovali, Post je naveo da je jedan svjedok koji sarađuje sa specijalnim zastupnikom Robertom Muellerom rekao istražiteljima da je sastanak unaprijed dogovoren, da bi predstavnici tranizicijskog tima Donalda Trumpa mogli da se susretnu sa jednim emisarom iz Moskve da bi razmatrali buduće odnose između dvije zemlje.

Post je naveo da je George Nader, libansko-američki biznismen koji je pomogao da se organizuje i koji je prisustvovao sastanku na Sejšelima, svjedočio pred velikom porotom koja sakuplja dokaze o mogućim vezama između Trumpove kampanje i Kremlja.

Post je naveo da je Nader počeo da sarađuje sa Muellerovom istragom kao svjedok u januaru.

Erik Prince je negirao da se susreo sa Dmitrijevim u ime Trumpa, te je reportere uputio na njegove javne iskaze o susretu koje je dao prošle godine.

Prošle godine je Prince, u Kongresu i medijima, rekao da je susret bio neplaniran i nevažan i da se dogodio slučajno, jer se desilo da je bio u luksuznom hotelu na Sejšelima radi sastanka sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Prince nije imao zvaničnu dužnost u Trumpovoj izbornoj kampanji i rekao je da je otišao na Sejšele kao privatni biznismen, a ne kao nezvanični izaslanik Trumpa.

Prince je tada naveo da su ga sa Kirilom Dimitrijevim upoznali zvaničnici UAE i da sa Rusem nije razgovarao duže od 30 minuta. On je u iskazu prošle godine negirao da je sastanak organizovan da bi se uspostavio poseban kanal za komunikaciju sa Kremljom.

"Mi smo razgovarali o temama koje su se kretale od cijena nafte i nekretnina do toga koliko njegova zamlja želi obnavljanje normalnih trgovinskih odnosa sa SAD", rekao je Prince na saslušanju u Kongresu.

"Sjećam se da sam mu rekao da, ako je Franklin Roosevelt mogao da sarađuje sa Josefom Staljinom da bi porazio nacistički fašizam, onda sasvim sigurno Donald Trump može da radi sa Vladimirom Putinom da bi porazio islamistički fašizam", obrazložio je.

WP je naveo da je UAE pristao da ugovori sastanak djelimično i da bi istražili da li se Rusija može ubijediti da raskine svoje bliske odnose sa Iranom - ključni cilj i Trampove administracije u nekoliko zalivskih arapskih zemlja.

Post takođe citira američke zvaničnike, koji kažu da bi takav ustupak Moskve zahtijevao da se opravda bilo kakvo popuštanje američkih sankcija Rusiji od strane Trumpove administracije.

Post navodi da dok Mueller istražuje okolnosti sastanka na Sejšelima, on takođe još detaljnije istražuje druge navode o pokušajima Trumpovog tranzicijskog tima da stvore poseban kanal komunikacije za tajne pregovore sa Kremljom.

Donald Trump stalno negira da je bilo saradnje njegovog tima sa Rusima, a istrage o tome naziva "lovom na vještice"
Donald Trump stalno negira da je bilo saradnje njegovog tima sa Rusima, a istrage o tome naziva "lovom na vještice"

Nakon sastanka na Sejšelima, Nader je posjetio Bijelu kuću nekoliko puta i susreo se najmanje jednom sa bivšim savjetnikom predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenom Bannonom i Jaredom Kushnerom, Trumpovim zetom i savjetnikom, takođe saznaje WP.

Donald Trump stalno negira da je bilo saradnje njegovog tima sa Rusima, a istrage o tome naziva "lovom na vještice".

Moskva takođe tvrdi da Kremlj nije pokušao da se miješa u američke predsjedničke izbore 2016, niti da su pokušavali da kontaktiraju ili pomognu Trumpovu kampanju.

Američke obavještajne agencije su u januaru 2017. saopštile da je Rusija pokušala da se miješa u američke izbore 2016.

Proteklih su mjeseci takođe više puta šefovi obavještajnih službi koje je Trump imenovao, potvrdili zaključke njihovih prethodnika da se Rusija miješala, i upozorili da će pokušati da se miješa i u naredne izborne procese u SAD, odnosno novembarske izbore za Kongres.

Bivši direktor FBI Robert Mueller vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore i mogućim kontaktima Trumpovih saveznika i saradnika sa Rusima. Ta istraga je do sada proizvela 19 ili optužnica ili priznanja krivice bivših saradnika američkog predsjednika, te 13 Rusa i tri ruske kompanije.

Istragu o ruskom miješanju vode i najmanje tri komiteta američkog Kongresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG